Αυτές είναι οι δέκα εταιρείες που δαπανούν περισσότερα για Έρευνα & Ανάπτυξη

Αυτές είναι οι δέκα εταιρείες που δαπανούν περισσότερα για Έρευνα & Ανάπτυξη

Σε ύψος-ρεκόρ εκτοξεύθηκαν το 2018 οι εταιρικές δαπάνες για τα τμήματα R&D, σύμφωνα με την έρευνα της PwC - «Πρωταθλήτριες» οι κινεζικές εταιρείες.

του Alan Murray

Μια νέα μελέτη από την PwC που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα δείχνει ότι οι δαπάνες έρευνας & ανάπτυξης των εταιρειών έφτασαν σε ύψος-ρεκόρ το 2018. Κι αυτό είναι ένα καλό σημάδι για το μέλλον.

Η μελέτη εξέτασε τις 1.000 εισηγμένες εταιρείες σε παγκόσμιο επίπεδο που έχουν τις μεγαλύτερες δαπάνες έρευνας & ανάπτυξης και βρήκε ότι οι δαπάνες αυτές σημείωσαν αλματώδη αύξηση κατά 11,4% από το 2017, φτάνοντας στο ποσό-ρεκόρ των 782 δισ. δολαρίων. Η αύξηση ήταν σχεδόν τριπλάσια της αντίστοιχης που σημειώθηκε την περίοδο 2016-2017.

Οι δέκα κορυφαίες εταιρείες ως προς τις δαπάνες για έρευνα & ανάπτυξη είναι οι εξής:

1. Amazon

2. Alphabet

3. Volkswagen

4. Samsung

5. Intel

6. Microsoft

7. Apple

8. Roche

9. Johnson & Johnson

10. Merck

Οι εταιρείες με έδρα στη Βόρεια Αμερική δαπάνησαν με διαφορά τα μεγαλύτερα ποσά για έρευνα & ανάπτυξη – σχεδόν το μισό του συνολικού ποσού – ωστόσο οι κινεζικές εταιρείες σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση, κατά 34%, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Το αντίστοιχο ποσοστό αύξησης για τις εταιρείες στη Βόρεια Αμερική ήταν μόλις 8%.

Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι όταν ξεκίνησαν τη λίστα το 2005, μόλις οχτώ κινεζικές εταιρείες εμφανίζονταν σε αυτήν, και το ποσό που δαπανούσαν για έρευνα & ανάπτυξη ήταν ασήμαντο. Όμως, φέτος 145 κινεζικές εταιρείες βρέθηκαν μεταξύ των 1.000 εταιρειών της λίστας.

Η αύξηση των δαπανών για έρευνα & ανάπτυξη είναι ένδειξη της εστίασης των εταιρειών στο μέλλον και προμηνύει μια μελλοντική αύξηση της παραγωγικότητας. Όμως, οι συντάκτες της μελέτης προειδοποιούν ότι δεν έχουν εντοπίσει μια ευθεία αναλογία μεταξύ των δαπανών έρευνας & ανάπτυξης μιας επιχείρησης και της συνολικής ικανότητάς της να καινοτομεί.

«Στα 14 χρόνια κατά τα οποία συντάσσουμε τη μελέτη δεν έχουμε βρει κάποια στατιστικά σημαντική σχέση μεταξύ του ποσού που δαπανά μια εταιρεία για έρευνα & ανάπτυξη και των επιδόσεών της», δήλωσε ο Barry Jaruzelski του τμήματος συμβούλων εταιρικής ανάπτυξης της PwC. «Αυτό που έχει σημασία είναι το βάθος της γνώσης των πελατών, η ποιότητα του ταλέντου που έχει η εταιρεία συγκεντρώσει, και η αρτιότητα των διαδικασιών της».