Aegean-Ryanair: Ποιος χάνει όταν κοντράρονται;

Aegean-Ryanair: Ποιος χάνει όταν κοντράρονται;

Μην βιαστείτε να βάλετε στοίχημα. Στην περίπτωση της γραμμής Αθήνας - Θεσσαλονίκης ισχύει το «όταν τσακώνονται τα βουβάλια...».

Από τον Λεωνίδα Λιάμη

Από τα μέσα της περασμένης άνοιξης στους ελληνικούς αιθέρες εκτυλίσσεται μια σκληρή μάχη. Μπορεί, βέβαια, να μην έχει τα χαρακτηριστικά τυπικής αερομαχίας, με εμπλοκή, επικίνδυνους ελιγμούς και αναχαιτίσεις, όπως συμβαίνει με τους «τσαμπουκάδες» μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων Ικάρων, πάνω από το Αιγαίο, όμως, κατά μία έννοια, είναι και αυτή μια… μάχη (οικονομικής) επιβίωσης. Με στρατηγική, αιφνιδιασμούς και επιθέσεις.

Με δύο βασικούς αντιπάλους που φέρουν βαρύ, εμπορικό, «πυροβολικό», και στόχο να βρεθούν σε θέση ισχύος στην αγορά, αλλά και με… παράπλευρες απώλειες. Θύματα, εν προκειμένω, οι μετακινήσεις μέσω τρένου και λεωφορείου, οι οποίες αρχικώς υπήρξαν πολύ μεγάλες, αλλά φαίνεται πως, σταδιακά, αμβλύνονται.

Όλα άρχισαν τον Απρίλη του 2014 όταν η Ιρλανδική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους «Ryanair» μπήκε φουριόζα (και) στην αγορά των εσωτερικών πτήσεων, με σκοπό να εξελιχθεί σε βασικό της παίκτη. Ανακοίνωσε ένα φιλόδοξο πλέγμα δρομολογίων, με αιχμή το Αθήνα – Θεσσαλονίκη, στο οποίο έβαλε δέκα πτήσεις την ημέρα και μαζί με τις τιμές των εισιτηρίων, που ξεκινούσαν από τα 12 ευρώ, έριξε και το… γάντι, στον μέχρι τότε κυρίαρχο του παιχνιδιού, την ελληνική «Aegean Air Lines». Έκτοτε, ο ανταγωνισμός έχει απογειωθεί.

Ο διαρκής αγώνας για την προσέλκυση πελατών και την αύξηση μεριδίων, ανάμεσα στους δύο διεκδικητές της αγοράς, απέβη επ’ ωφελεία της τσέπης των επιβατών, καθώς έχουν προσφερθεί χιλιάδες θέσεις στις πτήσεις εσωτερικού (σ. σ. η Aegean μόνο με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από το «πάντρεμα» με την Olympic Air, έβγαλε 500.000 θέσεις σε εσωτερικές πτήσεις, με τιμές που ξεκινούσαν από 24 ευρώ από Θεσσαλονίκη και από 37 ευρώ από Αθήνα, ενώ συχνά πυκνά προσφορές κάνουν και οι Ιρλανδοί) με πραγματικά χαμηλές τιμές και ως αποτέλεσμα, μεγάλωσε και την πίτα.

Είναι ενδεικτικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραχώρησε στο WE ο αερολιμενάρχης Θεσσαλονίκης, Αχιλλέας Τοπούζας, το αεροδρόμιο «Μακεδονία», στο δεκάμηνο του 2014 παρουσιάζει αύξηση 28,5% (σ. σ. από το οποίο το 20% υπολογίζεται πως προέρχεται από τη γραμμή Θεσσαλονίκη – Αθήνα) στην κίνηση των πτήσεων εσωτερικού, όταν το σύνηθες στο παρελθόν ήταν μειώσεις της τάξης του -1% έως -8%. Σε απόλυτα αριθμητικά μεγέθη, στο διάστημα Ιανουάριος – Οκτώβριος, αφίχθησαν στο «Μακεδονία» 804.000 επιβάτες και αναχώρησαν 826.000 επιβάτες.

«Ο πόλεμος στον αέρα, όπως τον αποκαλούν, είναι η ωριμότητα του ανταγωνισμού που έχει οδηγήσει στο να μεγαλώσει η εσωτερική αγορά και να επωφεληθούν οι επιβάτες που μετακινούνται από και προς τη Θεσσαλονίκη», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Τοπούζας και σημειώνει πως η παρουσία της Raynair στις πτήσεις εσωτερικού με τακτικά δρομολόγια, έχει διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο.

Τα μηνύματα, πάντως, είναι θετικά και για την Aegean η οποία ανακοίνωσε προ ημερών ότι στο δίκτυο εσωτερικού η αύξηση, στο εννιάμηνο του 2014, ανήλθε σε 16%, με την αγορά να ανταποκρίνεται θετικά στους χαμηλότερους προσφερόμενους ναύλους. Συνολικά η εταιρεία μετέφερε περίπου 4,7 εκατ. επιβάτες, έναντι 3,5 εκατ. στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2013 και από το σύνολο αυτό, οι σχεδόν 698.000 επιβάτες αφορούν στην κίνηση στο δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Αθήνα, που σημαίνει αύξηση 41%. Καθημερινά οι πτήσεις στη συγκεκριμένη σύνδεση είναι 9 ή 10 (ανάλογα τη μέρα) και είναι κατά 30% πιο πολλές έναντι του εννιαμήνου της χρήσης του 2013.

Διαβάστε τη συνέχεια στο news247.gr