Αυτές είναι οι 14 γλώσσες που ομιλούνται στην Ελλάδα – Γιατί υπάρχουν 7.168 σε όλον τον κόσμο;

Αυτές είναι οι 14 γλώσσες που ομιλούνται στην Ελλάδα – Γιατί υπάρχουν 7.168 σε όλον τον κόσμο;
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Mόλις 23 γλώσσες αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το μισό πληθυσμό του κόσμου.

Εσείς γνωρίζατε πως στην Ελλάδα ομιλούνται πάνω από 10 «ζωντανές» αυτόχθονες γλώσσες;

Σύμφωνα με την αμερικανική ΜΚΟ Ethnologue -που παρέχει στατιστικά στοιχεία και άλλες πληροφορίες για τις «ζωντανές» γλώσσες του κόσμου- στη χώρα μας υπάρχουν 14 «ζωντανές» αυτόχθονες γλώσσες, με τα ελληνικά να είναι η επίσημη.

Στη λίστα βρίσκουμε -μεταξύ άλλων- τη νοηματική γλώσσα και διαλέκτους όπως η μανιατική, η ποντιακή, η σαρακατσάνικη και η τσακωνική.

Επιπλέον, 8 «ζωντανές» μη αυτόχθονες γλώσσες έχουν καθιερωθεί στο εσωτερικό της χώρας μας. Στην επίσημη εκπαίδευση, 2 αυτόχθονες γλώσσες χρησιμοποιούνται ως γλώσσες διδασκαλίας.

Πόσες γλώσσες ομιλούνται στον κόσμο;

Όπως υποστηρίζει το Ethnologue, παγκοσμίως υπάρχουν 7.168 γλώσσες.

Ο αριθμός αυτός μεταβάλλεται συνεχώς, επειδή μαθαίνουμε καθημερινά όλο και περισσότερα για αυτές. Και πέρα από αυτό, οι ίδιες οι γλώσσες βρίσκονται σε εξέλιξη. Είναι ζωντανές και δυναμικές, χρησιμοποιούνται από κοινότητες των οποίων οι ζωές διαμορφώνονται από αυτές.

Σχεδόν το 40% των γλωσσών κινδυνεύει πλέον με εξαφάνιση, συχνά με λιγότερους από 1.000 εναπομείναντες χρήστες. Εν τω μεταξύ, μόλις 23 γλώσσες αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το μισό πληθυσμό του κόσμου.

Η παγκόσμια «μάχη» των μανδαρινικών κινέζικων με τα αγγλικά

Σύμφωνα με στοιχεία του 2023, η μανδαρινική κινεζική είναι η μεγαλύτερη γλώσσα στον κόσμο, αν υπολογιστούν μόνο οι φυσικοί (native) ομιλητές, και ακολουθούν η ισπανική, η αγγλική και η χίντι της Ινδίας.

Τόσο τους φυσικούς όσο και τους μη φυσικούς ομιλητές, η αγγλική είναι η μεγαλύτερη και έπονται η μανδαρινική, η χίντι και η ισπανική.

Η μανδαρινική  θεωρείται η μεγαλύτερη της κινεζικής μακρογλώσσας, μιας ομάδας 13 γλωσσών που όλες θεωρούνται «κινεζικές» λόγω ενός κοινού συστήματος γραφής και λογοτεχνίας. Άλλα γνωστά παραδείγματα είναι η γου (wu) και η καντονέζικη.

Καθώς το μέγεθος της μανδαρινικής οφείλεται κυρίως στους φυσικούς ομιλητές, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η μανδαρινική γλώσσα συγκεντρώνεται σε λιγότερες χώρες -κυρίως στην Ασία- που έχουν τους περισσότερους ομιλητές πρώτης γλώσσας.

Η αγγλική γλώσσα έχει περισσότερους μη φυσικούς ομιλητές και έτσι βρίσκεται σε πολύ περισσότερες χώρες, ιδίως στην Αφρική. Η αγγλική ομιλείται σε 146 χώρες, έναντι 38 της μανδαρινικής.

Σύμφωνα με το Ethnologue, στην Ελλάδα το 47% του πληθυσμού ομιλεί την αγγλική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: