Αυτός είναι ο νέος Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ

Αυτός είναι ο νέος Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ
U.S. President Donald Trump shakes hands with his new National Security Adviser Army Lt. Gen. H.R. McMaster after making the announcement at his Mar-a-Lago estate in Palm Beach, Florida U.S. February 20, 2017. REUTERS/Kevin Lamarque TPX IMAGES OF THE DAY

Θεωρείται τακτικιστής και άνθρωπος του στρατηγικού σχεδιασμού, ενώ η επιλογή του αποτέλεσε έκπληξη για πολλούς.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διόρισε χθες τον υποστράτηγο Χέρμπερτ Ρέιμοντ Μακμάστερ στη θέση του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ. Έτσι ο Τραμπ επέλεξε έναν στρατιωτικό, ο οποίος είναι γνωστός για την τάση που έχει να διαχωρίζει τη θέση του, αλλά και να προκαλεί τους ανωτέρους του.

Ο Μακμάστερ θεωρείται τακτικιστής και άνθρωπος του στρατηγικού σχεδιασμού, ενώ η επιλογή του αποτέλεσε έκπληξη για πολλούς που αναρωτιούνται πώς ένας αξιωματικός που αντιμετώπισε προβλήματα στην καριέρα του εξαιτίας της στάσης αμφισβήτησης της ηγεσίας, θα έχει υψηλόβαθμη θέση στο Λευκό Οίκο υπό τον Τραμπ που δεν καλοδέχεται την άσκηση κριτικής.

«Απολαμβάνει το σεβασμό από όλους στο στρατό και είναι τιμή μας να τον έχουμε. Είναι ένας άνθρωπος με εξαιρετικό ταλέντο και ουσιαστική εμπειρία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τραμπ από το δυτικό Παλμ Μπιτς στη Φλόριντα.

Ένα ζήτημα για το οποίο αναμένεται ότι θα υπάρξουν διαφορετικές απόψεις μεταξύ του Τραμπ και του Μακμάστερ εντοπίζεται στη Ρωσία. Ο νέος Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, ασπάζεται την άποψη που επικρατεί μεταξύ της αμερικανικής κοινότητας εθνικής ασφάλειας, σύμφωνα με την οποία, η Ρωσία αποτελεί απειλή για τα αμερικανικά συμφέροντα, ενώ είναι ανταγωνιστική ως προς τις ΗΠΑ.

Από την άλλη μεριά, ο Μάικλ Φλιν που παραιτήθηκε από την θέση του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, θεωρούσε ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί ένα πλαίσιο γεωπολιτικής συνεργασίας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Προεκλογικά, ο Τραμπ έχει εκφράσει τη θέλησή του να βελτιώσει τις αμερικανορωσικές σχέσεις, διαφοροποιώντας τις επιδιώξεις της πολιτικής που θα ακολουθήσει σε ουσιαστικό βαθμό, από αυτές του προκατόχου του Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Φλιν παραιτήθηκε από τη θέση του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ στις 13 Φεβρουαρίου, μετά τη δημοσιοποίηση αναφορών, σύμφωνα με τις οποίες είχε παραπλανήσει τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς για τις τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε με το Ρώσο πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον.

Στις συνομιλίες αυτές είχε συζητηθεί το ζήτημα των αμερικανικών κυρώσεων που εφαρμόζονται κατά της Ρωσίας πριν από την επίσημη ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Έτσι, ο Φλιν έμεινε νομικά εκτεθειμένος ως προς την παραβίαση ειδικού νόμου (Logan Act) ο οποίος απαγορεύει σε Αμερικανούς πολίτες που δεν έχουν κάποιο δημόσιο αξίωμα να εμπλέκονται σε ζητήματα που σχετίζονται με την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ ασκεί ανεξάρτητα τα συμβουλευτικά του καθήκοντα προς τον Αμερικανό πρόεδρο, ενώ δεν απαιτείται η επικύρωση του διορισμού του από τη Γερουσία. Ο ρόλος που έχει διαφέρει μεταξύ των αμερικανικών κυβερνήσεων, ενώ συμμετέχει στις συνεδριάσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, μαζί με την ηγεσία των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας, αλλά και άλλων αμερικανικών υπηρεσιών δημόσιας ασφάλειας.