Αγορά: Ελπίδες για ανάκαμψη στα μέτρα και την ύφεση της πανδημίας

Αγορά: Ελπίδες για ανάκαμψη στα μέτρα και την ύφεση της πανδημίας
People walk past the front window of a shop in Thessaloniki on January 13, 2022. - The consumer price index rose again in December, with inflation of 5.1% year-on-year from 4.8% in November, according to data released Thursday by the Greek Statistics Authority, Elstat. Faced with soaring prices, the Greek conservative government wanted to be reassuring. "The increase (in prices) is a global phenomenon and obviously affects households," government spokesman Yannis Economou said at a press briefing. (Photo by Sakis MITROLIDIS / AFP) Photo: AFP
Πτώση τζίρου στα καταστήματα μεσούσης της εκπτωτικής περιόδου - Οι προκλήσεις και οι προσδοκίες για τα μέτρα.

Το κατάλληλο μίγμα μέτρων για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων και τη στήριξη των εισοδημάτων αναζητά η κυβέρνηση την ώρα που τα μηνύματα από την αγορά δημιουργούν προβληματισμό.

Επιχειρηματίες με εμπορική δραστηριότητα, αλλά και λιανέμποροι τροφίμων ανησυχούν για την πτώση της ζήτησης που συνεχίζεται μετά την κατώτερη των προσδοκιών τους κίνηση στα καταστήματα κατά την εορταστική περίοδο. Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά ήταν η καταναλωτική κίνηση της Κυριακής, 16 Ιανουαρίου, που τα καταστήματα ήταν ανοιχτά, στο πλαίσιο της έναρξης από 10 Ιανουαρίου των χειμερινών εκπτώσεων. Εμπορικοί Σύλλογοι, τόσο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όσο και σε άλλα αστικά κέντρα ανά την επικράτεια, μεταφέρουν πληροφορίες για πτώση τζίρου στα καταστήματα που κυμαίνεται σε 25-30%.

Μεσούσης της εκπτωτικής περιόδου η χαμηλή ζήτηση, ως αποτέλεσμα του φόβου για τη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Όμικρον, αλλά και της ακρίβειας, συντηρεί κλίμα αβεβαιότητας, με τους επαγγελματίες να προσβλέπουν σε κυβερνητικά μέτρα για να ανταπεξέλθουν σε υποχρεώσεις. Οι εξαγγελίες για τις ενισχύσεις αναφορικά με το ενεργειακό κόστος, αν και ανακουφίζουν σε ένα βαθμό τις επιχειρήσεις, δεν φαίνεται να αρκούν ενώ οι επιχειρηματικοί φορείς στην εστίαση αλλά και στο λιανεμπόριο πιέζουν για πιο αποτελεσματικά μέτρα στήριξης, καθώς απειλείται η βιωσιμότητα πολλών επιχειρήσεων, κυρίως μικρομεσαίων.

Σημειώνεται ότι η νέα δέσμη μέτρων στήριξης της αγοράς και των εργαζομένων, ύψους 80 εκατ. ευρώ, που ανακοινώθηκε για τον Ιανουάριο βασίζεται κυρίως στην επέκταση των αναστολών εργασίας και του επιδόματος των 534 ευρώ. Η κυβέρνηση αξιολογεί και τα άλλα αιτήματα ενώ στην παρούσα φάση το κέντρο βάρους εντοπίζεται στο Υπουργείο Ενέργειας. Είναι σε εξέλιξη πυρετώδεις προετοιμασίες για τον σχεδιασμό σειράς προγραμμάτων για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, από τις επιδοτήσεις του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι την επιχορήγηση για την απόσυρση ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών. Οι όποιες αποφάσεις πάντως απαιτούν τη σύμφωνη γνώμη των θεσμών, οπότε δεν αναμένονται νωρίτερα από την ερχόμενη εβδομάδα. Υπενθυμίζεται ότι στις 25 του μήνα είναι προγραμματισμένες και οι επαφές στο πλαίσιο της 13ης αξιολόγησης.

Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι κυβερνητικά στελέχη αντλούν αισιοδοξία από το μέτωπο της πανδημίας, ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη συνεδρίαση των ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος σημείωσε ότι η στρατηγική που ακολουθείται φέρνει αποτέλεσμα. Εντωμεταξύ, αναφέρθηκε και στην αύξηση του πληθωρισμού και των ενεργειακών τιμών και στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση καλώντας την ΕΕ να διευρύνει την εργαλειοθήκη της. Αισιοδοξία εξέφρασε και για την οικονομία, εκτιμώντας ότι η ανάπτυξη θα ξεπεράσει πιθανόν το 8%, ενώ προσδοκίες καλλιεργούν τα πρόσθετα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.