Αυτός είναι ο στόχος του Μαρκ Ζούκερμπεργκ για το 2018

Αυτός είναι ο στόχος του Μαρκ Ζούκερμπεργκ για το 2018
Facebook CEO Mark Zuckerberg is seen on stage during a town hall with Indian Prime Minister Narendra Modi at Facebook's headquarters in Menlo Park, California September 27, 2015. REUTERS/Stephen Lam - RTX1SQLE Photo: REUTERS

Φέτος το «New Year's Resolution» του ιδρυτή του Facebook δεν είναι προσωπικό.

Ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Facebook έχει το συνήθειο κάθε χρόνο, από το 2009 ως τώρα, να δημοσιεύει την πρώτη εβδομάδα του χρόνου στον προσωπικό του λογαριασμό στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης τον βασικό του στόχο για το νέο έτος που ξεκινά.

Έτσι και φέτος ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ ανακοίνωσε με post στο account του πως το «New Year’s Resolution» του για το 2018 είναι να «διορθώσει» το Facebook και -μεταξύ άλλων- να καταπολεμήσει τη διασπορά παραπλανητικών ειδήσεων (fake news) που πραγματοποιείται συχνά μέσω του δικτύου του.

Η φετινή δημόσια αυτοδέσμευση του Ζούκερμπεργκ, όμως, σπάει μια πολυετή παράδοση να θέτει στην αρχή κάθε χρονιάς καθαρά προσωπικούς και όχι εταιρικούς στόχους.

Ενδεικτικά, στην αρχή του 2016 είχε υποσχεθεί να φτιάξει ένα απλό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης για το σπίτι του, το 2015 να διαβάζει δύο βιβλία το μήνα, το 2013 να συναντάει ένα πρόσωπο κάθε μέρα πέρα από το προσωπικό του Facebook, το 2011 να τρώει μόνο κρέας που είχε σκοτώσει ο ίδιος, τα 2010 να μάθει την μανδαρινική (κινεζική) γλώσσα και το 2009 να φορά γραβάτα καθημερινά.

Για φέτος, ο 33χρονος Ζούκερμπεργκ, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, δήλωσε ότι «ο κόσμος αισθάνεται αγχωμένος και διχασμένος, και το Facebook έχει πολλή δουλειά να κάνει». Όπως είπε, το Facebook βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι και χρειάζεται την αμέριστη προσοχή του ιδίου, καθώς εξαπλώνεται ο λόγος του μίσους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και η χρήση του Facebook από τη Ρωσία και άλλες χώρες με στόχο τη διασπορά προπαγάνδας, ενώ πυκνώνουν και οι κριτικές ότι η πολύωρη ενασχόληση των χρηστών με το Facebook συχνά δεν είναι παρά ένα εθιστικό χάσιμο χρόνου.

Ο Ζούκερμπεργκ ανέφερε ότι «η προσωπική πρόκλησή μου για το 2018 είναι να εστιάσω για να διορθωθούν αυτά τα σημαντικά θέματα», αν και δεν διευκρίνισε τι ακριβώς έχει στο μυαλό του. «Δεν θα αποτρέψουμε», τόνισε, «όλα τα λάθη και τις καταχρήσεις, αλλά σήμερα κάνουμε πάρα πολλά σφάλματα, όσον αφορά την εφαρμογή των πολιτικών μας και την αποφυγή της κατάχρησης των εργαλείων μας».

Χαρακτήρισε «σημαντικά ζητήματα» το «να προστατεύσουμε την κοινότητά μας από την κατάχρηση και το μίσος, να αμυνθούμε απέναντι στην παρέμβαση κρατών και να διασφαλίσουμε ότι ο χρόνος που αφιερώνεται στο Facebook, είναι δημιουργικός». Όπως είπε, «αν έχουμε επιτυχία φέτος, τότε στο τέλος του 2018 θα βρισκόμαστε σε πολύ καλύτερη πορεία».

Δείτε ακόμη: Το Facebook είναι η καλύτερη εταιρεία για να εργαστείς το 2018