Αυτά είναι τα μέτρα στήριξης για τους πυρόπληκτους στη Βαρυμπόμπη- 600 ευρώ στους πληγέντες

Αυτά είναι τα μέτρα στήριξης για τους πυρόπληκτους στη Βαρυμπόμπη- 600 ευρώ στους πληγέντες
Πόλίτες επιχειρούν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στη Λίμνη Ευβοίας, την Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021. Εν αναμονή της άφιξης των εναέριων πυροσβεστικών δυνάμεων συνεδριάζει αυτήν την ώρα Συντονιστικό Όργανο στο δημαρχείο της Λίμνης, στην Εύβοια, στο οποίο συμμετέχουν, εκτός από τους επιτελείς της Πυροσβεστικής, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός και ο δήμαρχος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, Γιώργος Τσαπουρνιώτης. Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, δύο αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο αναμένονται στην περιοχή της φωτιάς, ωστόσο ο καπνός και η έλλειψη ορατότητας ακόμη δεν επιτρέπουν στους χειριστές να εκτελέσουν πτήσεις πάνω από τα καμένα. «Πρέπει να ενισχυθούν τα εναέρια μέσα. Δεν πρόκειται να σταματήσει η φωτιά με δύο αεροπλάνα και ένα ελικόπτερο», ανέφεραν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο πειφερειάρχης και ο δήμαρχος. Δύσκολη νύχτα πέρασαν οι κάτοικοι, όπως και οι πυροσβέστες, στη Λίμνη της Εύβοιας. Τεράστιες εκτιμάται πως είναι η καταστροφή σε περιοχή που έσφυζε από ζωή και πράσινο, καθώς σε αυτή υπήρχαν πολλά πεύκα. Όλη τη νύχτα πυροσβέστες και χωματουργικά μηχανήματα έδι Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ποια είναι τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο Μάκης Βορίδης για τους πυρόπληκτους στη Βαρυμπόμπη.

Την άμεση μεταφορά ποσών για τη στήριξη των κατοίκων της Βόρειας Αττικής που επλήγησαν από την καταστροφική πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης εξήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Βορίδης προανήγγειλε τη μεταφορά ποσού 60.000 ευρώ στον Δήμο Αχαρνών, 60.000 ευρώ στον Δήμο Κηφισίας και 30.000 ευρώ στον Δήμο Διονύσου.

«Το υπουργείο Εσωτερικών σήμερα θα παρέμβει προκειμένου να δώσει άμεση στήριξη σε αυτούς που έχουν πληγεί. Υπάρχει μια πρώτη εκτίμηση ότι είναι 94-95 τα κτίρια που έχουν υποστεί ζημιές στη περιοχή της Βαρυμπόμπης και χρειάζεται να παρέμβουμε. Θα μεταφέρουμε σήμερα ποσά προς τους δήμους για να υπάρξει άμεση στήριξη των 600 ευρώ και εν συνεχεία προφανώς πρόκειται να υποστηρίξουμε τους πυροπλήκτους με ποσά έως 6.000 € και τις επιχειρήσεις με 8.000 € και να προχωρήσουμε, εν συνεχεία, στη στεγαστική συνδρομή, που είναι η διαδικασία της υποστήριξης για να ξαναχτίσουν τα σπίτια τους οι άνθρωποι», δήλωσε ο υπουργός.

Όπως είπε ο κ. Βορίδης, «είναι το 80% το οποίο καταβάλλεται με 20% δυνατότητα λήψης δανείου, με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου μέχρι του ποσού των 150.000 ευρώ», ενώ προβλέπεται και αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι όπου χρειαστεί θα διατεθούν και πρόσθετα ποσά και σημείωσε ότι η διαδικασία της στεγαστικής συνδρομής κινείται από το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών το οποίο θα κάνει και την καταγραφή των ζημιών.

«Είναι πολύ δύσκολες οι συνθήκες. Υπήρχαν ακραίες συνθήκες αλλά και το γεγονός ότι υπήρχαν πάνω από 100 πυρκαγιές. Αντικειμενικά είναι ένα δύσκολο έργο. H απόλυτη προτεραιότητα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Σε αυτό το σημείο ο μηχανισμός εκκενώσεως και το 112 ήταν αποτελεσματικός. Δεν έχουν αναφερθεί και τραυματισμοί. Τα συστήματα λειτούργησαν», κατέληξε ο κ. Βορίδης.