Αυτά είναι τα πιο επικίνδυνα σενάρια για το 2017 σύμφωνα με τη Nomura

Όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι επενδυτές για τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις εντός του 2017.

Το Brexit, η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, αλλά και μια παραπαίουσα αγορά ομολόγων κάνουν τη Nomura να προειδοποιεί τους επενδυτές ότι υπάρχει κίνδυνος να σημειωθούν ασυνήθιστα γεγονότα μέσα στο 2017 που θα προκαλέσουν μεγάλες ανατροπές.

«Κανένα από αυτά δεν αποτελεί βασικό σενάριο για εμάς» σημειώνει η Nomura, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αδύνατο να συμβούν, όπως σημειώνει το Bloomberg.

Ποια είναι όμως τα σενάρια- προγνωστικά της Nomura για τις διεθνείς πολιτικές εξελίξεις; Παρακάτω, αναφέρονται τα ενδεχόμενα για την Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Κίνα, το Brexit, το πλαστικό χρήμα και τα capital controls:

Η Ρωσία στο μονοπάτι του πολέμου. Αφορμές για όξυνση της ρωσικής επιθετικότητας μπορούν να δώσουν είτε μια αλλαγή της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής είτε η εκλογή λαϊκιστών ηγετών στην Ευρώπη.

Αύξηση παραγωγικότητας στις ΗΠΑ. Η Nomura εκτιμά ότι βάσεις για κάτι τέτοιο θέτει ήδη η αύξηση των επενδύσεων σε έρευνα και ανάπτυξη.

Η αδυναμία του κινεζικού γιουάν. Οι πρόσφατες εκροές κεφαλαίων σε γιουάν θα μπορούσαν να οδηγήσουν ακόμη και σε κινήσεις άρσης των περιορισμών που επικρατούν για το κινέζικο νόμισμα, οδηγώντας το σε πτώση.

Εxit από το Brexit. Αφενός το θέμα έχει παραπεμφθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας, εξέλιξη που θα μπορούσε να πυροδοτήσει εκλογές. Αφετέρου οι Βρυξέλλες μπροστά στον κίνδυνο διάλυσης της ΕΕ μπορεί να προβούν σε παραχωρήσεις προς το Λονδίνο.

Capital controls σε αναδυόμενες αγορές. Αν η πολιτική του Τραμπ ισχυροποιήσει το δολάριο, τότε οι αναδυόμενες αγορές θα αντιμετωπίσουν «έντονες εκροές» και οι κυβερνήσεις τους θα αναλάβουν δράση.

Άλμα ιαπωνικού πληθωρισμού. Τυχόν άνοδος του πληθωρισμού λόγω υψηλότερων τιμών πετρελαίου και αδύναμου γεν θα αναγκάσει τη Τράπεζα της Ιαπωνίας να αναλάβει δράση, αυξάνοντας τον στόχο 0% για την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου.

Τράπεζες. Οι συστημικοί κίνδυνοι δεν είναι καινούργιοι. Ισως όμως τα μέτρα που λαμβάνουν οι Αρχές να μην είναι αρκετά, σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο της Nomura.

Κόντρα Τραμπ με Fed. Ο πρώτος καταφέρθηκε κατά της Γέλεν ουκ ολίγες φορές στο διάστημα της προεκλογικής εκστρατείας και ουδείς μπορεί να αποκλείσει μια ένταση στις σχέσεις των δύο.

Κυβερνητική κρίση στην Ιαπωνία. Τυχόν διεξαγωγή εκλογών στην Ιαπωνία θα οδηγήσει πιθανότατα σε σταθεροποίηση του πρωθυπουργού Αμπε. Οτιδήποτε απειλήσει αυτή τη σταθερότητα θα προκαλέσει σοκ στις αγορές.

Το τέλος των μετρητών. Εκτιμάται ότι οι ηλεκτρονικές πληρωμές θα αντικαταστήσουν νωρίτερα του αναμενομένου τα παραδοσιακά χαρτονομίσματα. Η αιτία είναι οι αρνητικές αποδόσεις. Εννοείται ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα πληγούν οι αποταμιευτές.