Αυτή είναι η πρώτη ευρωπαϊκή πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης από ελληνική εταιρεία

Η νέα ψηφιακή βοηθός κυκλοφορεί πλέον στην ελληνική αγορά, ενώ θα λανσαριστεί εντός του 2019 σε επτά ακόμη ευρωπαϊκές γλώσσες και αγορές.

Δυναμική επέκταση στις ευρωπαϊκές αγορές έχει προγραμματίσει η ελληνική εταιρία τεχνολογίας MLS, όπως ανακοινώθηκε με αφορμή την επίσημη κυκλοφορία της νέας MAIC (MLS Artificial Intelligence Center), στην Ελλάδα και Κύπρο, η οποία αποτελεί την πρώτη-αυτού του τύπου- ευρωπαϊκή πλατφόρμα Τεχνητής Νοημοσύνης και αναγνώρισης φωνής.

Με απλά λόγια- όπως επισημάνθηκε- πρόκειται για την πρώτη ψηφιακή βοηθό ευρωπαϊκής κατασκευής, τη στιγμή που σήμερα στην Αμερική 100 εκατομμύρια Αμερικανοί περίπου διαθέτουν στα σπίτια τους τέτοιες έξυπνες συσκευές οι οποίες έχουν, σύμφωνα με επίσημες έρευνες, αλλάξει τη ζωή τους καταλυτικά, από το λανσάρισμα της Alexa της Amazon, το 2015.

Ειδικότερα όπως επισήμανε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Ιωάννης Καματάκης, παρουσιάζοντας την νέα πλατφόρμα- ψηφιακό βοηθό για καταναλωτές, που κυκλοφορεί πλέον και επίσημα στα ελληνικά και στην ελληνική αγορά, θα λανσαριστεί εντός του 2019 σε επτά ακόμη ευρωπαϊκές γλώσσες και αγορές και συγκεκριμένα στη Βουλγαρία, στη Σερβία, στη Κροατία, στη Ρουμανία, στη Πορτογαλία, στη Πολωνία και στη Ιταλία. Ακολουθούν οι αγορές της Τσεχίας, της Ουγγαρίας, της Τουρκίας και της Ισπανίας.

Όπως αναφέρθηκε, σε κάθε αγορά που θα κυκλοφορήσει θα μιλάει την αντίστοιχη γλώσσα και θα είναι προσαρμοσμένη στις συνήθειες, την ομιλία και το κράτος στο οποίο παρέχεται, χρησιμοποιώντας φωνητικές τεχνολογίες με αναγνώριση υπαγόρευσης σε πραγματικό χρόνο (ASR), επεξεργασία φυσικής γλώσσας (Natural Language Processing), μηχανική μάθηση, υπολογιστική γλωσσολογία, αυτόματη μετατροπή φωνής σε κείμενο (TTS) και αρκετές ακόμη εξειδικευμένες τεχνολογίες.

Ειδικότερα, η «MAIC» όπως ονομάζεται η ψηφιακή βοηθός ακούει, καταλαβαίνει και μιλάει Ελληνικά, αλληλεπιδρώντας με τον χρήστη. Μεταξύ άλλων παίζει μουσική (Ελληνική ή ξένη, όλων των ειδών, ανάλογα με τη διάθεση του χρήστη), βρίσκει ραδιοφωνικούς σταθμούς από όλο τον κόσμο, αναπαράγει μουσικά και άλλα βίντεο, κινούμενα σχέδια, ενημερώνει για τον καιρό σε όλο τον κόσμο, δείχνει τις ειδήσεις, κρατάει υπενθυμίσεις, αναζητά σημεία ενδιαφέροντος, βρίσκει ένα καλό εστιατόριο.

Επιπλέον, με τη λειτουργία Smarthome μπορεί να διαχειριστεί τις έξυπνες λάμπες σε οποιοδήποτε δωμάτιο του σπιτιού, να τις ανάψει και να τις σβήσει, να ρυθμίσει τη φωτεινότητα και το χρώμα τους, να διαχειριστεί τις έξυπνες πρίζες του σπιτιού και κατ’ επέκταση τις οικιακές συσκευές που είναι συνδεμένες σε έξυπνη πρίζα, όπως για παράδειγμα, να ανάψει την καφετιέρα, να κλείσει τα παντζούρια, να διαχειριστεί μια έξυπνη τηλεόραση, να κάνει ρυθμίσεις και να πάρει πληροφορίες από έξυπνους θερμοστάτες, ενώ μέσω αυτόματων αναβαθμίσεων εμπλουτίζεται με νέες δεξιότητες και ευφυΐα.

Επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα παρακολούθησης δημοφιλών τηλεοπτικών σειρών και ταινιών στο Netflix, ενώ υποστηρίζεται και το Spotify. Τέλος προστίθεται η δυνατότητα πραγματοποίησης βιντεοκλήσεων φωνητικά, μέσα από ένα φιλικό περιβάλλον που μπορούν να διαχειριστούν εύκολα ακόμα και όσοι δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία. Η MAIC, με τον καιρό, γνωρίζει καλύτερα το χρήστη, μαθαίνει τις προτιμήσεις και τις συνήθειες του, ώστε να ανταποκρίνεται σε αυτές προσφέροντας προσωποποιημένες λύσεις και επιλογές.

Η πλατφόρμα, κυκλοφόρησε μετά από μια δοκιμαστική περίοδο τεσσάρων μηνών, στην Ελλάδα και την Κύπρο.