Αισιόδοξη η Moody’s για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη

Αισιόδοξη η Moody’s για την ανάπτυξη στην ευρωζώνη
epa02822243 A sign out side the New York offices of Moody's Corporation in New York, New York, USA, 13 July 2011. Moody's announced on 12 July that it was downgrading Ireland's sovereign debt to 'junk' status. Moody's Corporation is the holding company for Moody's Analytics and Moody's Investors Service, a credit rating agency which performs international financial research and analysis on commercial and government entities. EPA/ANDREW GOMBERT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η κύρια αβεβαιότητα για την οικονομία της περιοχής είναι η ενεργειακή επάρκεια το δεύτερο εξάμηνο του 2023 και το 2024.

Δεν «βλέπει» πλέον ύφεση στην Ευρωζώνη το 2023 ο οίκος αξιολόγησης Moody’s και έτσι αναβαθμίζει την εκτίμησή του για ανάπτυξη στο 0,5%, από συρρίκνωση 0,6% που ανέμενε πριν, ενώ υποβαθμίζει την εκτίμησή του για το 2024 προβλέποντας ανάπτυξη 1,2%, από 1,6% πριν. Όπως σημειώνει, oι οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης έχουν βελτιωθεί αλλά παραμένουν θολές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι χειρότεροι φόβοι για το ενεργειακό σοκ που προέκυψε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν έχουν υλοποιηθεί εν μέσω ενός ασυνήθιστα ήπιου χειμώνα και επαρκών επιπέδων αποθήκευσης αερίου προς το παρόν. Ωστόσο, η κύρια αβεβαιότητα για την οικονομία της περιοχής είναι η ενεργειακή επάρκεια το δεύτερο εξάμηνο του 2023 και το 2024. Παρόλο που ο βιομηχανικός τομέας έχει αντέξει, οι ενεργειακοί περιορισμοί θα παραμείνουν εμπόδιο στην ανάπτυξη, ενώ οι πιέσεις στις τιμές συνεχίζουν να μειώνουν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: