Αυξημένες 41,1% οι τιμές της ζάχαρης παγκοσμίως τον Νοέμβριο – Τα στοιχεία του ΟΗΕ

Αυξημένες 41,1% οι τιμές της ζάχαρης παγκοσμίως τον Νοέμβριο – Τα στοιχεία του ΟΗΕ
Photo: pixabay.com
Οι παγκόσμιες τιμές του ηλιέλαιου αυξήθηκαν συγκρατημένα, ενώ οι τιμές για το σογιέλαιο και το κραμβέλαιο υποχώρησαν ελαφρώς τον Νοέμβριο.

Σημαντικές αυξήσεις εμφάνισαν οι παγκόσμιες τιμές της ζάχαρης σε ετήσιο επίπεδο και οι τιμές των φυτικών ελαίων σε μηνιαίο επίπεδο για τον Νοέμβριο, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσίευσε την Παρασκευή ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).

Αναλυτικά, ο γενικός δείκτης δείκτης τιμών τροφίμων του FAO, ο οποίος παρακολουθεί τις μηνιαίες μεταβολές των διεθνών τιμών ενός συνόλου τροφίμων που αποτελούν αντικείμενο παγκόσμιας εμπορίας, διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στις 120,4 μονάδες τον Νοέμβριο, αμετάβλητος σε σχέση με το επίπεδό του τον προηγούμενο μήνα και 10,7% χαμηλότερα από ό,τι τον Νοέμβριο του 2022.

Ο δείκτης τιμών δημητριακών μειώθηκε κατά 3,0% από τον Οκτώβριο. Οι διεθνείς τιμές των χονδρόκοκκων σιτηρών μειώθηκαν κατά 5,6%, με αιχμή την απότομη πτώση των τιμών του αραβοσίτου, ενώ οι τιμές του σιταριού μειώθηκαν κατά 2,4% τον Νοέμβριο.

Ο δείκτης τιμών Ολικού Ρυζιού παρέμεινε σταθερός σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, εν μέσω αντιφατικών κινήσεων των τιμών σε διάφορες προελεύσεις και τμήματα της αγοράς.

Εν τω μεταξύ, ο δείκτης τιμών φυτικών ελαίων αυξήθηκε κατά 3,4% από τον Οκτώβριο. Οι διεθνείς τιμές του φοινικέλαιου ανέκαμψαν κατά περισσότερο από 6,0% τον Νοέμβριο, υποστηριζόμενες κυρίως από τις πιο ενεργές αγορές των κορυφαίων χωρών εισαγωγής και τις εποχικά χαμηλότερες εκροές στις κύριες χώρες παραγωγής.

Οι παγκόσμιες τιμές του ηλιέλαιου αυξήθηκαν συγκρατημένα, ενώ οι τιμές για το σογιέλαιο και το κραμβέλαιο υποχώρησαν ελαφρώς το Νοέμβριο.

Ο δείκτης τιμών γαλακτοκομικών προϊόντων αυξήθηκε κατά 2,2% από τον Οκτώβριο, λόγω της υψηλής ζήτησης εισαγωγών βουτύρου και αποβουτυρωμένου γάλακτος σε σκόνη από τους αγοραστές της Βορειοανατολικής Ασίας, καθώς και της αυξημένης εσωτερικής ζήτησης ενόψει των χειμερινών διακοπών στη Δυτική Ευρώπη.

Ο δείκτης τιμών ζάχαρης αυξήθηκε κατά 1,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, διαμορφούμενος κατά μέσο όρο τον Νοέμβριο έως και 41,1% υψηλότερα από το επίπεδό του τον ίδιο μήνα πέρυσι, επηρεαζόμενος από τις αυξημένες ανησυχίες σχετικά με τη διαθεσιμότητα των παγκόσμιων εξαγωγών εν μέσω επιδείνωσης των προοπτικών παραγωγής σε δύο κορυφαίες εξαγωγικές χώρες, την Ταϊλάνδη και την Ινδία, λόγω των σοβαρών ξηροθερμικών συνθηκών που συνδέονται με το φαινόμενο El Niño.

Ο δείκτης τιμών κρέατος υποχώρησε κατά 0,4% από τον Οκτώβριο, αντανακλώντας μικρές μειώσεις στις παγκόσμιες τιμές των κρεάτων πουλερικών, χοίρων και βοοειδών, κυρίως λόγω των άφθονων εξαγώγιμων αποθεμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: