Αυτά είναι μερικά από τα σημαντικότερα πολιτικά σκάνδαλα της δεκαετίας στην Ευρώπη

Πέρα από το σκάνδαλο Ραχόι, πολιτικοοικονομικά σκάνδαλα ταλανίζουν κατά καιρούς την Ευρώπη, ενώ λίγοι από τους ιθύνοντες οδηγούνται τελικά στη δικαιοσύνη.

Στην Ισπανία μια μεγάλη υπόθεση διαφθοράς προκάλεσε σήμερα την πτώση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι. Όμως πριν από αυτήν πολλά πολιτικοοικονομικά σκάνδαλα ταλανίζουν την Ευρώπη εδώ και μια δεκαετία, προκαλώντας την παραίτηση ηγετών και την καταδίκη από τη δικαιοσύνη ορισμένων από αυτούς.

Στην Ισπανία, ο συντηρητικός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι ανατράπηκε από πρόταση μομφής που κατέθεσε το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) μετά την καταδίκη του Λαϊκού Κόμματός του (PP) σε μια δίκη για διαφθορά.

Η καταδίκη αυτή, που εκδόθηκε στις 24 Μαΐου, ήταν ο δικαστικός επίλογος που δόθηκε στην υπόθεση «Γκιουρτέλ». Συνολικά 29 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων περίπου δώδεκα πρώην στελέχη ή εκλεγμένοι του PP, καταδικάστηκαν σε συνολικά 351 χρόνια κάθειρξης.

Σλοβακία: δολοφονία δημοσιογράφου

Ρόμπερτ Φίτσο

Στα τέλη του Φεβρουαρίου 2018, η διπλή δολοφονία του δημοσιογράφου που ερευνούσε για υποθέσεις διαφθοράς Γιαν Κούτσιακ και της μνηστής του μέσα στο σπίτι τους βύθισε την Σλοβακία σε μια κρίση που οδήγησε στην παραίτηση στα μέσα Μαρτίου του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο και στη συνέχεια, έναν μήνα αργότερα, του υπουργού Εσωτερικών και του αρχηγού της αστυνομίας.

Ο δημοσιογράφος ερευνούσε κυρίως μια υπόθεση διαφθοράς στην οποία εμπλέκετο η ιταλική μαφία και Σλοβάκοι πολιτικοί, ακόμη και μέσα από το περιβάλλον του πρωθυπουργού.

Ρουμανία: Ο φόρος του αίματος της διαφθοράς

Romania's Prime Minister Ponta gestures during a news conference at the Foreign Ministry in Bucharest

Τον Οκτώβριο του 2015, η πυρκαγιά σε μια ντισκοτέκ στο Βουκουρέστι που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 60 ανθρώπους προκάλεσε κύμα διαμαρτυριών κατά μιας διεφθαρμένης πολιτικής τάξης και την παραίτηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Πόντα (PSD), ο οποίος αποτελούσε το αντικείμενο πολλών δικαστικών ερευνών.

Τον Μάιο ο πρώην πρωθυπουργός αθωώθηκε από πρωτοβάθμιο δικαστήριο σε δίκη στην οποία κατηγορείτο για πλαστογραφία και ξέπλυμα χρήματος την εποχή που ήταν δικηγόρος.

Ιταλία: το σήριαλ Μπερλουσκόνι

berlusconi

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, πρωθυπουργός τρεις φορές μεταξύ του 1994 και του 2011, είχε πολλά μπλεξίματα με την δικαιοσύνη. Με τις παραγραφές αδικημάτων, ο πρώην «Καβαλιέρε» την έχει μέχρι στιγμής «βγάλει καθαρή» με μία μόνο τελεσίδικη καταδίκη του τον Αύγουστο του 2013, η οποία τον επιβάρυνε ωστόσο με την προσφορά κοινωφελούς εργασίας, αλλά και του στοίχισε την έδρα του στο Κοινοβούλιο.

Ωστόσο ο Μπερλουσκόνι «αποκαταστάθηκε» από το δικαστήριο του Μιλάνου και ξαναπόκτησε το δικαίωμα του εκλέγεσθαι.