Αλυσιδωτές αντιδράσεις στην Ευρώπη μετά την απόφαση για σκληρές κυρώσεις της ΕΕ στην Πολωνία

Αλυσιδωτές αντιδράσεις στην Ευρώπη μετά την απόφαση για σκληρές κυρώσεις της ΕΕ στην Πολωνία
epa06399821 First Vice-President of European Commission in charge of Better regulation, Inter-Institutional Relations, rule of Law and Charter of Fundamental Rights, Dutch, Frans Timmermans gives a press conference after the weekly College Meeting on the rule of law in Poland at the European Commission in Brussels, Belgium, 20 December 2017. European Commission acts to defend judicial independence in Poland. EPA/STEPHANIE LECOCQ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση τα βάζει πλέον ανοιχτά με την Βαρσοβία κατηγορώντας την για κατάργηση του κράτους δικαίου. Ήδη η Ουγγαρία προειδοποιεί για βέτο.

 

Την ενεργοποίηση του άρθρου 7 της Συνθήκης της ΕΕ που προβλέπει κυρώσεις, λόγω σοβαρής παραβίασης του κράτους δικαίου, αποφάσισε να κινήσει την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της Πολωνίας.

Η διαδικασία που κινεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί, μεταξύ άλλων, να οδηγήσει σε αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου της Πολωνίας στο Συμβούλιο της ΕΕ. Ωστόσο, κάτι τέτοιο απαιτεί ομοφωνία από τα κράτη-μέλη και ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βικτόρ Ορμπάν, έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα συναινέσει στην αναστολή του δικαιώματος ψήφου της Πολωνίας.

Ο πρώτος αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς (φωτογραφία) εξήγησε ότι τα πρόσφατα νομοθετικά μέτρα στην Πολωνία επιδιώκουν να θέσουν το δικαστικό Σώμα της χώρας υπό τον πλήρη έλεγχο της κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι μετά από δύο χρόνια στενής παρακολούθησης η Επιτροπή, σήμερα, είναι σε θέση να γνωρίζει ότι υπάρχει «σαφής κίνδυνος σοβαρής παραβίασης του κράτους δικαίου» στην Πολωνία.

Ο Ολλανδός επίτροπος υπενθύμισε ότι τον περασμένο Ιούλιο η Επιτροπή είχε προτείνει συστάσεις στις πολωνικές Αρχές, όμως από τότε η κατάσταση, αντί να βελτιωθεί, επιδεινώθηκε. «Με βαριά καρδιά αποφασίσαμε να ενεργοποιήσουμε το άρθρο 7. Όμως, οι εξελίξεις δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή» συμπλήρωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, σημειώνοντας ότι η σημερινή απόφαση της Επιτροπής είναι για το καλό των πολιτών της Πολωνίας.

Έτοιμος για συνομιλίες με την ΕΕ ο πρωθυπουργός της Πολωνίας

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι είναι έτοιμος να μιλήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το κράτος δικαίου της Πολωνίας σε συνάντηση τον Ιανουάριο – εάν οργανωθεί μια τέτοια συνάντηση, όπως δήλωσε στο Reuters η εκπρόσωπός του Γιοάνα Κοπτσίνσκα.

Έτοιμη για βέτο η Ουγγαρία

Ο αντιπρόεδρος της ουγγρικής κυβέρνησης Ζολτ Σεμγέν χαρακτήρισε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενεργοποίηση του άρθρου 7 της ευρωπαϊκής συνθήκης για την επιβολή κυρώσεων κατά της Βαρσοβίας «απαράδεκτη» και πλήγμα κατά της εθνικής κυριαρχίας της χώρας.

Ο Ούγγρος αντιπρόεδρος προειδοποίησε ότι η Βουδαπέστη θα θέσει βέτο στην επιβολή κυρώσεων κατά της Βαρσοβίας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων MTI.

Στηρίζει την απόφαση το Βερολίνο

Την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στηρίζει το Βερολίνο. Η γερμανική κυβέρνηση στηρίζει τη γραμμή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος τόνισε ότι «η Επιτροπή δεν διάλεξε τον εύκολο δρόμο». Ο κ. Ζάιμπερτ επισήμανε, ακόμη, ότι της απόφασης προηγήθηκε εντατικός και εποικοδομητικός διάλογος.

Τουσκ: Η Πολωνία αντιμετωπίζεται σήμερα ως διαλυτική δύναμη

Η Πολωνία έμαθε με λύπη την «πολιτική και όχι νομική» απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να έναρξη της διαδικασίας επιβολής κυρώσεων εναντίον της εξαιτίας των μεταρρυθμίσεων που η πολωνική κυβέρνηση επέβαλε στη δικαιοσύνη και συνιστούν σοβαρή απειλή για το κράτος δικαίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της πολωνικής κυβέρνησης.

Η απόφαση αυτή «επιβαρύνει αναίτια τις σχέσεις μας, γεγονός που απειλεί να καταστήσει δύσκολη την οικοδόμηση αμοιβαίας κατανόησης και εμπιστοσύνης ανάμεσα στη Βαρσοβία και τις Βρυξέλλες», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Πολωνίας, που δόθηκε στη δημοσιότητα λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενεργοποίηση του άρθρου 7 της ευρωπαϊκής συνθήκης.

Η Πολωνία αντιμετωπίζεται σήμερα ως διαλυτική δύναμη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και άρα είναι σημαντικό να σταματήσει η καταστροφή της υπόληψης της Βαρσοβίας, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Πολωνός Ντόναλντ Τουσκ.

«Η Πολωνία αντιμετωπίζεται σήμερα ως διαλυτική δύναμη σε αυτήν την περιοχή της Ευρώπης και για τον λόγο αυτόν πιστεύω ότι είναι σημαντικό να σταματήσει η καταστροφή της πολωνικής υπόληψης», δήλωσε ο Τουσκ σε Πολωνούς δημιοιογράφους στη Βαρσοβία λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της απόφασης.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πρόσθεσε ότι δεν αναμένει την επιβολή κυρώσεων κατά της Βαρσοβίας στο εγγύς μέλλον.