Η Alibaba σπάει τα ρεκόρ της Wall Street!

Η Alibaba σπάει τα ρεκόρ της Wall Street!

H πολυαναμενόμενη δημόσια εγγραφή της «κινεζικής Amazon» συγκέντρωσε πάνω από 20 δισ. δολάρια. 

Η κινεζική Alibaba Group Holding Ltd κατάφερε να αντλήσει το ποσό των 21,8 δισ. δολαρίων στη πολυαναμενόμενη αρχική δημόσια προσφορά (IPO) της στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

Η εταιρεία και οι μέτοχοί της, στους οποίους περιλαμβάνεται η Yahoo!, πούλησαν 320,1 εκατ. μετοχές στην τιμή των 68 δολαρίων η μία, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε.

Ο Τζακ Μα, πρώην καθηγητής των Αγγλικών που ίδρυσε την εταιρεία στο διαμέρισμά του στο Χανγκτσού, έχει προσελκύσει μεγάλο πλήθος διαχειριστών κεφαλαίων από όλο τον κόσμο. Η Alibaba επωφελήθηκε από την αυξανόμενη κινεζική καταναλωτική τάξη, κυριαρχώντας στον κλάδο του ηλεκτρονικού εμπορίου στη χώρα των 1,36 δισ. κατοίκων.

Σε πρόσφατες συναντήσεις που είχε, ο Μα έδωσε έμφαση στους στόχους της εταιρείας πέραν του κλάδου του ηλεκτρονικού εμπορίου και της κινεζικής αγοράς, περιγράφοντάς την ως «μία εταιρεία του διαδικτύου που τυχαίνει να προέρχεται από την Κίνα».

Η εταιρεία είχε αυξήσει το εύρος τιμών της αρχικής δημόσιας προσφοράς στα 66 δολ. με 68 δολ. ανά μετοχή από 60 δολ. με 66 δολ. ανά μετοχή προηγουμένως λόγω της τεράστιας επενδυτικής ζήτησης.

Ο κινεζικός κολοσσός σχεδόν ισοφαρίζει το ρεκόρ των 22 δισ. δολ. που άντλησε το 2010 η Agricultural Bank of China Ltd. Η τιμή της IPO διαμορφώνει την αξία της εταιρείας στα 168 δισ. δολ. Αυτό σημαίνει ότι η Alibaba θα είναι μια από τις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες στις ΗΠΑ, ξεπερνώντας την Amazon η κεφαλαιοποίηση της οποίας φτάνει τα 150 δισ. δολ.

Η μετοχή αναμένεται να ξεκινήσει να διαπραγματεύεται την Παρασκευή στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης με το σύμβολο BABA. Η επιτυχία της εταιρείας να συγκεντρώσει τόσο μεγάλα ποσά οφείλεται επίσης στο σχεδόν αδιάκοπο ράλι των αμερικανικών μετοχών – καθώς οι αξίες των μετοχών στις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί κατά περίπου 15 τρισ. δολάρια εν μέσω τριών γύρων νομισματικής στήριξης από την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ, της ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας και επιχειρηματικών κερδών – ρεκόρ.

Τα κατορθώματα της εταιρείας
Η Alibaba είναι μια συλλογή από διαφορετικές ηλεκτρονικές αγορές για καταναλωτές και επιχειρήσεις. Η εταιρεία αντλεί το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της από διαφημίσεις που βάζουν επιχειρήσεις και έμποροι που επιθυμούν να προωθήσουν τα προϊόντα τους στο δίκτυο της εταιρείας το οποίο αποτελείται από 279 εκατ. ενεργούς αγοραστές και 8,5 εκατ. ενεργούς πωλητές.

Τον περασμένο μήνα η Alibaba ανακοίνωσε εκτίναξη των εσόδων και των κερδών της για το τελευταίο τρίμηνο.

Τα συνολικά έσοδα της εταιρεία αυξήθηκαν 46% στα 15,77 δισ. γουάν ($2,54 δισ.) το πρώτο τρίμηνο χρήσης που ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου. Την ίδια στιγμή τα κέρδη του κινεζικού κολοσσού ανήλθαν σε 12,34 δισ. γουάν ($1,99 δισ.) από 4,38 δισ. γουάν ένα χρόνο νωρίτερα.