Αυτή η χώρα δεν έχει ύφεση εδώ και 25 χρόνια

Πώς η Αυστραλία κατάφερε να διαθέτει μια από τις πιο ανθεκτικές οικονομίες του κόσμου.

Από το δεύτερο εξάμηνο του 1991, η οικονομία της Αυστραλίας ξεκίνησε να ανακάμπτει και σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η χώρα το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου του τρέχοντος έτους έκλεισε 25 συνεχή χρόνια χωρίς ύφεση.

Μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει άλλη χώρα που να έχει αποφύγει την ύφεση στην οικονομία της μέσα σε τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η πηγή εσόδων της Αυστραλίας είναι οι φυσικοί της πόροι για τους οποίους μεγάλον ενδιαφέρον έχουν δείξει κυρίως οι Κινέζοι. «H 25ετής αύξηση του ΑΕΠ της χώρας, χωρίς ύφεση, έχει παραλληλιστεί με την οικονομική άνοδο της Κίνας», δήλωσε ο Rajiv Biswas, επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit.

Ωστόσο, η Αυστραλία δεν πρέπει να αρκεστεί μόνο στην καλλιέργεια και το εμπόριο των προϊόντων της, καθώς η οικονομία της Κίνας σήμερα αυξάνεται με βραδύτερο ρυθμό, με τις τιμές των προϊόντων να καταρρέουν τα τελευταία χρόνια.

Παράλληλα, οι επενδύσεις στον τομέα των ορυχείων της Αυστραλίας έχουν υποχωρήσει, όμως η κατασκευή των κτιρίων και κατοικιών και οι καταναλωτικές δαπάνες κατάφεραν να δώσουν ώθηση στην οικονομία, καλύπτωντας το «κενό» των επενδύσεων.

Από την πλευρά της και η Κεντρική Τράπεζα της χώρας έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της οικονομίας, μειώνοντας τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ η «βουτιά» στο δολάριο Αυστραλίας έχει καταστήσει τις εξαγωγές πιο ανταγωνιστικές, προσελκύοντας παράλληλα μεγάλο αριθμό τουριστών από το εξωτερικό.

Στην ανάπτυξη της οικονομίας έχει συμβάλει και η κυβέρνηση της Αυστραλίας, η οποία προχώρησε στην αύξηση δημοσίων επενδύσεων.

Παρά τις ορισμένες προειδοποιήσεις που έχει δεχθεί, η Αυστραλία δεν δείχνει σημάδια ύφεσης, ενώ σύμφωνα με τον οικονομολόγο της Capital Economics, Paul Dales, αυτό το σενάριο θα συνέβαινε μόνο στην περίπτωση που κατέρρεε η οικονομία της Κίνας.

Σχετικά άρθρα