Αυστηρή προειδοποίηση εξέδωσε ο IEA για τις εκπομπές CO2- Θα αυξηθούν κατά σχεδόν 5% φέτος

Αυστηρή προειδοποίηση εξέδωσε ο IEA για τις εκπομπές CO2- Θα αυξηθούν κατά σχεδόν 5% φέτος
pexels
«Αυτή είναι μια αυστηρή προειδοποίηση ότι η οικονομική ανάκαμψη από την κρίση της COVID-19 μόνον βιώσιμη δεν είναι σήμερα για το κλίμα μας» υπογράμμισε ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA, Φατίχ Μπιρόλ.

Οι παγκόσμιες εκπομπές CO2 από τον ενεργειακό τομέα αναμένεται να αυξηθούν κατά σχεδόν 5% φέτος, γεγονός το οποίο δείχνει ότι η οικονομική ανάκαμψη από την COVID-19 «μόνον βιώσιμη δεν είναι» για το κλίμα, ανακοίνωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).

Η Επισκόπηση Παγκόσμιας Ενέργειας του IEA για το 2021 προβλέπει ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα ανέλθουν σε περίπου 33 δισεκατομμύρια τόνους φέτος, γεγονός που δείχνει ότι θα αυξηθούν κατά 1,5 δισεκατομμύρια τόνους από τα επίπεδα του 2020. Πρόκειται για την μεγαλύτερη ενιαία αύξηση σε περισσότερο από μια δεκαετία, σύμφωνα με τον ίδιο.

«Αυτή είναι μια αυστηρή προειδοποίηση ότι η οικονομική ανάκαμψη από την κρίση της COVID-19 μόνον βιώσιμη δεν είναι σήμερα για το κλίμα μας», υπογράμμισε ο εκτελεστικός διευθυντής του IEA Φατίχ Μπιρόλ.

Η φετινή αύξηση είναι πιθανό ότι θα προκληθεί από μια ανάκαμψη της χρήσης άνθρακα στον ενεργειακό τομέα, πρόσθεσε ο Μπιρόλ, σημειώνοντας ότι από την έκθεση του IEA προβλέπεται ότι η αύξηση αυτή θα είναι ιδιαίτερα μεγάλη στην Ασία.

Το γεγονός αυτό θα πρέπει να οδηγήσει στην άσκηση πιέσεων στις κυβερνήσεις να δράσουν κατά της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τον IEA.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θα πραγματοποιήσει διαδικτυακή σύνοδο κορυφής με τη συμμετοχή δεκάδων ηγετών από όλον τον κόσμο αυτήν την εβδομάδα για να συζητηθεί το ζήτημα αυτό ενόψει των παγκόσμιων συνομιλιών που θα γίνουν στην Σκωτία αργότερα φέτος. Πέρυσι, όταν η χρήση ενέργειας μειώθηκε λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, οι εκπομπές CO2 που συνδέονταν με την ενέργεια μειώθηκαν κατά 5,8% σε 31,5 δισεκατομμύρια τόνους, έπειτα από μια κορύφωσή τους το 2019 σε 33,4 δισεκατομμύρια τόνους.

Στην επισκόπηση του IEA για φέτος αναλύθηκαν τα πιο πρόσφατα εθνικά στοιχεία που υπάρχουν από όλον τον κόσμο, οι τάσεις οικονομικής ανάπτυξης και τα νέα ενεργειακά σχέδια τα οποία αναμένεται να υλοποιηθούν.

Η παγκόσμια ζήτηση σε ενέργεια αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,6% το 2021, με πρώτες τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, ωθώντας την πάνω από τα επίπεδα του 2019, σύμφωνα με την έκθεση.

Η ζήτηση για όλα τα ορυκτά καύσιμα πρόκειται να αυξηθεί το 2021, καθώς και η ζήτηση άνθρακα και αυτή αερίου αναμένεται να αυξηθούν πάνω από τα επίπεδα του 2019.

Η αναμενόμενη αύξηση στην χρήση άνθρακα επισκιάζει αυτή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κατά σχεδόν 60%, παρά την αυξανόμενη ζήτηση ηλιακής, αιολικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας. Ποσοστό μεγαλύτερο από το 80% της προβλεπόμενης αύξησης στην ζήτηση άνθρακα το 2021 αναμένεται να προέλθει από την Ασία, με πρώτη την Κίνα.

Η χρήση άνθρακα στις ΗΠΑ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται επίσης να αυξηθεί, αλλά θα παραμείνει αρκετά κάτω από τα επίπεδα προ κρίσης, σύμφωνα με τον IEA.