Αυτές οι εταιρείες τεχνολογίας βρίσκονται στο μυστικό επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της CIA

Αυτές οι εταιρείες τεχνολογίας βρίσκονται στο μυστικό επενδυτικό χαρτοφυλάκιο της CIA
LANGLEY, VA - JULY 9: The CIA symbol is shown on the floor of CIA Headquarters, July 9, 2004 at CIA headquarters in Langley, Virginia. Earlier today the Senate Intelligence Committee released its report on the numerous failures in the CIA reporting of alleged Iraqi weapons of mass destruction. (Photo by Charles Ommanney/Getty Images)

Ο Τζέιμς Μποντ θα ήταν υπερήφανος…

Η In-Q-Tel, το τμήμα επιχειρηματικών συμμετοχών της CIA, επενδύει σε κάποιες από τις πιο …hot νεοφυείς επιχειρήσεις της Silicon Valley.

Σύμφωνα με ένα φυλλάδιο που απεκάλυψε το The Intercept, η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ επενδύει μεγάλα ποσά στην τεχνολογία, ιδιαίτερα στους τομείς των big data analytics, της συλλογής δεδομένων από κοινωνικά μέσα, και των υποδομών κέντρων δεδομένων.

Στις επενδύσεις της IQT συγκαταλέγεται η πλατφόρμα μέτρησης και επεξεργασίας μεγάλων δεδομένων Databricks, την οποία έχουν εδώ και καιρό επισημάνει οι ειδικοί ως μια από τις ανερχόμενες εταιρείες δεδομένων. Το προϊόν της, Spark, χαρακτηρίστηκε από την IBM ως ένα από τα «σημαντικότερα πρότζεκτ ανοιχτού κώδικα της επόμενης δεκαετίας». Ο λόγος γι’ αυτή τη διάκριση είναι το γεγονός ότι το Spark μπορεί και κάνει αναζήτηση μέσα σε τεράστιο όγκο δεδομένων πολύ γρήγορα.

Το λογισμικό επεξεργασίας δορυφορικής εικόνας Orbital Insight, που πρόσφατα συγκέντρωσε 8,7 εκατομμύρια δολάρια σε κεφάλαια, είναι άλλη μια αξιοσημείωτη εταιρεία του χαρτοφυλακίου. Μεταξύ των πελατών της συγκαταλέγονται διάφοροι κυβερνητικοί οργανισμοί αλλά και η World Bank, η οποία χρησιμοποιεί την τεχνολογία αυτή για την παρακολούθηση των επιπέδων φτώχειας.

Η IQT επενδύει μαζικά και σε εταιρείες που παρακολουθούν τη δραστηριότητα στα κοινωνικά μέσα, όπως οι Dataminr και Geofeedia. Η Dataminr χρησιμοποιεί τη μηχανική μάθηση και αντιπαραβάλλει το Twitter με άλλα σύνολα δεδομένων για τον προσδιορισμό «τιτιβισμάτων» και τάσεων με πραγματική επίδραση, βασιζόμενη σε «συστάδες» παρεμφερών tweet. Για παράδειγμα, η εταιρεία ενημέρωσε τους πελάτες της για τις επιθέσεις στο Παρίσι πέντε λεπτά αφότου αυτές έλαβαν χώρα, δηλαδή 45 λεπτά νωρίτερα από την ώρα που «τιτίβισε» την είδηση το Associated Press.

Η Geofeedia, απ’ την άλλη, χρησιμοποιεί μηνύματα κοινωνικών μέσων που περιέχουν γεωγραφικό προσδιορισμό για την παρακολούθηση έκτακτων γεγονότων σε πραγματικό χρόνο. Η εταιρεία διαφημίζει την ικανότητά της να παρακολουθεί κινητοποιήσεις ακτιβιστών, ενώ στους πελάτες της περιλαμβάνονται οι Dell, CNN, Mall of America και NCAA.

Τέλος, δύο γνωστές εταιρείες κέντρων δεδομένων στις οποίες επενδύει η CIA είναι η Docker και η Mesosphere, η αξία των οποίων εκτιμάται ότι ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο δολάρια η καθεμία. Η Docker, όπως περιγράφεται η ίδια, καθιστά ευκολότερη την κατασκευή και διαχείριση λογισμικού σε μεγάλη κλίμακα, ενώ το προϊόν της Mesosphere είναι κάτι σαν εγκέφαλος ενός κέντρου δεδομένων που κατανέμει αυτόματα τους κατάλληλους πόρους και δεδομένα για να τροφοδοτηθεί μια εφαρμογή λογισμικού.

Εκπρόσωπος της In-Q-Tel αρνήθηκε να μιλήσει στο Fortune.

Πηγή: fortune.com