Αυξήσεις επιτοκίων και το 2023 «βλέπει» η Fed

Αυξήσεις επιτοκίων και το 2023 «βλέπει» η Fed
epa07133399 A general view on the Federal Reserve Board building before a meeting of the Federal Reserve Board of Governors in Washington, DC, USA, 31 October 2018. The Federal Reserve is considering changes to banking rules imposed after the economic downturn. EPA/ERIK S. LESSER Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Νομισματική σύσφιξη και το 2023 εκτιμά η Fed για την οικονομία των ΗΠΑ

Aυστηροποίηση των νομισματικών συνθηκών στις ΗΠΑ, όπερ περισσότερες επιτοκιακές αυξήσεις το 2023, «βλέπουν» οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, σύμφωνα με τα πρακτικά από τη συνεδρίασή τους στις 13-14 Δεκεμβρίου… στην οποία αποφασίστηκε επιτοκιακή αύξηση 0,5%, στο εύρος του 4,25% – 4,5%. 

Εύλογα, λοιπόν, τα υψηλότερα επιτόκια θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι να σημειωθεί περισσότερη πρόοδος στο μέτωπο του πληθωρισμού…

Ειδικότερα, στη συζήτησή τους για τη νομισματική πολιτική, τα μέλη της FOMC συμφώνησαν ότι οι δείκτες υποδεικνύουν μέτρια αύξηση των δαπανών και της παραγωγής.

Τα μέλη συμφώνησαν επίσης ότι η αγορά εργασίας ήταν ιδιαίτερα σφιχτή τους τελευταίους μήνες και ότι το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε χαμηλό. Όπως ειπώθηκε, «ο πληθωρισμός παρέμεινε απαράδεκτα αυξημένος, αντανακλώντας τις ανισορροπίες προσφοράς και ζήτησης που σχετίζονται με την πανδημία, υψηλότερες τιμές τροφίμων και ενέργειας και ευρύτερες πιέσεις τιμών.

Ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας προκαλεί τεράστιες ανθρώπινες και οικονομικές δυσκολίες, για αυτό τα μέλη συμφώνησαν να παραμείνουν ιδιαίτερα προσεκτικά.

Προς υποστήριξη αυτών των στόχων, ομονόησαν να αυξήσουν το εύρος στόχου για το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων στο 4¼ έως 4½ τοις εκατό.

Στη συνέχεια, επισημάνθηκε ότι οι συνεχιζόμενες αυξήσεις επιτοκίων θα ήταν κατάλληλες προκειμένου να επιτύχουν μια στάση νομισματικής πολιτικής αρκετά περιοριστική ώστε, προϊόντος του χρόνου, ο πληθωρισμός να μειωθεί στο 2%.

Βέβαια, κατά τον καθορισμό του ρυθμού των μελλοντικών αυξήσεων στο εύρος στόχου, θα λάβουν υπόψη τη σωρευτική αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής, τις καθυστερήσεις με τις οποίες η νομισματική πολιτική επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό, αλλά και τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές εξελίξεις.

Επιπλέον, τα μέλη συμφώνησαν στη συνέχιση της ποσοτικής σύσφιξης (μη διακράτηση ομολόγων και άλλων τίτλων χρέους), όπως περιγράφεται στο Σχέδιο για τη Μείωση του Μεγέθους του Ισολογισμού της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, που εκδόθηκε τον Μάιο.

Όλα τα μέλη επιβεβαίωσαν ότι η Επιτροπή είναι σθεναρά προσηλωμένη στην επαναφορά του πληθωρισμού στον στόχο του 2%.

Οι αξιωματούχοι της Fed επισημαίνουν ωστόσο ότι επόμενες αποφάσεις τους θα εξαρτηθούν από τα οικονομικά στοιχεία που συλλέγονται, τονίζοντας «την ανάγκη να διατηρηθεί η ευελιξία όσον αφορά τη διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής, αφήνοντας ανοιχτό το παράθυρο χαλάρωσης του ρυθμού αύξησης».

Πέρα από τα παραπάνω, οι συμμετέχοντες σημείωσαν ότι, επειδή η νομισματική πολιτική λειτούργησε μέσω των χρηματοπιστωτικών αγορών, μια αδικαιολόγητη χαλάρωση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών, ειδικά εάν οφείλεται σε εσφαλμένη αντίληψη εκ μέρους της αγοράς για τη λειτουργία αντίδρασης της Επιτροπής, θα περιέπλεκε την προσπάθεια της Επιτροπής να αποκαταστήσει τη σταθερότητα των τιμών.

«Είναι σημαντικό να επικοινωνηθεί με σαφήνεια ότι η επιβράδυνση του ρυθμού των αυξήσεων των επιτοκίων δεν αποτελεί ένδειξη αποδυνάμωσης της αποφασιστικότητας της Επιτροπής να επιτύχει τον στόχο της για τη σταθερότητα των τιμών ή ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται ήδη σε σταθερή καθοδική πορεία» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Στην παρούσα φάση, επενδυτές και αναλυτές αναμένουν ότι στην επόμενη συνεδρίασή της, η Fed θα επιβραδύνει ακόμη περισσότερο τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων της, προχωρώντας σε αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης.