Ακύρωσε το ταξίδι στις ΗΠΑ ο Ζαΐχ Μπολσονάρου μετά τις έντονες αντιδράσεις της κοινής γνώμης και διεθνών εταιρείων

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η διαδικτυακή καμπάνια κατά της επικείμενης βράβευσης του ακροδεξιού προέδρου της Βραζιλίας από το Αμερικανοβραζιλιάνικο Εμπορικό Επιμελητήριο είχε αποτέλεσμα.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου ακύρωσε το ταξίδι του στις ΗΠΑ, όπου αναμενόταν να παρευρεθεί σε μια τελετή προς τιμή του, ανακοίνωσε αργά χθες το γραφείο του, έπειτα από τις έντονες αντιδράσεις ενάντια στην βράβευσή του ως το πρόσωπο της χρονιά από το Αμερικανοβραζιλιάνικο Εμπορικό Επιμελητήριο.

Ομοφοβικές, ρατσιστικές και μισογυνικές δηλώσεις που έχει κάνει στο παρελθόν ο Βραζιλιάνος πρόεδρος οδήγησαν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους σε όλον τον κόσμο να ζητήσουν την ματαίωση της εκδήλωσης, με πολλές διεθνείς εταιρείες να ανακοινώνουν χθες ότι αποσύρουν τη χορηγία τους από την τελετή που πρόκειται να γίνει στη Νέα Υόρκη.

Το γκαλά αυτό οργανώνεται από το Αμερικανοβραζιλιάνικο Εμπορικό Επιμελητήριο στις 14 Μαΐου. Αρχικά επρόκειτο να φιλοξενηθεί στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης, όμως το ίδρυμα, υπό την πίεση της κοινής γνώμης, αρνήθηκε στα μέσα Απριλίου να το στεγάσει.

Ο εκπρόσωπος του Βραζιλιάνου προέδρου Οτάβιο Ρέγκο Μπάρος στην ανακοίνωσή του ανέφερε ότι ο Μπολσονάρου δεν θα παρευρεθεί στο δείπνο εξαιτίας της «αντίστασης και των εσκεμμένων επιθέσεων από τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης και της πίεσης από ομάδες συμφερόντων» στους διοργανωτές και σε χορηγούς.

Μεταξύ άλλων, η αμερικανική αεροπορική εταιρεία Delta, η βρετανική εφημερίδα Financial Times και η εταιρεία συμβούλων Bain & Company ανακάλεσαν τις χορηγίες τους για το δείπνο.

Η ακύρωση του ταξιδιού θεωρείται πλήγμα για τον Βραζιλιάνο πρόεδρο που επιδιώκει να οικοδομήσει στενότερους δεσμούς με τις ΗΠΑ και ιδίως με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, τον οποίο επαινεί.

Κάθε χρόνο, το Αμερικανοβραζιλιάνικο Εμπορικό Επιμελητήριο τιμά δύο προσωπικότητες (μία από κάθε χώρα) σε αυτό το δείπνο, παρουσία υψηλών προσκεκλημένων. Το «εισιτήριο» για να παραστεί κάποιος στην εκδήλωση φτάνει τα 30.000 δολάρια.