Ακλόνητος ο Έλον Μασκ παρά τις απώλειες- ρεκόρ της Tesla στο β’ τρίμηνο του 2018

Ακλόνητος ο Έλον Μασκ παρά τις απώλειες- ρεκόρ της Tesla στο β’ τρίμηνο του 2018
Photo:

Θα επηρεαστεί τελικά η διοίκηση από τις κακές επιδόσεις της αμερικανικής εταιρείας αυτοκινήτων;

Τα οικονομικά αποτελέσματα της Tesla έχουν μετατραπεί σε ένα είδος σαπουνόπερας, με διάφορες πλευρές να ποντάρουν στο εάν η εταιρεία τελικά θα αποτύχει ή θα γίνει ένα success story που θα καθορίσει τη σύγχρονη εποχή.

Για το β’ τρίμηνο του 2018, η Tesla σημείωσε απώλειες- ρεκόρ ύψους 718 εκατομμυρίων δολαρίων, ένα ποσό υψηλότερο από αυτό που είχαν προβλέψει οι αναλυτές. Τα έσοδα των 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων ήταν ελάχιστα υψηλότερα από ό,τι αναμένονταν.

Παρά τις υψηλότερες απώλειες, οι μέτοχοι της Tesla έδωσαν στην εταιρεία και τον ιδρυτή της, Έλον Μασκ, άλλη μια ευκαιρία, οδηγώντας με τη στήριξή τους τη μετοχή της Tesla στα 335,28 δολάρια με την αξία της να σημειώνει αύξηση 13% . Για να εντείνει την αγωνία, ο Μασκ ξεκίνησε, το κομμάτι των καθιερωμένων ερωταπαντήσεων της συνομιλίας του με τους μετόχους για τα οικονομικά αποτελέσματα, με μια απολογία για την συμπεριφορά του κατά τη διάρκεια της προηγούμενης τηλεφωνικής επικοινωνίας για τα οικονομικά αποτελέσματα τον Μάιο.

«Θα ήθελα να απολογηθώ για την αγένειά μου κατά τη διάρκεια της προηγούμενης τηλεφωνικής επικοινωνίας μας. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τους κακούς τρόπους», δήλωσε την Τετάρτη ο Μασκ. «Υπάρχουν όμως κάποιοι λόγοι για αυτό: Δεν έχω κοιμηθεί καθόλου και δουλεύω 120 ώρες την εβδομάδα. Εξακολουθεί όμως να μην υπάρχει καμία δικαιολογία που ήμουν αγενής».

Πέρα, όμως, από την απολογία, οι μέτοχοι φάνηκαν καθησυχασμένοι που είδαν ότι υπήρχαν αρκετές αποδείξεις στα οικονομικά αποτελέσματα ότι ο Μασκ υλοποιεί τις πρόσφατες υποσχέσεις που έκανε. Ιδιαίτερα σημαντικό ήταν ότι η Tesla επιτυγχάνει το στόχο της να παράγει 5.000 αυτοκίνητα Model 3 την εβδομάδα, και ότι η εταιρεία βρίσκεται στο σωστό δρόμο για να γίνει κερδοφόρα στις αρχές του επόμενου τριμήνου. Επίσης, η εταιρεία κατασκεύασε  επιπλέον 2.000 οχήματα Model S και Model X την εβδομάδα.

Η Tesla στοχεύει να αυξήσει την παραγωγή των αυτοκινήτων Model X στα 6.000 την εβδομάδα τα επόμενα τρίμηνα και στη συνέχεια να φτάσει τα 10.000 την εβδομάδα «όσο πιο γρήγορα μπορούμε».

Την προηγούμενη χρονιά, η αξία της μετοχής της εταιρείας είχε πέσει κατά 6% εν μέσω ανησυχιών ότι οι καθυστερήσεις στην παραγωγή των οχημάτων Model 3 θα επηρέαζε την οικονομική κατάσταση της εταιρείας και θα την ανάγκαζε να αναζητήσει περισσότερο ρευστό.

Βέβαια, προκειμένου να εντείνει την ίντριγκα πριν τη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων, ο Μασκ έπιασε το…Twitter. Έκανε μια ανάρτηση σχετικά με κρυμμένα στοιχεία Atari που θα περιλαμβάνονται στην επόμενη ενημέρωση του λογισμικού της Tesla, μόλις 90 λεπτά πριν την προγραμματισμένη δημοσίευση της έκθεσης.

 

Μετά την δημοσίευση της έκθεσης και την άνοδο της μετοχής της Tesla, ο Μασκ επέστρεψε στο Twitter, όχι για να συζητήσει οικονομικά ζητήματα, αλλά για να ενθαρρύνει προγραμματιστές βιντεοπαιχνιδιών να κάνουν αίτηση στην εταιρεία.  

Όπως και να ‘χει υπάρχουν ακόμα κάποιοι σκεπτικιστές που θεωρούν ότι ο Μασκ ίσως δεν καταφέρει τελικά να εκπληρώσει τις υποσχέσεις του, καθώς έχει μια τάση να κάνει υπερβολικά αισιόδοξες προβλέψεις για το μέλλον της εταιρείας του.