Αγωνία για τους αγνοούμενους μετά το πέρασμα του «Ζορμπά»

Αγωνία για τους αγνοούμενους μετά το πέρασμα του «Ζορμπά»
Ï êõêëþíáò ÆïñìðÜò Ýðëçîå ìå êáôáññáêôþäåéò âñï÷Ýò êáé éó÷õñïýò áíÝìïõò ôï Ìáíôïýäé óôçí Åýâïéá, ÊõñéáêÞ 30 Óåðôåìâñßïõ 2018. Óôçí ðåñéï÷Þ ãéíüôáí åìðïñïðáíÞãõñç êáé åîáéôßáò ôïõ êõêëþíá üëïé ïé ðÜãêïé êáôáóôñÜöçêáí. ÁÐÅ-ÌÐÅ/ EVIATOP/ STR Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τρία άτομα αγνοούνται στο Μαντούδι, ενώ ένας κτηνοτρόφος αναζητείται στον Αλμυρό. Μεγάλες καταστροφές σε Αργολίδα, Κορινθία και Φθιώτιδα.

Αγνοούμενους άφησε πίσω της η κακοκαιρία που σάρωσε κυρίως Εύβοια, Φθιώτιδα και Πελοπόννησο, που σήμερα αναμένεται να χτυπήσει σε Σποράδες, Χαλκιδική και βορειοανατολικό Αιγαίο .

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει ο Αnt1, στο Μαντούδι αγνοούνται τρεις άνθρωποι και ένα ηλικιωμένο ζευγάρι. Στην περιοχή παραμένουν εγκλωβισμένοι ο δήμαρχος, Χρήστος Καλυβιώτης με τον δ/κτη της ΠΥ Χαλκίδας, Βαγγέλη Παλιό και τους κατοίκους. Στο σημείο επιχειρούν η 7η και η 1η ΕΜΑΚ, ενώ η στάθμη του νερού μέσα στην πόλη έχει φτάσει τα 3 μέτρα.

Για πάνω από 24 ώρες παρέμεινε στην άκρη του ποταμού o 27χρονος που αγνοείτο στο Μαντούδι από τα ξημερώματα της Κυριακής, μέχρι να εκτονωθούν τα φαινόμενα και να πέσουν τα νερά. Ο νέος άνδρας εντοπίστηκε σήμερα το πρωί από κάτοικο της περιοχής καλά στην υγεία του, περιμένοντας τα σωστικά συνεργεία να φτάσουν κοντά του. Όταν ο κάτοικος της περιοχής εντόπισε την ύπαρξη ανθρώπου ειδοποίησε άμεσα την Πυροσβεστική που απεγκλώβισε τον 27χρονο και στη συνέχεια τον μετέφερε για τις πρώτες βοήθειες στο Κέντρο Υγείας της περιοχής.

Σημειώνεται ότι ήδη τα νερά έχουν πέσει αρκετά και οι έρευνες ξεκίνησαν πάλι με το πρώτο φως της ημέρας για τους αγνοούμενους τόσο από ομάδες της πυροσβεστικής αλλά και από κατοίκους της περιοχής. Μετά τον εντοπισμό του 27χρονου, οι έρευνες επικεντρώνονται πλέον στον εντοπισμό ζευγαριού ηλικιωμένων που επίσης αγνοούνται.

Μεγάλες καταστροφές έχουν γίνει σε σπίτια, επιχειρήσεις, δρόμους, σε αγροτικές καλλιέργειες, σε ποιμνιοστάσια και μελίσσια κατά μήκος όλου του δήμου Λίμνης, Μαντουδίου, Αγίας Άννας.

Ωστόσο, συναγερμός έχει σημάνει και στον Αλμυρό Μαγνησίας, για τον εντοπισμό 73χρονου κτηνοτρόφου, ο οποίος αγνοείται από το βράδυ του Σαββάτου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ήταν μαζί με τον βοηθό του έσπευσαν να προστατεύσουν από την κακοκαιρία τα ζωντανά του και κατόπιν στην πορεία χάθηκαν. Ο βοηθός επέστρεψε και ειδοποίησε τις αρχές, οι οποίες ξεκίνησαν άμεσα έρευνες, ζητώντας τη συνδρομή των Πυροσβεστικών Δυνάμεων.

Στη δίνη του «Ζορμπά» βρίσκεται η Μαγνησία, με τα πλοία να παραμένουν δεμένα στα λιμάνια λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στην περιοχή και τα περισσότερα προβλήματα να εντοπίζονται στην Σκιάθο.

Στην περιοχή του Θεολόγου και της Μαλεσίνας η βροχή έπεφτε με σφοδρή ένταση, όμως ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής που συγκεντρώθηκαν εκεί μπόρεσαν να αξιοποιήσουν την ύφεση των καιρικών συνθηκών για να αντλήσουν νερά από επικίνδυνα σημεία, σπίτια και καταστήματα.

Όπως ανακοινώθηκε από το Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όπως επίσης οι δημόσιοι και ιδιωτικοί παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί θα παραμείνουν κλειστοί για σήμερα Δευτέρα λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που επικρατούν στην περιοχή τους.

Μεγάλες είναι οι ζημιές που έχουν προκληθεί από το χθεσινό κύμα κακοκαιρίας στους δήμους Κιάτου και Βέλου – Βόχας Κορινθίας, όπως ανέφεραν με δηλώσεις τους στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων οι δήμαρχοι Σπύρος Σταματόπουλος και Αννίβας Παπακυριάκος αντίστοιχα. Επίσης, σήμερα και αύριο θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία και στους δύο δήμους.

Καταστροφές και στην Αργολίδα

Εικόνες βιβλικής καταστροφής παρατηρούνται σε πολλά σημεία του Δήμου Άργους – Μυκηνών από το πέρασμα του κυκλώνα Ζορμπά. Συγκεκριμένα, υπερχείλισε ο ποταμός Ξεριάς με συνέπεια τα ορμητικά νερά «πνίξουν» την πόλη. H υπερχείλιση προκάλεσε προβλήματα στην κυκλοφορία, ενώ ντόπιοι βγήκαν με σκούπες στους δρόμους για να απομακρύνουν τα νερά, ενώ χείμαρρος παρέσυρε αυτοκίνητο.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρου Τατούλη, οι περιοχές που επλήγησαν από την θεομηνία θα κηρυχθούν σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.