Ακροδεξιά ευρωβουλή και Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Ποιος μπορεί να τους σταματήσει;

Ακροδεξιά ευρωβουλή και Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Ποιος μπορεί να τους σταματήσει;
BELGIUM, BRUSSELS. 29 JANUARY 2024. In front of the European Parliament in Brussels, banners encourage people to vote in the next European elections in June 2024. Photographer: Jean-Michel DELAGE/HANS LUCAS BELGIQUE, BRUXELLES. 29 JANVIER 2024. Devant le Parlement Europeen, a Bruxelles, des banderoles incitent les citoyens a voter aux prochaines elections europeennes, en juin 2024. Photographe: Jean-Michel DELAGE/HANS LUCAS (Photo by Jean-Michel Delage / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP) Photo: AFP
Ο κίνδυνος της ακροδεξιάς, οι γεωπολιτικές προκλήσεις και η διέξοδος - έκπληξη μέσα σε μια mega εκλογική χρονιά.

Από τον Αντώνη Τριφύλλη*

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτές οι ευρωεκλογές είναι οι πιο κρίσιμες από όσες θυμάμαι. Κι αυτό γιατί είναι εμφανής η άνοδος της ακροδεξιάς σε όλες σχεδόν τις χώρες. Υπάρχει ο κίνδυνος να βρεθούμε σε ένα κοινοβούλιο όπου οι δυνάμεις της ακροδεξιάς να είναι η δεύτερη δύναμη. Βέβαια το Κοινοβούλιο έχει περιορισμένες αρμοδιότητες. Αντίθετα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία διορίζεται από τα κράτη μέλη, είναι βέβαιο ότι σε συντριπτική πλειοψηφία θα είναι δημοκρατική και συνεπώς οι δράσεις της δεν προσδιορίζονται από τους ακροδεξιούς.

Από τη Γαλλία μέχρι τη Σουηδία και την Ολλανδία και βέβαια την Ουγγαρία, οι ακροδεξιές δυνάμεις έχουν ισχυρή πιθανότητα να αλλοιώσουν τις ισορροπίες.

Αλλά πριν φτάσουμε στα της Ένωσης θα πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών. Η πολύ πιθανή νίκη του Ντόναλντ Τράμπ θα φέρει σημαντικές προκλήσεις για την Ευρώπη. Η απειλή του για τιμωρία των κρατών μελών που δεν έχουν πληρώσει τις οφειλές τους είναι πρόσχημα για να επανέλθει στις απειλές του κατά του ΝΑΤΟ. Είναι πρόσχημα για να προωθήσει και να επιβάλλει τις απόψεις του σχετικά με τον ρόλο της Ρωσίας του Πούτιν. Σχέσεις που έχουν να κάνουν και με διαφθορά.

Στην δική μας περιοχή οι εντάσεις είναι σοβαρές. Η Τουρκία, παρά τις αρχικές συμφωνίες για καλή γειτονία με την χώρα μας, επανέρχεται στις απειλές περί γαλάζιας πατρίδας.

Στην Μέση Ανατολή, ο πόλεμος συνεχίζεται, παρά τις εκκλήσεις για παράταση της εκεχειρίας και το Ισραήλ αρνείται. Οι νεκροί πολλαπλασιάζονται, κυρίως μεταξύ των αμάχων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παράλληλα, ένας άλλος πόλεμος εξελίσσεται στην περιοχή των Χούθι. Η ζημιά για την εμπορική ναυτιλία είναι τεράστια. Οι σύμμαχοι, μεταξύ των οποίων συμμετέχει και μια ελληνική φρεγάτα, προσπαθούν να αναχαιτίσουν τους πειρατές Υεμενίτες πειρατές. Κάποιοι στην Ελλάδα θεώρησαν απαράδεκτη την συμμετοχή της χώρας μας χωρίς να υπολογίζουν ότι η ναυτιλιακή βιομηχανία μας είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο.

Πέρα από αυτά, είναι βέβαιο ότι η οικονομία θα πληγεί ανεπανόρθωτα και θα πλήξει κυρίως τους φτωχούς.

Το χειρότερο είναι ότι στην εμπλοκή εμφανίστηκε και το ισλαμιστικό Ιράν.

Επανέρχομαι, όμως στο θέμα της εκλογής στις ΗΠΑ. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν είναι φανερό ότι δεν είναι σε θέση να εκπληρώσει τα καθήκοντά. Μπερδεύει ημερομηνίες, ονόματα αρχηγών κρατών, που είχε συναντήσει στο παρελθόν κλπ.

Αλλά και Τραμπ δεν τα πάει καλύτερα.

Στην πραγματικότητα έχουμε να κάνουμε με μια ακυβέρνητη πολιτεία. Υπάρχει διέξοδος σε όλα αυτά;

Κατά την γνώμη μου υπάρχει και ακούει στο όνομα Μισελ Ομπάμα. Λέγεται ότι ήδη έχει προσεγγίσει χρηματοδότες, με θετική ανταπόκριση από αυτούς. Μακάρι. Γιατί αν δεν συμβεί, τα πράγματα επιστρέφουν στην αρχή. Ακυβέρνητες Πολιτείες όπως γράφει και ο Τσίρκας.

Σε ότι αφορά στην χώρα μας πιστεύω ότι οι πρόσφατες παραγγελίες των F35 θα φέρουν την χώρα μας ένα βήμα μπροστά από την γείτονα. Οι άριστες σχέσεις με την αμερικανική πολιτική ηγεσία του ελληνικού λόμπι κλπ, δεν θα θέσουν σε κίνδυνο τις εξοπλιστικές μας δυνάμεις. Και είμαστε και θα είμαστε εγγυητές της ειρήνης στην περιοχή.

*Αντώνης Τριφύλλης, μέλος της διαΝΕΟσις και του ΕΛΙΑΜΕΠ και τέως στέλεχος της Ε.Ε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: