Η Alibaba μπαίνει στον χώρο των smartphones

Η Alibaba μπαίνει στον χώρο των smartphones

590 εκατ. δολάρια για να αποκτήσει ένα μικρό ποσοστό της εταιρείας κινητών συσκευών πληρώνει ο κολοσσός της Κίνας. 

Ο «γίγαντας» του ηλεκτρονικού εμπορίου, Alibaba, ετοιμάζεται να πληρώσει το ποσό των 590 εκατ. δολαρίων ώστε να αποκτήσει ένα μειοψηφικό μερίδιο στην κινεζική εταιρεία smartphones Meizu Technology Co., με στόχο όπως όλα δείχνουν να επεκτείνει την παρουσία της στην τεχνολογία της κινητής επικοινωνίας. Το ποσοστό των μετοχών δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό.

Η Alibaba και οι «αντίπαλες» εταιρείες – Baidu Inc. και Tencent Holdings Ltd. κατέχουν η κάθε μια ξεχωριστά ένα σημαντικό ποσοστό στη «πίτα» του κινεζικού διαδικτύου, οπότε το πιο εταιρεία θα εξασφαλίσει μεγαλύτερο χώρο στα κινητά τηλέφωνα και στις tablet οθόνες έχει δημιουργήσει μια αρκετά ανταγωνιστική κατάσταση.

Η συνεργασία της Alibaba με την Meizu ξεκίνησε πέρυσι, ώστε τα κινητά να χρησιμοποιούν το λειτουργικό σύστημα YunOS. Η εταιρεία κυκλοφόρησε το συγκεκριμένο operating system σε μια προσπάθεια να κατευθύνει τους χρήστες στις εφαρμογές του ηλεκτρονικού εμπορίου και άλλων υπηρεσιών της Alibaba.
Παρόλ’ αυτά τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα, αφού δεν μπόρεσαν να σπάσουν την κυριαρχία των Android.

«Η επενδυτική αυτή κίνηση αντιπροσωπεύει μια σημαντική επέκταση του οικοσυστήματος της Alibaba Group και ένα σημαντικό βήμα για την συνολική στρατηγική μας σε ότι αφορά την κινητή τηλεφωνία, καθώς προσπαθούμε να προσφέρουμε στους χρήστες ένα ευρύτερο φάσμα προσφορών και εμπειριών», δήλωσε ο υπεύθυνος τεχνολογικών ζητημάτων της Alibaba, Wang Jian.

Η επένδυση της Alibaba σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη κίνηση μέχρι στιγμής από τη πλευρά μιας κινεζικής εταιρείας διαδικτύου προς τα smartphones, κινήσεις που θυμίζουν το Fire Phone της Amazon.com και την εξαγορά της Motorola Mobility από την την Google to 2012.

H Meizu δήλωσε ότι σκοπεύει να πουλήσει 20 εκατομμύρια smartphones το 2015, ενώ και οι τρεις μεγαλύτερες εγχώριες κατασκευαστικές εταιρείες smartphone – Xiaomi , Lenovo και Huawei Technologies Co. – έθεσαν ως στόχο την πώληση περισσότερων από 100 εκατομμυρίων συσκευών.