Η άγνωστη όψη των Βαλκανίων

Η άγνωστη όψη των Βαλκανίων

Ένα φεστιβάλ αφιερωμένο στη σύγχρονη ανεξάρτητη Βαλκανική σκηνή.

Από τις 5 έως τις 16 Μαρτίου 2014, η Στέγη υποδέχεται την τολμηρή και ριζοσπαστική καλλιτεχνική δημιουργία των Βαλκανίων. Μέσα από τη μείξη τεχνών, την αιχμηρή σάτιρα, την πολιτική τοποθέτηση, οι καλλιτέχνες των γειτονικών μας χωρών τολμούν να βάλουν το χέρι στις ανοιχτές πληγές τους και να σπάσουν τα ταμπού και τα στερεότυπα της Δύσης, αναζητώντας την εθνική τους ταυτότητα και επαναπροσδιορίζοντας τη σχέση τους τόσο με τις άλλες χώρες των Βαλκανίων όσο και με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Καλλιτέχνες από τη Σερβία, την Κροατία, τη Σλοβενία, το Μαυροβούνιο, την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Μολδαβία, που τα τελευταία χρόνια «ταράζουν» τη διεθνή σκηνή με τις ανατρεπτικές φόρμες, την ποιητική δύναμη και τον έντονα πολιτικοποιημένο χαρακτήρα τους, θα μετατρέψουν για εννιά μέρες τη Στέγη σε ανοιχτή πλατφόρμα καλλιτεχνικού διαλόγου και κριτικού στοχασμού αποκαλύπτοντάς μας την άγνωστη όψη των Βαλκανίων.

Διαβάστε ακόμη: «Ελεύθεροι σκοπευτές»

Με συζητήσεις, συναυλίες, θεατρικές, χορευτικές και μουσικές παραστάσεις και περφόρμανς, το κοινό του φεστιβάλ θα ανακαλύψει τις νέες φωνές και τις ανεξάρτητες καλλιτεχνικές δυνάμεις από τα Βαλκάνια.

Τα Βαλκάνια αποτελούν το πρώτο μέρος του «γεωπολιτικού» φεστιβάλ Transitions (Μεταβάσεις), που επιχειρεί να διευρύνει και να εμβαθύνει τον πολιτιστικό διάλογο με κοινωνίες που κλυδωνίζονται τις τελευταίες δύο δεκαετίες από ραγδαίες πολιτικές και οικονομικές αλλαγές και αντιμετωπίζουν ακραία κοινωνικά φαινόμενα. Στις δύο προσεχείς εκδόσεις η Στέγη θα συστήσει στο αθηναϊκό κοινό τις ανεξάρτητες σκηνές δύο ακόμη περιοχών με βαρύνουσα σημασία στον παγκόσμιο γεωπολιτικό χάρτη, της Λατινικής Αμερικής και της Κεντρικής Ευρώπης.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις παραστάσεις: www.sgt.gr