Αλλαγή σελίδας: «Πράσινο φως» από την ΕΚΤ για τα μερίσματα των ελληνικών τραπεζών

Αλλαγή σελίδας: «Πράσινο φως» από την ΕΚΤ για τα μερίσματα των ελληνικών τραπεζών
Frankfurt, Germany - November 15, 2015: New building of European Central Bank ECB, EZB headquarters at Eastend Frankfurt, Germany. Close-up of the logo in front of the building.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα δώσει την έγκρισή της στις ελληνικές τράπεζες

Η  Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα άναψε το πράσινο φως στα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ώστε να προχωρήσουν στις πρώτες διανομές μερισμάτων στους μετόχους τους έπειτα από μια δεκαετία, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το Bloomberg.

Ωστόσο, οι επιστροφές στους μετόχους αναμένεται να είναι μικρότερες από ό,τι είχαν ζητήσει οι τράπεζες – αν και η απόφαση δεν είναι οριστική.

Υπενθυμίζεται πως η τελευταία φορά που μεγάλη ελληνική τράπεζα διένειμε μέρισμα ήταν το 2008, πριν από την παγκόσμια οικονομική κρίση και λίγο πριν ξεκινήσει η ελληνική κρίση χρέους, το 2010.

Έκτοτε, οι τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί στο πλαίσιο των προγραμμάτων διάσωσης μετά την απομείωση μεγάλων τμημάτων των δανείων τους.

Καταλύτης ώστε η ΕΚΤ να ανάψει το πράσινο φως για καταβολή μερισμάτων, σύμφωνα με το Bloomberg, ήταν το γεγονός πως οι ελληνικές τράπεζες μείωσαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και αύξησαν την οικονομική τους ισχύ.

Παράλληλα, η οικονομία επανέρχεται σταδιακά στην κανονικότητα, ενώ παράλληλα πρόσφατα το αξιόχρεό της έλαβε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας.

Oι τέσσερις συστημικές τράπεζες, η Eurobank, η Τράπεζα Πειραιώς, η Εθνική Τράπεζα και η Alpha Bank, έχουν ήδη εντάξει στα σχέδιά τους την καταβολή μερίσματος φέτος, εν αναμονή των σχετικών εγκρίσεων από τις αρχές.

Η εποπτική αρχή εξακολουθεί να αξιολογεί πώς θα εξελιχθούν τα επίπεδα κεφαλαίου των τραπεζών, δήλωσαν οι πηγές του Bloomberg. Ζήτημα για την ΕΚΤ είναι το πόσο μπορεί να επιβαρύνουν τις ελληνικές τράπεζες οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις, ενώ αξιολογείται και το outlook για τα κέρδη τους σε ενδεχόμενη μείωση των επιτοκίων αργότερα φέτος.

Σύμφωνα με το Bloomberg, από τον Οκτώβριο, η ελληνική κυβέρνηση έχει επιταχύνει το πρόγραμμα αποεπένδυσης από τις τράπεζες της χώρας. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πούλησε πρώτα ολόκληρο το ποσοστό του στη Eurobank και στη συνέχεια έκανε το ίδιο τον Νοέμβριο για την Alpha Bank.

 Επίσης, πούλησε ποσοστό 22% στην Εθνική Τράπεζα και τον Μάρτιο ολοκλήρωσε την πώληση ολόκληρου του μεριδίου του στην Πειραιώς. 

Το Ταμείο εξακολουθεί να κατέχει το 18% στην Εθνική Τράπεζα και το 66% στην Attica Bank. Το σχέδιο αποεπένδυσης προβλέπει πλήρη αποχώρηση από τις τράπεζες της χώρας μέχρι το τέλος του 2025.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Bloomberg