Αύξηση 16,5% στις εισαγωγές σε νοσοκομεία στην Αττική

Αύξηση 16,5% στις εισαγωγές σε νοσοκομεία στην Αττική
Στιγμιότυπο από το Γενικό Νοσοκομείο Άργους στην Αργολίδα, Δευτέρα 6 Απριλίου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πάνω από 50 διασωληνωμένοι ασθενείς περιμένουν πάνω από τρεις ημέρες για να βρεθεί κρεβάτι ΜΕΘ. Σε νοσοκομείο Covid-19 αναμένεται να μετατραπεί το Γεννηματάς.

Αύξηση έως 16,5% καταγράφεται στον εβδομαδιαίο αριθμό εισαγωγών ασθενών με CoViD-19 στα νοσοκομεία της χώρας. Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και του ΕΚΑΒ δείχνουν πως την τελευταία εβδομάδα έγιναν κατά 13,2% περισσότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία της Επικράτειας και κατά 16,5% στα νοσοκομεία της Αττικής.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο μέσος ημερήσιος αριθμός εισαγωγών ήταν 438 στην Επικράτεια για να φτάσει στις 496. Στην Αττική, ήταν 175 και έφτασε στις 204. Οι αριθμοί, ωστόσο, έχουν μεγάλη διακύμανση, σημειώνοντας ημερήσιες διαφορές έως και πάνω από 25%.

Τα νοσοκομεία της Αττικής λειτουργούν – εδώ και εβδομάδες – στο όριο ή και πάνω από αυτό, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να “ανασάνουν”. Με σκοπό να βελτιωθεί η κατάσταση, το υπουργείο Υγείας αναμένεται να μετατρέψει σε νοσοκομείο CoViD-19 το “Γ. Γεννηματάς” της Αθήνας.

Ενδεικτικό της δυσκολίας είναι πως το πρωί της Δευτέρας νοσηλεύονταν στο Λεκανοπέδιο 89 διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ, εκ των οποίων οι 60 ήταν περιστατικά CoViD και οι 29 non CoViD.

Παράγοντες που γνωρίζουν τις δυνατότητες του συστήματος, σημειώνουν πως απαιτείται πτωτική τάση διαρκείας στις εισαγωγές, προκειμένου να δοθεί επαρκής χρόνος στο σύστημα να απορροφήσει την αυξημένη ζήτηση για νοσηλείες.

Πρέπει να υπολογίζεται και η χρονοκαθυστέρηση από την έξαρση των κρουσμάτων, μέχρι τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και τελικά μέχρι την αύξηση στις διασωληνώσεις. Απαιτούνται, δηλαδή, περίπου 3 εβδομάδες από την αύξηση των κρουσμάτων μέχρι την εκτίναξη του αριθμού των διασωληνωμένων και αντίστροφα.

Εκτός ΜΕΘ

Στα παραπάνω στοιχεία αποτυπώνεται το παράδοξο να “ανοίγει” η Αττική, έστω και μερικώς, παρότι έχει διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, την ώρα που Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη παραμένουν κλειστές, ενώ δεν έχουν.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος σημειώνει πως πολλοί από τους ασθενείς αυτούς παραμένουν εκτός ΜΕΘ για περισσότερα από τρία 24ωρα. Τονίζει, δε, πως μόνο την Κυριακή 50 ασθενείς είχαν συμπληρώσει περισσότερες από τρεις μέρες αναμονή.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ ήταν χθες 7 στο “Θριάσιο”, 17 στο “Γ. Γεννηματάς”, 16 στο Κρατικό Νίκαιας, 8 στο “Τζάνειο”, 3 στο “Σισμανόγλειο”, 3 στο “Λαϊκό”, 4 στο “Αγία Όλγα”, 4 στο νοσοκομείο “Ερυθρός Σταυρός”, 3 στο “Ελπίς” και 10 στο “Αλεξάνδρα”.