Αυξάνονται οι κυβερνο-απειλές για τις τράπεζες

Αυξάνονται οι κυβερνο-απειλές για τις τράπεζες

Καθώς οι παγκόσμιες εντάσεις διογκώνονται, η κυβερνο-ασφάλεια θα αναδειχθεί σε ακόμα μεγαλύτερη έγνοια για τους χρηματοπιστωτικούς θεσμούς.

της Λάουρα Λορεντσέτι

Οι Ρώσοι χάκερ που διαπέρασαν τα ψηφιακά «οδοφράγματα» της JPMorgan Chase τον προηγούμενο μήνα ίσως το έκαναν ως αντίποινα για τις κυρώσεις που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ εναντίον της Ρωσίας.

Η ψηφιακή αυτή εισβολή οδήγησε στην απώλεια ενός σημαντικού όγκου δεδομένων σχετικών με τους πελάτες της τράπεζας, συμπεριλαμβανομένων των αριθμών λογαριασμών τους. Αν και η JPMorgan προσπάθησε να καθησυχάσει τον κόσμο, η ανησυχία είναι διάχυτη σε όλες τις αμερικανικές τράπεζες και τους πελάτες τους.

Είναι δεδομένο ότι καθώς αυξάνονται οι παγκόσμιες εντάσεις, οι ψηφιακές παραβιάσεις ασφαλείας θα συνεχίσουν να ρίχνουν βαριά τη σκιά τους πάνω από τους χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς.

«Σε έναν κόσμο όπου κυριαρχεί η παγκοσμιοποίηση, θα συνεχίσουμε να παρατηρούμε ότι για κάθε κυβερνητική δράση στον πραγματικό κόσμο θα υπάρχει μια αντίδραση στον ψηφιακό κόσμο», είπε ο Καρλ Χέρμπεργκερ, αντιπρόεδρος ασφαλείας στη Radware.

Το FBI συνεχίζει να ερευνά την υπόθεση, και μέχρι τώρα το κίνητρο των χάκερ παραμένει άγνωστο. Αξιωματούχοι, πάντως, δήλωσαν ότι η επίθεση θα μπορούσε να είναι αντίποινα για τις αμερικανικές κυρώσεις στη Ρωσία, μετά από την εισβολή στη γειτονική Ουκρανία.

Αυτή δεν θα είναι η πρώτη φορά που μια χώρα εισβάλλει στα αρχεία αμερικανικών τραπεζών ύστερα από μία διεθνή κρίση. Τα τελευταία δύο χρόνια, έχουν πληθύνει οι κυβερνο-επιθέσεις από το Ιράν, με στόχο μια σειρά τραπεζών όπως η Bank of America, η Citigroup και η Wells Fargo.

Οι επιθέσεις, σύμφωνα με αξιωματούχους, προήλθαν ως αντίποινα για τις οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ και άλλων δυτικών συμμάχων τους προς το Ιράν. Στην πιο πρόσφατη ετήσια έκθεσή της, η Citigroup προειδοποιεί ότι τέτοια κρούσματα «μπορεί από εδώ και πέρα να λαμβάνουν χώρα συχνότερα και σε μεγαλύτερη κλίμακα».

Οι τράπεζες συχνά δεν είναι σε θέση να προβλέψουν πώς οι πολιτικές εξελίξεις θα επιδράσουν στη διαδικτυακή ασφάλεια, και το γεγονός αυτό -σύμφωνα με τον Χέρμπεργκερ- δείχνει τη σημασία της επένδυσης σε τεχνολογία που μπορεί να εντοπίζει και να καταπολεμά αυτές τις απειλές προτού αυτές εξαπολυθούν.

Η Citigroup, η Wells Fargo και η JPMorgan φαίνεται ότι έχουν πάρει στα σοβαρά αυτές τις συστάσεις, όπως δηλώνουν και στις ετήσιες εκθέσεις τους. Η Wells Fargo δήλωσε ότι θα αυξήσει την επένδυση σε «κρίσιμους τομείς όπως η κυβερνο-ασφάλεια», ενώ ο CEO της JPMorgan, Τζάμι Ντάιμον, δήλωσε ότι η τράπεζα θα αυξήσει τις δαπάνες που σχετίζονται με την κυβερνο-ασφάλεια σε 250 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Πράγματι, τέτοιου τύπου επενδύσεις φαντάζουν ολοένα και πιο απαραίτητες στην προσπάθεια των τραπεζών να προστατέψουν την ψηφιακή τους ιδιοκτησία, σε μια περίοδο όξυνσης των διεθνών εντάσεων.

Διαβάστε ακόμη:

Τα 5 μεγάλα κέντρα κυβερνο-εγκλήματος στον κόσμο

Η έλλειψη πληροφοριακής στρατηγικής κρύβει μεγάλους κινδύνους

Οι χάκερ «μάτωσαν» τους μισούς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς