Αγωνία να μείνουν τα φώτα ανοιχτά στη Γερμανία – Το μπαζούκα του μισού τρισ. δολαρίων δεν φτάνει

Αγωνία να μείνουν τα φώτα ανοιχτά στη Γερμανία – Το μπαζούκα του μισού τρισ. δολαρίων δεν φτάνει
2021-10-04 13:51:39 Energy prices are rising, reaching new record highs time and again. Families should take into account that the final bill of the energy company could be hundreds of euros higher this year.anp/hollandse Hoogte/lex van lieshout (Photo by lex van lieshout fotografie / ANP MAG / ANP via AFP) Photo: AFP
5.400 ευρώ την ημέρα κοστίζει σε κάθε Γερμανό η ενεργειακή κρίση…  

Εντείνεται η αγωνία να παραμείνουν ανοιχτά τα φώτα στη Γερμανία, λόγω της σοβούσας ενεργειακής κρίσης που προκάλεσε η απότομη πράσινη μετάβαση και επέτεινε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Και παρότι η κυβέρνηση πυροδότησε ένα μπαζούκα με μέτρα μισού τρισ. δολ., μάλλον θα απαιτηθούν και άλλα χρήματα.

«Το πόσο σοβαρή θα είναι αυτή η κρίση και πόσο θα διαρκέσει εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το πώς θα εξελιχθεί η ενεργειακή κρίση» δήλωσε ο Michael Groemling στο Γερμανικό Οικονομικό Ινστιτούτο (IW). «Η εθνική οικονομία στο σύνολό της αντιμετωπίζει τεράστια απώλεια πλούτου».

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, τα χρήματα που έχουν διατεθεί για την εξασφάλιση νέων πηγών ενέργειας ανέρχονται σε έως και 440 δισεκατομμύρια ευρώ (465 δισεκατομμύρια δολάρια). Αυτό το ποσό ισοδυναμεί με περίπου 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ την ημέρα από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου. Ή περίπου το 12% της εθνικής οικονομικής παραγωγής. Ή περίπου 5.400 ευρώ για κάθε άτομο στη Γερμανία.

Σε κάθε περίπτωση, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης βρίσκεται στο έλεος του καιρού. Η παροχή ενέργειας με δελτίο είναι ένας κίνδυνος σε περίπτωση μακράς περιόδου ψύχους αυτόν τον χειμώνα, τον πρώτο στη Γερμανία εδώ και μισό αιώνα χωρίς ρωσικό αέριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο μεταξύ, η χώρα έχει στραφεί στην πιο ακριβή αγορά ενέργειας, για να αντικαταστήσει ορισμένες από τις χαμένες ρωσικές προμήθειες, ωθώντας τον πληθωρισμό σε διψήφιο νούμερο. «Η γερμανική οικονομία βρίσκεται τώρα σε μια πολύ κρίσιμη φάση, επειδή το μέλλον του ενεργειακού εφοδιασμού είναι πιο αβέβαιο από ποτέ» δήλωσε ο Stefan Kooths, αντιπρόεδρος και διευθυντής έρευνας επιχειρηματικών κύκλων και ανάπτυξης στο Kiel Institute for the World Economy.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας, το οποίο είναι αρμόδιο για την ενεργειακή ασφάλεια, δήλωσε ότι συνέχισε να εργάζεται για τη διαφοροποίηση του εφοδιασμού, προσθέτοντας ότι το LNG και τα τερματικά που απαιτούνται για την εισαγωγή του αποτελούν κρίσιμο μέρος αυτού.

Ο λογαριασμός των εισαγωγών ενέργειας της Γερμανίας θα αυξηθεί συνολικά κατά 124 δισεκατομμύρια ευρώ φέτος και το επόμενο έτος, έναντι αύξησης 7 δισεκατομμυρίων για το 2020 και το 2021, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου του Κιέλου.

Μέτρα

Τα χρήματα που προορίζονται για την καταπολέμηση της ενεργειακής κρίσης είναι ήδη κοντά στα 480 δισεκατομμύρια ευρώ που η IW λέει ότι η Γερμανία έχει ξοδέψει από το 2020 για να προστατεύσει την οικονομία της από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19.

Τα χρήματα περιλαμβάνουν τέσσερα πακέτα βοήθειας αξίας 295 δισεκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του πακέτου διάσωσης 51,5 δισεκατομμυρίων ευρώ της εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας Uniper (UN01.DE) και ένα πακέτο διάσωσης 14 δισεκατομμυρίων για τη Sefe, παλαιότερα γνωστό ως Gazprom Germania. Επίσης δόθηκε ρευστότητα έως και 100 δισεκατομμυρίων στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας για να εξασφαλίσουν τις πωλήσεις τους έναντι αθέτησης υποχρεώσεων· και περίπου 10 δισ. σε υποδομές για εισαγωγή LNG.

Το ποσό περιλαμβάνει επίσης μη αναφερθείσες δεσμεύσεις ύψους 52,2 δισεκατομμυρίων ευρώ από τον κρατικό δανειστή KfW (KFW.UL) για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας και τους εμπόρους να γεμίσουν τις αποθήκες φυσικού αερίου, να αγοράσουν άνθρακα, να αντικαταστήσουν πηγές προμήθειας φυσικού αερίου και να καλύψουν ορισμένα margin calls, σύμφωνα με στοιχεία της KfW που εξετάστηκαν από Reuters.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρά τις προσπάθειες αυτές, υπάρχει αβεβαιότητα για το αν η χώρα μπορεί να αντικαταστήσει τη Ρωσία. Η Γερμανία εισήγαγε περίπου 58 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου από τη χώρα πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat και της γερμανικής ένωσης βιομηχανίας BDEW, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 17% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας.

Η Γερμανία θέλει οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 80% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030, από 42% το 2021. Ωστόσο, με τους πρόσφατους ρυθμούς επέκτασης, αυτός παραμένει ένας άπιαστος στόχος.

Η Γερμανία εγκατέστησε μόλις 5,6 γιγαβάτ (GW) ηλιακής ισχύος και 1,7 GW χερσαίας αιολικής ισχύος το 2021, το τελευταίο έτος που έχει καταγραφεί. 

Για να επιτευχθεί ο στόχος του 80%, οι νέες χερσαίες αιολικές εγκαταστάσεις πρέπει να εξαπλασιάζονται, περίπου στα 10 GW ετησίως, σύμφωνα με έκθεση του Οκτωβρίου από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τις πολιτείες της Γερμανίας. Οι ηλιακές εγκαταστάσεις πρέπει να τετραπλασιάζονται κάθε χρόνο, στα 22 GW.