Αυτό είναι το μεγαλύτερο αεροπλάνο στον κόσμο

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Και κάνει τους ανταγωνιστές του να μοιάζουν πραγματικά μικροί.

Ο συνιδρυτής της Microsoft και ιδιοκτήτης των Seattle Seahawks, Paul Allen, έβγαλε το Stratolaunch έξω από το υπόστεγο για πρώτη φορά την προηγούμενη εβδομάδα. Αποκαλείται «το μεγαλύτερο αεροπλάνο στον κόσμο», με έξι κινητήρες σαν κι αυτούς που διαθέτει το Boeing 747, 28 τροχούς, και φτερά μεγαλύτερα από ένα γήπεδο ποδοσφαίρου.

epa06004331 A handout photo made available on 01 June 2017 by Stratolaunch Systems Corp. showing the Stratolaunch aircraft rolling out of its hangar for the first time ever in Mojave, California, USA, 31 May 2017. The plane, which is the world's largest with a wingspan of 385 feet (117m), will now transition into a phase for ground testing, engine runs, taxi tests and ultimately its first flight according to a statement from CEO Jean Floyd.  EPA/STRATOLAUNCH SYSTEMS CORP. / HANDOUT  HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES
epa06004331 A handout photo made available on 01 June 2017 by Stratolaunch Systems Corp. showing the Stratolaunch aircraft rolling out of its hangar for the first time ever in Mojave, California, USA, 31 May 2017. The plane, which is the world’s largest with a wingspan of 385 feet (117m), will now transition into a phase for ground testing, engine runs, taxi tests and ultimately its first flight according to a statement from CEO Jean Floyd. EPA/STRATOLAUNCH SYSTEMS CORP. / HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Το μήκος των φτερών του Stratolaunch και το βάρος που μπορεί να φέρει (πάνω από 500.000 λίβρες) είναι τα χαρακτηριστικά που δίνουν στο αεροπλάνο την πρώτη θέση, καθώς υπάρχουν και άλλα, μεγαλύτερα αεροπλάνα όσον αφορά το μήκος και το ύψος τους. Ο Allen σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το αεροσκάφος για να στείλει πυραύλους σε τροχιά, προκειμένου να καταστήσει την πρόσβαση στο διάστημα πιο «βολική, αξιόπιστη και τακτική», σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας.

Δείτε πώς το μεγαλύτερο αεροπλάνο στον κόσμο συγκρίνεται με άλλα μεγάλα αεροσκάφη που σημάδεψαν την ιστορία της αεροπλοΐας.

Hughes H-4 Hercules

Μέχρι τη στιγμή που ολοκληρώθηκε πρόσφατα η κατασκευή του Stratolaunch, το φτιαγμένο από ξύλο H-4 Hercules είχε το μεγαλύτερο άνοιγμα πτερύγων από οποιοδήποτε άλλο αεροσκάφος στην ιστορία. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1947 και το αεροσκάφος κράτησε τη διάκριση του μεγαλύτερου αεροπλάνου που πέταξε ποτέ μέχρι το 1952. Το H-4 Hercules αντικατόπτριζε τη φιλοδοξία του σχεδιαστή του, του φημισμένου επενδυτή, μεγιστάνα του κινηματογράφου και πιλότου Howard Hughes. Το αεροπλάνο προοριζόταν αρχικά για τη μεταφορά στρατευμάτων και υλικών κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά δεν μπόρεσε να ολοκληρωθεί εγκαίρως για να χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων. Τελικά, ο Hughes κατάφερε να πετάξει το τεράστιο αεροσκάφος μια φορά, τον Νοέμβριο του 1947, σε υψόμετρο 70 ποδών, για περίπου ένα λεπτό.

Airbus A380

Κατασκευασμένο από την Ευρωπαϊκή εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών Airbus, το A380 είναι το μεγαλύτερο επιβατικό αεροπλάνο παγκοσμίως που συνεχίζει να πετάει σε πάνω από 300 εμπορικές πτήσεις την ημέρα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Airbus. Η ευρεία διώροφη άτρακτος του Airbus Α-380 είναι εντυπωσιακή χάρη στην τεχνολογία που επιτρέπει την παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας για τους επιβάτες. Το αεροσκάφος χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά για εμπορικές πτήσεις από τη Singapore Airlines, αλλά πλέον η Emirates είναι ο κύριος χρήστης του.

Antonov An-124 Ruslan

Το An-124 σχεδιάστηκε στη Σοβιετική Ένωση, στην περιοχή που τώρα είναι μέρος της Ουκρανίας, και πέταξε για πρώτη φορά το 1982. Μέχρι σήμερα, παραμένει το μεγαλύτερο στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος στον κόσμο. Η παραγωγή του An-124 σταμάτησε το 2014, αλλά το αεροσκάφος παραμένει ακόμα σε υπηρεσία.

Millennium Falcon

Αν και οι ταινίες του Star Wars κάνουν το φανταστικό μεταγωγικό αεροσκάφος να μοιάζει γιγαντιαίο, το Millennium Falcon δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με το Stratolaunch εδώ στη Γη. Θα το κατατάσσαμε στην κατηγορία του ελαφρού μεταγωγικού, ενώ μπορεί να ταξιδεύει με μεγάλες ταχύτητες και να αποφεύγει τους εκτοξευτές λέιζερ των άλλων αεροσκαφών της Αυτοκρατορίας.