Airbus-φαντάσματα που κοστίζουν 800.000 τον χρόνο

Airbus-φαντάσματα που κοστίζουν 800.000 τον χρόνο

Συνεχίζεται το σήριαλ της πώλησης των δύο αεροσκαφών τύπου Airbus των πρώην Ολυμπιακών Αερογραμμών.

Σχεδόν έξι χρόνια μετά, το ελληνικό Δημόσιο δεν έχει καταφέρει να ξεφορτωθεί τα δύο αεροπλάνα, τα οποία όχι μόνο δεν απέφεραν έσοδα στο Δημόσιο, αλλά ο ελλιμενισμός τους στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» και η συντήρησή τους κοστίζουν στους φορολογούμενους περίπου 800.000 ευρώ, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή».

Τώρα, η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών συστήνει μία νέα επιτροπή που θα συντάξει μία νέα τεχνική έκθεση σχετικά με το αξιόπλοο των αεροσκαφών. Στο παρελθόν είχαν πραγματοποιηθεί δύο διαγωνισμοί πώλησης των αεροσκαφών από το ΥΠΟΙΚ και τη Γενική Γραμματεία Αποκρατικοποιήσεων.

Η πρώτη διαδικασία ξεκίνησε το 2009, αλλά δεν καρποφόρησε, αφού η ελληνική πλευρά έθεσε ιδιαίτερα υψηλά τον πήχη, ζητώντας πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια για τέσσερα αεροπλάνα 20ετίας. Ο δεύτερος διαγωνισμός που έγινε χωρίς ελάχιστο τίμημα καρποφόρησε στο τέλος του 2011. Η πώληση των αεροσκαφών κατακυρώθηκε (μαζί με άλλα δύο παρόμοια αεροσκάφη) στην εταιρεία Apollo Aviation αντί 40 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ωστόσο, η σχετική σύμβαση πώλησης των τεσσάρων αεροσκαφών καθυστέρησε να υπογραφεί. Λόγω της καθυστέρησης, η εταιρεία ζήτησε νέες επιθεωρήσεις των ελλιμενισμένων αεροσκαφών. Οι επιθεωρήσεις έδειξαν νέες ζημιές στα αεροσκάφη και η εταιρεία ζήτησε την αναδιαπραγμάτευση της σύμβασης με μείωση του τιμήματος.

Η αμερικανική εταιρεία συμφώνησε να αποκτήσει τα δύο αεροσκάφη αντί 20 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ για τα άλλα δύο, επικαλούμενη τις νέες αναφορές ζημιών, ζήτησε μείωση του τιμήματος στα 16 εκατομμύρια δολάρια. Τελικά, μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις της Apollo, τις οποίες διεξήγαγε κυρίως το ΤΑΙΠΕΔ, συμφώνησε στην παράδοση των αεροσκαφών έναντι 18 εκατομμυρίων δολαρίων.

Τη σχετική σύμβαση, ωστόσο, απέρριψε το Ελεγκτικό Συνέδριο το 2013, το οποίο την έκρινε μη συμφέρουσα για το Ελληνικό Δημόσιο. Έκτοτε, τα δύο από τα τέσσερα αεροσκάφη παραμένουν στην ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου, κοστίζοντας κάθε χρόνο χιλιάδες ευρώ σε έξοδα συντήρησης και ελλιμενισμού. Επιπλέον, κάθε μήνας που περνάει τα αεροσκάφη χάνουν σημαντικά την αξία τους.

Πηγή: Η Καθημερινή