Αύξηση καταθέσεων – μείωση χορηγήσεων τον Νοέμβριο

Αύξηση καταθέσεων – μείωση χορηγήσεων τον Νοέμβριο

Στο -3,8% ο δανεισμός προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά, ακολουθώντας την πορεία των τραπεζών της Ευρωζώνης - Κατά 0,5% αυξήθηκαν οι καταθέσεις.

Οι ιδιωτικές καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες αυξήθηκαν τον Νοέμβριο κατά 0,5%, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Κατά 0,5% αυξήθηκαν επίσης οι καταθέσεις στις ιταλικές τράπεζες, ενώ στις ισπανικές αυξήθηκαν κατά 0,7% και στις ιρλανδικές και σλοβενικές μειώθηκαν ελαφρά. Στις κυπριακές τράπεζες αυξήθηκαν τον Νοέμβριο, για πρώτη φορά τους τελευταίους 17 μήνες, οι ιδιωτικές καταθέσεις κατά 0,8%, μετά από τη μείωσή τους κατά 1,3% τον Οκτώβριο. Τα στοιχεία αυτά αφορούν καταθέσεις σε όλα τα νομίσματα, δεν είναι εποχικά προσαρμοσμένα και διαφέρουν ελαφρά από τα αντίστοιχα στοιχεία που ανακοινώνουν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, οι χορηγήσεις των τραπεζών προς τον ιδιωτικό τομέα παρουσίασαν περαιτέρω μείωση κατά -3,8%, από -3,9% τον προηγούμενο μήνα. Η καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 510 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: Πως θα πληρώσετε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο

Πιο αναλυτικά, η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Νοέμβριο του 2013, ήταν αρνητική κατά 203 εκατ. ευρώ και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της διαμορφώθηκε σε -4,7%, από -4,8%, τον Οκτώβριο του 2013. Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε σε -4,6%, το Νοέμβριο του 2013, από -4,5% τον προηγούμενο μήνα και η καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 299 εκατ. ευρώ. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων διαμορφώθηκε σε -6,4%, το Νοέμβριο του 2013. Οι εξελίξεις αυτές είχαν ως αποτέλεσμα το χρέος των επιχειρήσεων να μειωθεί στα 103,9 δισ. ευρώ από 109,3 δισ. ευρώ το 2012.

Η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις, το Νοέμβριο του 2013, ήταν αρνητική κατά 13 εκατ. ευρώ και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της διαμορφώθηκε σε 0,0%, αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

Αρνητική κατά 294 εκατ. ευρώ ήταν η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα, το Νοέμβριο του 2013 και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της διαμορφώθηκε σε -3,5%, αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Πιο συγκεκριμένα το χρέος των νοικοκυριών σε στεγαστικά δάνεια μειώθηκε κατά 3,2% στα 71,4 δισ. ευρώ, ενώ σε καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες περιορίστηκε κατά 4,5% στα 28,4 δισ.ευρω.

Διαβάστε ακόμη: Χατζηδάκης: 5,8 δισ. ευρώ προς απορρόφηση τα επόμενα δύο χρόνια

Την ίδια εικόνα παρουσιάζει και ο δανεισμός του ιδιωτικού τομέα από τις τράπεζες της Ευρωζώνης, που μειώθηκε με επιταχυνόμενο ρυθμό τον Νοέμβριο, ασκώντας πίεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να κάνει περισσότερα για την αναθέρμανση της οικονομίας.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ, τα δάνεια προς τον ιδιωτικό τομέα μειώθηκαν κατά 2,3% σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2012, μετά από μείωση 2,2% τον Οκτώβριο. Τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις μειώθηκαν κατά 3,9% έναντι μείωσης 3,8% τον Οκτώβριο, ενώ τα δάνεια στα νοικοκυριά αυξήθηκαν 0,1% έναντι αύξησης 0,2% τον Οκτώβριο.

Η ΕΚΤ έχει μειώσει τα επιτόκια σε επίπεδο-ρεκόρ, έχει χορηγήσει πρόσθετη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα και ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, αλλά τα μέτρα αυτά δεν έχουν πετύχει έως τώρα να ξεμπλοκάρουν τον δανεισμό της πραγματικής οικονομίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ