«Ακροδεξιά» συνάντηση στην Βιέννη

«Ακροδεξιά» συνάντηση στην Βιέννη

Οι ηγέτες των ακροδεξιών κομμάτων της Ευρώπης προγραμματίζουν την κοινή πολιτική τους γραμμή, ενόψει ευρωεκλογών.

Τη συνεργασία τους στις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014 προτίθενται να συζητήσουν αξιωματούχοι ακροδεξιών κομμάτων της Ευρώπης στο πλαίσιο του «Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για την Ελευθερία», που πραγματοποιείται αύριο Πέμπτη στη Βιέννη, μία ημέρα μετά τη σημερινή παρουσίαση στη Χάγη, από τους Μαρίν Λεπέν και Χέερτ Βίλντερς, του προγράμματος μιας κοινής καθόδου της ευρωπαϊκής Ακροδεξιάς στις επόμενες εκλογές για το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πέραν του αυστριακού ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων -το οποίο στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές στην Αυστρία είχε αποσπάσει ποσοστό 20,5%- στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία για την Ελευθερία εκπροσωπούνται το γαλλικό Εθνικό Μέτωπο, το βελγικό Φλαμς Μπελάνγκ, οι Σουηδοί Δημοκράτες όπως και πολιτικοί άλλων κομμάτων ως μεμονωμένα μέλη, ενώ στενοί δεσμοί υπάρχουν με το ολλανδικό Κόμμα για την Ελευθερία του Χέερτ Βίλντερς όπως και την ιταλική Λέγκα του Βορρά.

Διαβάστε ακόμη: Ανησυχία στην Ε.Ε. για την άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της «Συμμαχίας», τον Αυστριακό Φραντς Όμπερμαγιερ, ευρωβουλευτή του Κόμματος των Ελευθέρων, τα κόμματα-μέλη της Συμμαχίας θα επιδιώξουν μετά τις Ευρωεκλογές το σχηματισμό μιας νέας πολιτικής παράταξης «πατριωτικών κομμάτων» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο ίδιος τονίζει πως δεν υπάρχουν επαφές με ακραία κόμματα όπως το «Γιόμπικ» στην Ουγγαρία η το «Εθνικό Δημοκρατικό Κόμμα» στη Γερμανία, καθώς η Συμμαχία απορρίπτει, όπως είπε, το ρατσισμό και τον αντισημιτισμό.

Διαβάστε ακόμη: Η καταπολέμηση του εξτρεμισμού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Κοινά σημεία της πολιτικής των ακροδεξιών της Ευρώπης φέρεται να είναι ο αγώνας τους κατά του Ισλάμ και της μετανάστευσης, η αντίθεσή τους στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και η κριτική τους κατά της ίδιας της ΕΕ, για την οποία η Μαρίν Λεπέν πρόσφατα δήλωσε χαρακτηριστικά πως “το ευρωπαϊκό όνειρο μετατράπηκε σε ευρωπαϊκό εφιάλτη”.

Όπως γράφει σε σημερινή ανταπόκρισή της από τις Βρυξέλλες η αυστριακή εφημερίδα «Κλάινε Τσάιτουνγκ», τα λαϊκιστικά δεξιά κόμματα που τάσσονται κατά της Ευρώπης θεωρούνται ήδη από τώρα οι νικητές των Ευρωεκλογών τον προσεχή Μάιο και ήδη σε δημοσκοπήσεις στη Γαλλία, την Ολλανδία και την Αυστρία τα ποσοστά τους κυμαίνονται ανάμεσα στο 25% και το 30%. Το φαινόμενο δεν είναι πλέον κάποιο περιθωριακό γεγονός, αλλά αφορά αδιακρίτως όλες τις ευρωπαϊκές δημοκρατίες.