AFII: Γιατί τα «πράσινα» ομόλογα της ΔΕΗ κινούνται πάνω από τις εκτιμήσεις;

AFII: Γιατί τα «πράσινα» ομόλογα της ΔΕΗ κινούνται πάνω από τις εκτιμήσεις;
Η εξέλιξη θα σηματοδοτούσε μια στροφή για την κρατική επιχείρηση, μετέδωσε το Bloomberg.

Η ΔΕΗ είναι πιο κοντά στην επίτευξη του στόχου των ομολόγων που συνδέονται με τη βιωσιμότητα απ’ ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως, ανέφερε τη Δευτέρα το Anthropocene Fixed Income Institute (AFII), μια ερευνητική ομάδα που παρακολουθεί τις αγορές χρέους.

Η εξέλιξη αυτή θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι επενδυτές δεν θα λάβουν την πληρωμή του κουπονιού ποινής που η τιμολόγηση των ομολόγων δείχνει -επί του παρόντος- πως περιμένουν, σύμφωνα με το AFII.

Τα ομόλογα που συνδέονται με τη βιωσιμότητα (SLB) συνήθως απαιτούν από τους εκδότες να καταβάλουν ένα λεγόμενο step-up κουπόνι, εάν χάσουν προκαθορισμένους περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς ή διακυβέρνησης στόχους. Η εξέλιξη θα σηματοδοτούσε μια στροφή για την κρατική επιχείρηση, μετέδωσε το Bloomberg.

Η αποτυχία της να επιτύχει τον στόχο για τις εκπομπές στο τέλος του 2022, ο οποίος συνδέεται με ένα SLB του 2026, προκάλεσε εικασίες ότι δεν θα μπορέσει επίσης να επιτύχει τον επόμενο στόχο για το τέλος του έτους, ο οποίος συνδέεται με ένα SLB του 2028.

Σε περίπτωση που το ομόλογο του 2028 αποφύγει την αύξηση του κουπονιού, πιθανώς θα υποαποδώσει το ομόλογό του του 2026, το οποίο διαπραγματεύεται με υψηλότερο κουπόνι μετά την απώλεια του στόχου του, δήλωσε στο Bloomberg η Τζο Ρίτσαρντσον, επικεφαλής έρευνας του AFII. «Οι νέες αυτές πληροφορίες φαίνεται ότι δεν έχουν ακόμη αφομοιωθεί από την αγορά», σημείωσε η ίδια.

Η αγορά των SLBs δεν υπάρχει εδώ και πολύ καιρό και οι επενδυτές εξακολουθούν να καταλαβαίνουν πώς συμπεριφέρονται τα προϊόντα αυτά υπό πίεση. Οι προβλέψεις ότι ένας εκδότης είναι σε πορεία να χάσει τον στόχο του από παρατηρητές της αγοράς, όπως η AFII, μπορούν να τραντάξουν τις τιμές των ομολόγων, όπως συνέβη για τα SLB της ιταλικής Enel.

Το ομόλογο της ΔΕΗ για το 2028 στοχεύει σε μείωση του Scope 1 κατά 57% έως το 2024 σε σχέση με το έτος βάσης 2019.

Το AFII υποστηρίζει πως μια παρουσίαση της εταιρείας τον περασμένο μήνα, η οποία περιλάμβανε λεπτομέρειες σχετικά με τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα από την εταιρεία, της δίνει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι έχει επιτευχθεί ο στόχος.

Η παρουσίαση υπογραμμίζει «μια θετική δέσμευση για τη μείωση των εκπομπών, προς την κατεύθυνση της οποίας η ύπαρξη ενός SLB μπορεί να έχει παράσχει κίνητρα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Bloomberg.com