Aλλαγές για διαφάνεια στα δημόσια έργα και πάταξη της διαπλοκής προανήγγειλε ο πρωθυπουργός

Aλλαγές για διαφάνεια στα δημόσια έργα και πάταξη της διαπλοκής προανήγγειλε ο πρωθυπουργός
ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ Α. ΤΣΙΠΡΑΣ

Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε παράλληλα την αισιοδοξία του για την επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές.

«Πιστεύω ότι θα διαψεύσουμε τις Κασσάνδρες. Είναι στο χέρι μας πλέον να αλλάξουμε όλα όσα έφεραν τη χώρα μας σε αυτή την κατάσταση», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξερχόμενος της σύσκεψης στην οποία συμμετείχε στο Υπουργείο Υποδομών.

Παράλληλα, προσέθεσε: «Κανείς πλέον δεν μπορεί να κρυφτεί, όλες οι προθέσεις έχουν γίνει φανερές. Οσοι έχουν κρυφό πόθο να αναδιατάξουν την Ευρωζώνη, παίρνοντας αφορμή από την Ελλάδα, θα διαψευστούν. Συγκρούστηκε η συντηρητική αντίληψη της Ευρώπης με τον προοδευτισμό. Θα διαψεύσουμε τις Κασσάνδρες, θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις εξόδου από την κρίση. Θα δώσουμε τη μάχη να ανατρέψουμε όλα όσα έφεραν τη χώρα σε αυτήν την κατάσταση».

Αναφερόμενος στα δημόσια έργα και την διαπλοκή, υπογράμμισε: «Θα δώσουμε τη μάχη ενάντια στα δίκτυα της διαπλοκής και τις παθογένειες, αυτά δεν αντιμετωπίστηκαν με τα προηγούμενα μνημόνια. Τα βάρη της κρίσης φορτώθηκαν στους μισθωτούς και συνταξιούχους. Η κατεύθυνσή μας είναι να ανατρέψουμε αυτήν την κατάσταση», ανέφερε. Είναι στο δικό μας χέρι να υλοποιήσουμε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα υποδομών».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, συγκροτήθηκε επιτροπή πέντε υπουργών για τις επενδύσεις. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε οκτώ αλλαγές για διαφάνεια στα δημόσια έργα και πάταξη της διαπλοκής: «Ποτέ δεν υλοποιούνταν έργα χρήσιμα για τον ελληνικό λαό ,αλλά μόνον για την εξυπηρέτηση συμφερόντων. Με το νομοσχέδιο του Υπουργείου υποδομών δημιουργείται κεντρικό σύστημα αδειοδοτήσεων», σημείωσε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε:

«Σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες θα καθοριστούν ελάχιστες προϋποθέσεις, για στελέχωση σε επιστημονικό προσωπικό και υποδομές. Επίσης, αλλάζει το σύστημα δημοπράτησης ,μελέτης και κατασκευής των έργων. Προβλέπεται επίσης υποχρεωτική σύνταξη μελέτης εφαρμογής για όλα τα έργα με πραγματικούς προϋπολογισμούς».

Διαβάστε επίσης: Le Monde: Γιατί ο Τσίπρας έκανε στροφή 180 μοιρών