Αυτός είναι ο επιχειρηματίας της χρονιάς

Αυτός είναι ο επιχειρηματίας της χρονιάς
Nike CEO Mark Parker takes the stage to introduce U.S. President Barack Obama for his remarks on trade at Nike corporate headquarters in Beaverton, Oregon May 8, 2015. Obama on Friday pressed fellow Democrats to support his push for a trade deal with Asian countries, promoting the benefits he sees as attainable in a visit to sneaker maker Nike Inc, which promised the pact would help it create up to 10,000 U.S. jobs. REUTERS/Jonathan Ernst - RTX1C5P1

Γιατί ο CEO της Nike, Μαρκ Πάρκερ, βρίσκεται στην κορυφή της λίστας του Fortune με τους καλύτερους επιχειρηματίες για το 2015.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το Fortune συνέκρινε τους επικεφαλής των μεγάλων επιχειρήσεων και κατέταξε στην πρώτη θέση της λίστας με τους καλύτερους επιχειρηματίες για το 2015, τον CEO της Νike Μαρκ Πάρκερ.

Το αποτέλεσμα προέκυψε μετά τον οικονομικό απολογισμό των εταιρειών, συμπεριλαμβανομένου και τις αυξήσεις των κερδών στα διαστήματα 12 και 36 μηνών, της απόδοσης των μετοχών κάθε εταιρείας, καθώς και των συνολικών μερισμάτων προς τους μετόχους, συνυπολογίζοντας το λόγο μεταξύ χρέους και κεφαλαίου.

Ποιος κρύβεται πίσω από το πρόσωπο του μεγάλου επιχειρηματία

Η αλήθεια είναι ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Nike δεν είχε τραβήξει ποτέ τα φώτα της δημοσιότητας έως τώρα, καθώς πάντοτε -και με δική του επιλογή- τις δημόσιες εμφανίσεις τις έκανε ο συνιδιοκτήτης της εταιρείας, Φιλ Νάιτ. Ωστόσο, ο ίδιος μας έδωσε την ευκαιρία να ασχοληθούμε με το προφίλ του.

Ο Πάρκερ από τότε που πήρε τα ηνία της εταιρείας (2006) κατάφερε να διπλασιάσει τα έσοδα, αλλά και να αυξήσει την τιμή της μετοχής της επιχείρησης κατά έξι φορές. Μάλιστα, έκανε και μια τολμηρή υπόσχεση: Να αυξήσει τα κέρδη της Nike από 20 σε 50 δισ. δολάρια, μέχρι το 2020.

Σύμφωνα με τον Φιλ Νάιτ, ο Μαρκ Πάρκερ είναι από τους παλιούς εργαζόμενους της εταιρείας, στην οποία ξεκίνησε να εργάζεται το 1979 στο New Hampshire. Από τότε όποιο έργο του είχε ανατεθεί, το έφερε επαρκώς εις πέρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος κατάφερε να κάνει τη Nike εξαιρετικά ανταγωνιστική, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία σήμερα αποτελεί τον παγκόσμιο ηγέτη σε πολλές κατηγορίες αθλητικών υποδημάτων (τρέξιμο, μπάσκετ, ποδόσφαιρο). Μάλιστα, πρόσφατα δημοσιεύματα έδειξαν ότι κατέχει το 62% της συγκεκριμένης αγοράς στις ΗΠΑ.

Ο Πάρκερ συνέβαλε και στο σχεδιασμό των θρυλικών «Air Jordan». Στην πορεία «πέρασε» στον τομέα της διαχείρισης όπου και τα κατάφερε με μεγάλη επιτυχία, γι’ αυτό κι έπειτα έγινε συν-πρόεδρος της Νike. Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας αναγνώρισε την ιδιαίτερα σημαντική συμβολή του Πάρκερ και στα 60α του γενέθλια του, τον περασμένο Οκτώβριο, του προσέφερε 30 εκατ. δολάρια προκειμένου να παραμείνει στην εταιρεία για άλλα πέντε χρόνια. Μάλιστα, ο συνιδρυτής και Πρόεδρος της εταιρείας, ανακοίνωσε ότι το επόμενο έτος θα αποσυρθεί από τα καθήκοντά του και από ό,τι υποστηρίζει ο ίδιος, ο πιο κατάλληλος για να αναλάβει τη θέση του δεν είναι άλλος από τον Μαρκ Πάρκερ.