Αυτόπτες μάρτυρες: «Αλλάχ Άκμπαρ» φώναξε ο δράστης της επίθεσης στο Στρασβούργο

Αυτόπτες μάρτυρες: «Αλλάχ Άκμπαρ» φώναξε ο δράστης της επίθεσης στο Στρασβούργο
epa07225388 Police officers stand guard near the Christmas Market where a deadly shooting took place, in Strasbourg, France, 12 December 2018. According to latest reports, two people were killed and 14 people were injured. The gunman is reported to be at large and the motive for the attack is still unclear. EPA/PATRICK SEEGER

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται για μια ακόμη τρομοκρατική επίθεση ισλαμιστών εξτρεμιστών σε γαλλικό έδαφος.

 

Αυτόπτες μάρτυρες της επίθεσης, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στο Στρασβούργο, άκουσαν τον δράστη να φωνάζει «Αλλάχ Άκμπαρ», δήλωσε ο εισαγγελέας του Παρισιού Ρεμί Ετζ, προσθέτοντας πως «τέσσερις οικείοι» του υπόπτου Σερίφ Σ. ο οποίος εξακολουθεί να διαφεύγει, τέθηκαν υπό κράτηση.

«Η τρομοκρατία έπληξε και πάλι το έδαφός μας, υπενθυμίζοντάς μας με τρόπο δραματικό πως η απειλή εξακολουθεί να είναι πολύ πραγματική», δήλωσε ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής εισαγγελίας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από το πρωτοδικείο του Στρασβούργου.

«Βάσει της τοποθεσίας που αποτέλεσε στόχο, του τρόπου που έδρασε ο επιτιθέμενος, του προφίλ του και των μαρτυριών που συλλέχθηκαν απ’ αυτούς που τον άκουσαν να φωνάζει ‘Αλλάχ Άκμπαρ’, την έρευνα ανέλαβε η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της εισαγγελίας του Παρισιού», σημείωσε.

Η εισαγγελία έχει αρχίσει έρευνα για «φόνους που σχετίζονται με τρομοκρατική επιχείρηση, απόπειρες φόνου που σχετίζονται με τρομοκρατική επιχείρηση», καθώς και για σύσταση τρομοκρατικής συμμορίας για προετοιμασία εγκλημάτων εναντίον προσώπων.

Ο 29χρονος δράστης, το όνομα του οποίου αναφέρεται από τα γαλλικά ΜΜΕ ως Σερίφ Σεκάτ, έχει γεννηθεί στο Στρασβούργο και είναι σεσημασμένος από την κρατική ασφάλεια για ισλαμιστική ριζοσπαστικοποίηση. Άνοιξε πυρ χθες λίγο μετά τις 20:00 (τοπική ώρα) σε τρία σημεία του ιστορικού κέντρου του Στρασβούργου, στην περίμετρο της Χριστουγεννιάτικης αγοράς.

«Στη διάρκεια της διαδρομής αυτής, άνοιξε επανειλημμένα πυρ με πιστόλι και χρησιμοποίησε ένα μαχαίρι με τα οποία τραυμάτισε σοβαρά και σκότωσε», αφηγήθηκε ο Ετζ.

Σύμφωνα με τον δικαστικό, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και «ένας τρίτος είναι εγκεφαλικά νεκρός». Εξάλλου «δώδεκα άνθρωποι τραυματίσθηκαν και η κατάσταση έξι εξ αυτών είναι πολύ σοβαρή».

«Πολλές έρευνες πραγματοποιήθηκαν αυτή τη νύκτα σε τόπους στους οποίους» ο Σερίφ Σεκάτ «πιθανόν σύχναζε» και «τέσσερις οικείοι τέθηκαν υπό κράτηση αυτή τη νύκτα», δήλωσε ο Ετζ.

Ο ύποπτος είναι «γνωστός στις υπηρεσίες της αστυνομίας και της δικαιοσύνης για αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου, κυρίως για κλοπές και βιαιότητες», πρόσθεσε εξάλλου διευκρινίζοντας πως «27 καταδίκες» περιλαμβάνονται στο ποινικό μητρώο του «για αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου που διαπράχθηκαν σχεδόν σε όλη τη Γαλλία, αλλά και στη Γερμανία και επίσης στην Ελβετία».

«Έχει ήδη φυλακισθεί επανειλημμένα και ήταν γνωστός στη σωφρονιστική διοίκηση από το 2015 για τη ριζοσπαστικοποίησή του και τη συμπεριφορρά του ως προσήλυτου», δήλωσε ακόμη ο Ετζ επιβεβαιώνοντας πως περιλαμβανόταν στο αρχείο των σεσημασμένων για ριζοσπαστικοποίηση τρομοκρατικού χαρακτήρα (FSPRT) και «αποτελούσε αντικείμενο παρακολούθησης από την DGSI».

Διαβάστε ακόμη: Επίθεση στο Στρασβούργο: Αυτό είναι το προφίλ του δράστη