Airbus, Siemens και Rolls-Royce ενώνουν τις δυνάμεις τους για να αλλάξουν το μέλλον της αεροπλοΐας

Airbus, Siemens και Rolls-Royce ενώνουν τις δυνάμεις τους για να αλλάξουν το μέλλον της αεροπλοΐας

Η εταιρική συμμαχία έρχεται να ταράξει ως το 2020 τα νερά του κλάδου της κατασκευής υβριδικών κινητήρων για αεροσκάφη.

Σε ένα νέο, κοινό πρόγραμμα ανάπτυξης ενός υβριδικού ηλεκτρικού κινητήρα ανακοίνωσαν πως θα συνεργαστούν οι εταιρείες «κολοσσοί» του κλάδου της αεροναυπηγικής Airbus, Rolls-Royce και Siemens, καθώς εντείνεται η κούρσα για την εξέλιξη της τεχνολογίας μπαταριών και των ηλεκτρικών μηχανών, με απώτερο στόχο τη μείωση του κόστους των πτήσεων και την απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα.

Με το πρόγραμμα «E-Fan X» οι τρεις εταιρείες εκτιμούν πως θα έχουν καταφέρει μέχρι το 2020 να έχουν αναπτύξει ένα αεροσκάφος επίδειξης -μάλλον ένα BAe 146- που θα μπορούν να πετάξουν μετά από επίγειες δοκιμές.

«Βλέπουμε την υδρο-ηλεκτρική προώθηση σαν μία αποτελεσματική τεχνολογία για το μέλλον της αεροπλοΐας», δήλωσε ο επικεφαλής τεχνολογίας της Airbus, Πολ Ερεμένκο.

Η Airbus θα είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο της αρχιτεκτονικής του υδρο-ηλεκτρικού συστήματος προώθησης και των μπαταριών, και της ενσωμάτωσής τους στα εργαλεία ελέγχου. Η Rolls-Royce θα είναι υπεύθυνη για τον turbo-shaft κινητήρα και μία γεννήτρια 2MW, ενώ η Siemens θα παρέχει την ηλεκτρική μηχανή των 2MW.