Οι αλλαγές που φέρνουν οι νέοι λογιστικοί κανόνες

Οι αλλαγές που φέρνουν οι νέοι λογιστικοί κανόνες

Για μείωση του κόστους των συναλλαγών κάνει λόγο η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας.

Μείωση του κόστους συναλλαγών θα επιφέρει η θέσπιση νέων λογιστικών κανόνων που προωθεί η κυβέρνηση, όπως σημειώνει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) στις παρατηρήσεις της στη δημόσια διαβούλευση για την αντικατάσταση του Ελληνικού Γενικού Λογιστικού Σχεδίου (ΕΓΛΣ) με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα (ΕΛΠ)

Η ΕΣΕΕ ζητάει τη διόρθωση του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου «Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα και Συναφείς Ρυθμίσεις» με τη συμμετοχή εκπροσώπων των παραγωγικών τάξεων, της λογιστικής και πανεπιστημιακής κοινότητας αλλά και υπηρεσιών του Δημοσίου (ΥΠΟΙΚ).

Εκτιμά ότι οι προβλεπόμενες μεταβολές τόσο στην τήρηση των λογιστικών βιβλίων όσο και στην απεικόνιση των αντίστοιχων αποτελεσμάτων των επιχειρήσεων, «θα επιφέρουν κοσμογονικές αλλαγές στην υφιστάμενη λειτουργία των επιχειρήσεων» και στο πλαίσιο αυτό με την αρωγή του επιστημονικού της Ινστιτούτου (ΙΝΕΜΥ), αποκωδικοποιεί τις σημαντικότερες διατάξεις του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου.

Επίσης, υποστηρίζει ότι ενδείκνυται η εξακολούθηση της υποχρεωτικής εφαρμογής των ΔΛΠ στις εισηγμένες, σε οργανωμένη χρηματιστηριακή αγορά, εταιρείες και της αντίστοιχης προαιρετικής τους ισχύος από τις μη εισηγμένες εταιρείες με τις προϋποθέσεις συγκεκριμένου νόμου. Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, στα αρνητικά του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:

– Το προωθούμενο νομοσχέδιο καταργεί την υπάρχουσα νομοθεσία για τη λογιστική τυποποίηση αντικαθιστώντας την με τα Ελληνικά Λογιστικά Πρότυπα (τα οποία στην πραγματικότητα συνιστούν τον προθάλαμο των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων) με τα οποία καλούνται να συμμορφωθούν και οι μη εισηγμένες ελληνικές επιχειρήσεις, επιβάλλοντας στην ουσία την υποχρεωτική υιοθέτηση των ΔΛΠ από την πλειονότητα των φορέων εκπροσώπησης του εγχώριου επιχειρείν (μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις).

– Γεννάται θέμα αξιοπιστίας των στοιχείων, καθώς οι πιστωτές των επιχειρήσεων (πχ τράπεζες) δεν θα εμπιστευτούν τις αξίες που προσδιορίζονται από τα αμφιβόλου αξιοπιστίας κριτήρια των ΔΛΠ. Μάλιστα, σχεδόν το σύνολο των πιστωτικών ιδρυμάτων αποτιμά και θα συνεχίσει να αποτιμά τα περιουσιακά στοιχεία της δανειοδοτούμενης επιχείρησης με βάση τα δικά τους κριτήρια. Επίσης και εξαιτίας της μεγάλης βαρύτητας που έχουν για τον επιχειρηματικό κόσμο οι αναλύσεις της αγοράς, η δημοσίευση αξιόπιστων οικονομικών στοιχείων που συνεπάγεται η λογιστική τυποποίηση (είτε από φορείς εκπροσώπησης επαγγελματικών φορέων είτε από εθνικές αρχές πχ ΕΛΣΤΑΤ), συνιστά αδιαμφισβήτητο γεγονός.

– Με την αντικατάσταση του ΕΓΛΣ από τα ΔΛΠ και την συνακόλουθη εφαρμογή σχεδίων λογαριασμών που κάθε επιχείρηση θα εφαρμόζει όπως η ίδια επιλέγει, θα επέλθουν δραματικές αλλαγές στην υπάρχουσα οργάνωση των ελληνικών επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα τη διόγκωση του λειτουργικού και διαχειριστικού τους κόστους. Με την υποχρεωτική εφαρμογή των ΔΛΠ και από τις μη εισηγμένες σε Χρηματιστήριο επιχειρήσεις, η οικονομική επιβάρυνσή τους θα εκτοξευθεί, τόσο με το εφάπαξ κόστος των τεράστιων αλλαγών που θα πρέπει να γίνουν στα μηχανογραφικά πακέτα τους, όσο και με την αναγκαστική τήρηση διπλών βιβλίων, αυτά των φορολογικών νόμων και αυτά των ΔΛΠ, διογκώνοντας έτσι το συνολικό ετήσιο λειτουργικό τους κόστος.

– Η αντικατάσταση των νομοθετημάτων της λογιστικής τυποποίησης στην Ελλάδα από τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, πρέπει να έχει διευθετηθεί εντός ενός ιδιαίτερα ασφυκτικού χρονικού πλαισίου. Πραγματικά, τόσο οι παραγωγικοί φορείς όσο και η λογιστική κοινότητα της χώρας εκφράζουν την απορία αλλά και τον έντονο προβληματισμό τους αναφορικά με τη δυνατότητα υλοποίησης τόσο δομικών και ζωτικής σημασίας οργανωτικών αλλαγών στον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων, στο περιορισμένο χρονικό διάστημα των μόλις δύο μηνών.

– Με την εισηγούμενη κατάργηση της λογιστικής ομάδας 8 και με την προωθούμενη ανάμιξη των στοιχείων της ομάδας 8 με τα στοιχεία των ομάδων 6 (πρωτογενή έξοδα κατ’ είδος) και 7 (πρωτογενή έσοδα κατ’ είδος), αίρεται η δυνατότητα κατάρτισης του λογαριασμού της γενικής εκμετάλλευσης, του πλέον βασικού λογαριασμού πληροφόρησης για τη διοίκηση της κάθε επιχείρησης, αλλά και για κάθε ελεγκτική υπηρεσία του Δημοσίου.

Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, στο ΕΓΛΣ εμπεριέχονται οι θεμελιώσεις κανόνες της συλλειτουργίας των λογαριασμών του σχεδίου λογαριασμών, καθώς επίσης και το κεφάλαιο των οικονομικών καταστάσεων που είναι απόλυτα συνδεμένες με τους εν λόγω λογαριασμούς (6, 7 και 8). Συνεπώς, εγείρεται το ερώτημα για το πώς μπορεί να καταστεί εφικτή η εφαρμογή ενός καταργηθέντος νομοθετήματος από το σύνολο των επιχειρήσεων που εφαρμόζει σήμερα το ΕΓΛΣ και πώς θα αντιμετωπίζουν τους ελέγχους όταν το νομοσχέδιο προβλέπει διαφορετικές οικονομικές καταστάσεις.