Αυτόματη συμπλήρωση του Ε9 για δωρεές και γονικές παροχές ακινήτων από τον Ιούλιο

Αυτόματη συμπλήρωση του Ε9 για δωρεές και γονικές παροχές ακινήτων από τον Ιούλιο
Photo: pixabay.com
Από τον Ιούλιο, το Ε9 θα συμπληρώνεται αυτόματα για δωρεές και γονικές παροχές ακινήτων μέσω της πλατφόρμας myPROPERTY, απλοποιώντας τη διαδικασία για τους καταναλωτές.

Από τον Ιούλιο, το Ε9 θα συμπληρώνεται αυτόματα για όλες τις δωρεές και γονικές παροχές ακινήτων που πραγματοποιούνται μέσω της πλατφόρμας myPROPERTY, ανακοίνωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η διαδικασία αυτή επεκτείνει την ήδη υπάρχουσα αυτοματοποίηση, η οποία ισχύει για αγοραπωλησίες ακινήτων και ορισμένες γονικές παροχές και δωρεές από πέρυσι.

Η πλήρης αυτοματοποίηση αποτρέπει τα λάθη που συχνά οδηγούσαν σε υψηλό ΕΝΦΙΑ και εξαλείφει την ανάγκη προσφυγής σε λογιστή για τη συμπλήρωση του εντύπου. Επιπλέον, για τους πωλητές, το ακίνητο διαγράφεται αυτόματα από το Ε9, αποτρέποντας την παράλειψη τροποποίησης του εντύπου, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή αδικαιολόγητου ΕΝΦΙΑ.

Πριν από την ψηφιακή υποβολή της δήλωσης φόρου δωρεάς ή γονικής παροχής μέσω του myPROPERTY, είναι απαραίτητη η επικαιροποίηση των στοιχείων του ακινήτου από τον δωρητή/γονέα στο Περιουσιολόγιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η διαδικασία λειτουργεί ως εξής: Με την ανάρτηση του συμβολαίου από τον συμβολαιογράφο στην εφαρμογή myPROPERTY, δημιουργείται αυτόματα δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) για κάθε συμβαλλόμενο – δωρητή/γονέα και δωρεοδόχο/τέκνο – με τις σχετικές μεταβολές της ακίνητης περιουσίας. Στη δήλωση αυτή ισχύουν τα εξής:

  • Για τον δωρητή/γονέα, τα πεδία της δήλωσης συμπληρώνονται με τα στοιχεία του Αριθμού Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ) και τηρούν την τρέχουσα περιουσιακή κατάσταση. Η στήλη «Κωδικός μεταβολής» συμπληρώνεται με τον κωδικό 3 (διαγραφή ακινήτου).
  • Για τον δωρεοδόχο/τέκνο, τα πεδία συμπληρώνονται με τα στοιχεία του ΑΤΑΚ του μεταβιβαζόμενου ακινήτου από την περιουσιακή κατάσταση του δωρητή/γονέα. Η στήλη «Κωδικός μεταβολής» συμπληρώνεται με τον κωδικό 1 (δήλωση νέου ακινήτου).
  • Για όλους τους συμβαλλόμενους, τα πεδία «Αριθμός συμβολαίου», «ΑΦΜ συμβολαιογράφου» και «Ημερομηνία συμβολαίου» συμπληρώνονται αυτόματα από την εφαρμογή myPROPERTY, με τη σημείωση «Αυτόματη δημιουργία δήλωσης Ε9 από το myPROPERTY».

Αυτή η αυτοματοποιημένη διαδικασία αναμένεται να απλοποιήσει σημαντικά τις υποχρεώσεις των φορολογουμένων και να διασφαλίσει την ακρίβεια των στοιχείων τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: