Αλληλεγγύη στο προσφυγικό ζητά η Ρένα Δούρου στο Στρασβούργο

Αλληλεγγύη στο προσφυγικό ζητά η Ρένα Δούρου στο Στρασβούργο

Κύκλοι του ΥΜΕΠΟ επισημαίνουν ότι «η οικοδόμηση ενός μετώπου αλληλεγγύης στην Ευρώπη αποτελεί την μόνη επιλογή που δεν οδηγεί σε αδιέξοδο».

Το ψήφισμα που ενέκρινε η ολομέλεια του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο, με βάση την έκθεση της περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου για τη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επιβεβαιώνει την πολιτική και τις αρχές που πάγια επιδιώκουν και προωθούν η ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής», σχολιάζουν κύκλοι του ΥΜΕΠΟ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όπως επισημαίνουν, «η οικοδόμηση ενός μετώπου αλληλεγγύης στην Ευρώπη με κύριο άξονα τη δίκαιη κατανομή της ευθύνης, όπως υποστήριξε η Ρένα Δούρου, αποτελεί την μόνη επιλογή που δεν οδηγεί σε αδιέξοδο, αλλά αντίθετα δίνει προοπτικές που μπορούν να λειτουργήσουν προς όφελος των τοπικών κοινωνιών της Ευρώπης».

«Το γεγονός ότι το ψήφισμα καλεί τα κράτη – μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης να κατανοήσουν την ανάγκη για αλληλεγγύη και να προωθήσουν μια ολοκληρωμένη και συνεκτική προσέγγιση για την υποδοχή και την ένταξη των ανθρώπων που μεταναστεύουν αποτελεί αναμφίβολα», συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, «μια θετική και ενθαρρυντική συνεισφορά. Ευελπιστούμε ότι σταδιακά αντίστοιχες φωνές και πρωτοβουλίες θα πυκνώσουν, καθιστώντας κοινή πεποίθηση ότι το προσφυγικό – μεταναστευτικό αποτελεί κατ’ εξοχήν ευρωπαϊκό ζήτημα που απαιτεί ευρωπαϊκές λύσεις».