Αιχμηρή παρέμβαση Μυτιληναίου: Χάνουμε το τρένο της ανταγωνιστικότητας – Πρέπει να ληφθούν μέτρα άμεσα

Αιχμηρή παρέμβαση Μυτιληναίου: Χάνουμε το τρένο της ανταγωνιστικότητας – Πρέπει να ληφθούν μέτρα άμεσα
Ο πρόεδρος της Αλουμίνιον της Ελλάδος (ΑτΕ) Ευάγγελος Μυτιληναίος μιλάει στην εκδήλωση της Αλουμίνιον της Ελλάδος (ΑτΕ), παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις της Αλουμίνιον της Ελλάδος, στα Άσπρα Σπίτια Βοιωτίας με αφορμή της συμπλήρωσης των 50 χρόνων από την ίδρυση του εργοστασίου. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΠΡΑΓΙΑΝΝΗΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
«Εμείς ως κλάδος έχουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Μπορούμε να προσφέρουμε στην Ευρώπη, εάν η Ευρώπη μας προσφέρει επίσης» επεσήμανε ο πρόεδρος της Eurometaux 

Την αναγκαιότητα να υπάρξει δράση σε ό,τι αφορά τα μέταλλα και, γενικά, τις κρίσιμες πρώτες ύλες υπογράμμισε με άρθρο του στο Euroaktiv ο Πρόεδρος της Eurometaux Ευάγγελος Μυτιληναίος, προειδοποιώντας πως το τρένο για την Ευρώπη κινδυνεύει να χαθεί…

Πιο αναλυτικά, όπως είπε, η πορεία μας για το 2030 είναι ξεκάθαρη: Ο νόμος περί κρίσιμων πρώτων υλών θέτει φιλόδοξους αλλά ζωτικούς στόχους για την Ευρώπη που θέλει να αυξήσει την ανθεκτικότητά της στα μέταλλα για την παροχή ενέργειας και ψηφιακής μετάβασης. Τώρα, η πρόκληση είναι εξίσου ξεκάθαρη: επίτευξη αυτού και με ταχύτητα.

«Εμείς ως κλάδος έχουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Μπορούμε να προσφέρουμε στην Ευρώπη, εάν η Ευρώπη μας προσφέρει επίσης πράγματα και ξεκλειδώσει πλήρως τις δυνατότητές μας. Αλλά το παράθυρο για πραγματική δράση κλείνει γρήγορα, διακινδυνεύοντας μια ενεργειακή μετάβαση που βασίζεται σε μη βιώσιμες εξαρτήσεις από μέταλλα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις μας, η επίτευξη των στόχων πρώτων υλών της ΕΕ για το 2030 θα απαιτήσει το άνοιγμα τουλάχιστον 10 νέων ορυχείων, 15 μονάδων επεξεργασίας και 15 μονάδων ανακύκλωσης στην Ευρώπη» προειδοποιεί ο κ. Μυτιληναίος, προσθέτοντας: «Η Ευρώπη χρειάζεται επίσης επειγόντως να ανοίξει ξανά τη μειωμένη δυναμικότητά της, επηρεάζοντας ακόμη περισσότερες από 20 υπάρχουσες δραστηριότητες που αντιπροσωπεύουν περίπου το 50% της συνολικής χωρητικότητας της ΕΕ στους τομείς του αλουμινίου, του πυριτίου και του ψευδαργύρου. Πρέπει να αρχίσουμε να χρηματοδοτούμε παγκόσμια έργα εξόρυξης, να ενεργήσουμε για να αυξήσουμε τα ποσοστά ανακύκλωσης και την κυκλικότητα και να αντιμετωπίσουμε το χάσμα δεξιοτήτων μας στις πρώτες ύλες».

Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, στην Ευρώπη, έχουμε επί του παρόντος πάνω από 70 έργα εξόρυξης, επεξεργασίας και ανακύκλωσης υπό σχεδιασμό. Δεσμευόμαστε να διαφέρουμε υψηλές περιβαλλοντικές και κοινωνικές προστασίες. Εάν η πλειοψηφία καταστεί λειτουργική έως το 2030, η Ευρώπη θα μπορούσε να επιτύχει ορισμένα ή όλα τα σημεία αναφοράς της για λίθιο, χαλκό, αλουμίνιο, νικέλιο, κοβάλτιο και πυρίτιο.

Για άλλες πρώτες ύλες, όπως τα μέταλλα του ομίλου πλατίνας, η ενίσχυση της υπάρχουσας βάσης και των εμπορικών δεσμών της Ευρώπης είναι η κύρια προτεραιότητα. Και θα χρειαστούμε ακόμα νέες ανακοινώσεις έργων, από σπάνιες γαίες μέχρι γάλλιο και γερμάνιο.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Eurometaux, πολύ λίγα έργα έχουν οδηγήσει σε επενδυτικές αποφάσεις μέχρι σήμερα, ειδικά μετά την επιδείνωση των επιχειρηματικών συνθηκών της ΕΕ τα τελευταία τρία χρόνια, κυρίως λόγω του υψηλού ευρωπαϊκού ενεργειακού κόστους, του αυξανόμενου ρυθμιστικού φορτίου και των επιδοτήσεων που διατίθενται στους επενδυτές σε ανταγωνιστικές περιοχές.

Πάρτε για παράδειγμα το λίθιο: αν και η Ευρώπη έχει σχεδόν 20 έργα εξόρυξης και επεξεργασίας στα σκαριά της, μόνο δύο έχουν επί του παρόντος επιβεβαιωμένη ημερομηνία έναρξης σήμερα.

Την ίδια περίοδο, άλλα κράτη έχουν ξεκινήσει τα δικά τους προγράμματα υποστήριξης κρίσιμων ορυκτών: από τον νόμο για τη μείωση του πληθωρισμού των ΗΠΑ έως νέα κεφάλαια από τον Καναδά, την Αυστραλία, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία. Η παγκόσμια δυναμικότητα αυξάνεται σε περιοχές που τροφοδοτούνται από άνθρακα. Οι ΗΠΑ θα ανοίξουν το πρώτο τους χυτήριο αλουμινίου μετά από 45 χρόνια.

Εδώ στην Ευρώπη, οι σημερινοί επενδυτές αντιμετωπίζουν 2-3 φορές υψηλότερο κόστος κεφαλαίου για να ανοίξουν ένα διυλιστήριο υλικών μπαταριών από ό,τι στις ΗΠΑ ή την Ασία, και 20-50% υψηλότερο κόστος λειτουργίας. Αρκετές εταιρείες έχουν ήδη στρέψει το ενδιαφέρον τους στην αγορά των ΗΠΑ, ενώ καθυστερούν τις επενδύσεις εδώ σε στρατηγικά υλικά όπως το κοβάλτιο και το λίθιο.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δράσει επειγόντως και να γεφυρώσει το αυξανόμενο χάσμα ανταγωνιστικότητάς μας – εξοικονόμηση και δημιουργία θέσεων εργασίας με παράλληλη προώθηση της καινοτομίας.

Το 2030 είναι μόνο περίπου 2.000 ημέρες μακριά, που σημαίνει ότι το παράθυρό μας για την οριστικοποίηση της επένδυσής μας θα κλείσει άμεσα. Χωρίς πραγματική επιχειρηματική υπόθεση, θα δούμε να διαρρέουν μόνιμα περισσότερες επενδύσεις και χωρητικότητα στο εξωτερικό. Αυτό είναι κακό για την οικονομία και το κλίμα μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η υιοθέτηση του νόμου περί κρίσιμων πρώτων υλών είναι το πρώτο σημαντικό βήμα. Οι εταιρείες μας θα αρχίσουν να υποβάλουν αιτήσεις για καθεστώς στρατηγικού έργου.

Χρειαζόμαστε, όμως, την επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσει πιο μακριά και πιο γρήγορα, παρέχοντας ισχυρά κίνητρα πολιτικής ώστε να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός. Διαθέτουμε άμεσα διαθέσιμες λύσεις –όπως οι προτάσεις μας για τις συμφωνίες αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές για παραγωγούς μετάλλων έντασης ενέργειας– οι οποίες χρειάζονται επειγόντως απεμπλοκή.

Χρειαζόμαστε μια ειδική τράπεζα πρώτων υλών της ΕΕ, χρειαζόμαστε δράση για παγκόσμια ανταγωνιστική και απελευθερωμένη ενέργεια από άνθρακα και χρειαζόμαστε μια ευθυγράμμιση των κανονισμών της ΕΕ προς τον μοναδικό κοινό στόχο της βιομηχανικής και οικονομικής ανάπτυξης» σημειώνει ο κ. Μυτιληναίος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: