Αυτή είναι η νέα Ερευνητική Υποδομή για την έρευνα του φωτός

Αυτή είναι η νέα Ερευνητική Υποδομή για την έρευνα του φωτός

Η HELLAS-CΗ αποτελείται από 12 φόρεις, με συντονιστή το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ).

Δώδεκα φορείς της ελληνικής ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας, με συντονιστή το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), ενώνουν τις δυνάμεις τους για την ίδρυση της HELLAS-CΗ, μιας νέας Εθνικής Ερευνητικής Υποδομής (ΕΕΥ) που έχει ως κεντρικό άξονα ερευνών και εφαρμογών το φως και το φάσμα του.

Το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ) του ΙΤΕ πρωτοστατεί στην καθιέρωση της HELLAS-CΗ, η οποία έχει ως στόχο να προσφέρει στην ελληνική επιστημονική κοινότητα πρόσβαση σε προηγμένες πειραματικές εγκαταστάσεις που διεξάγουν έρευνα αιχμής στην επιστήμη, την τεχνολογία και τις εφαρμογές των λέιζερ, με ιδιαίτερη έμφαση σε εφαρμογές που αφορούν την επιστήμη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Heritage Science).

Συμμετέχουν επίσης ενεργά το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το ΤΕΙ Κρήτης, η Ακαδημία Αθηνών, το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και το Ίδρυμα Ορμύλια.

Η υποδομή HELLAS-CH συγχρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020, με προϋπολογισμό περίπου τέσσερα εκατομμύρια ευρώ και έχει διάρκεια δύο έτη. Επικεφαλής-συντονιστής της HELLAS-CH είναι ο Δημήτριος Χαραλαμπίδης, καθηγητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και συνεργαζόμενο μέλος ΔΕΠ του ΙΗΔΛ-ΙΤΕ.