Alpha Bank: Πράσινο φως από τον SSM για διανομή μερίσματος το 2024 – Ισχυρή ομάδα μετόχων

Alpha Bank: Πράσινο φως από τον SSM για διανομή μερίσματος το 2024 – Ισχυρή ομάδα μετόχων
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ανοίγει ο δρόμος για την επαναγορά μετοχών…  

Το πράσινο φως για τη διανομή μερίσματος από τα κέρδη το 2024  πήρε η Alpha Bank από τον εποπτικό βραχίονα της ΕΚΤ, δηλαδή τον SSM, σύμφωνα με όσα ανέφερε σε ενημέρωση προς δημοσιογράφους την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2023 ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Βασίλης Ψάλτης.

Ειδικότερα, η ανταμοιβή των μετόχων θα φτάσει στα 150 εκατ. ευρώ ή 0,06 ευρώ ανά μετοχή, υπό τον όρο πως η Alpha Bank θα επιτύχει για το 2023 κέρδη 740 εκατ. ευρώ. Επίσης, ανοίγει ο δρόμος για την επαναγορά μετοχών.

Περαιτέρω, επιχειρώντας ένα ταξίδι στον χρόνο, ο κ. Ψάλτης ανέφερε πως έχει γίνει ένα μεγάλο βήμα από το 2019, με τον δείκτη ΝPE να υποχωρεί από 43% στο 7% μέσω ττης μεταφοράς της μονάδας των κόκκινων δανείων στη Cepal.

O CEO της Alpha Bank επισήμανε ότι η τράπεζα διαθέτει πλέον ένα ισχυρό γκρουπ μετόχων, με τη UniCredit και τη Reggeborgh, γεγονός «που μας βοηθάει να έχουμε την αυτοπεποίθηση που χρειαζόμαστε για να σχεδιάσουμε και τα επόμενα βήματα του 2024».

Τέλος, στόχος είναι η τράπεζα να αξιοποιήσει τη συνένωση σε Ελλάδα και Κύπρο ενώ στη Ρουμανία με το νέο τραπεζικό σχήμα Unicredit – Αlpha Ρουμανίας, στο οποίο η Alpha bank κατέχει το 10%, τα επενδεδυμένα κεφάλαια ανέρχονται πλέον σε 2,5 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε τροχιά ισχυροποίησης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο

Σε χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΔΣ της Alpha Bank Βασίλης Ράπανος έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι η χώρα μας σε πείσμα μιας σειράς διεθνώς εξελίξεων που ακολούθησαν μετά την δεκαετή κρίση της ελληνικής οικονομίας, η χώρα μας επιδεικνύει μια δυναμική με θετικές προοπτικές, ενώ το τραπεζικό σύστημα ξαναβρίσκει το βηματισμό του. Αναφερόμενος στην Alpha Bank o κ. Ράπανος, εστίασε την προσοχή του στην επιτυχημένη ολοκλήρωση της εξυγίανσης του ισολογισμού της  καθώς και στην προσαρμογή της σε θέματα εταιρικής διακυβέρνησης με βάση τις απαιτήσεις της νέας εποχής. Σε αναφορά στη στρατηγική συμφωνία με τη UniCredit επανέλαβε ότι έχει πολλαπλά οφέλη όχι μόνον για την Alpha Bank, αλλά γενικότερα για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα και την ελληνική οικονομία. Η συμφωνία φέρνει την Alpha Bank σε τροχιά ισχυροποίησης σε εγχώριο και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο πρόεδρος της Alpha Bank, αναφέρθηκε επιγραμματικά στις δράσεις εταιρικής κοινωνικές ευθύνης αλλά και στις πρωτοβουλίες της  τράπεζας σε τομείς όπως η Υγεία, το Περιβάλλον και ο Πολιτισμός καθώς και στη στήριξη που έδωσε στους πληγέντες από τις μεγάλες φυσικές  καταστροφές το 2023.

Από το πρόγραμμα «Μαζί με στόχο την Υγεία» της Alpha Bank για την ισότιμη πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και τη μείωση των ανισοτήτων, που συμπλήρωσε εννέα χρόνια έχουν ωφεληθεί περισσότεροι από 950.000 πολίτες, ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ.Ράπανος. Αναφέρθηκε επίσης σε δράσεις στο τομέα του Πολιτισμού, όπου η τράπεζα διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες νομισματικές συλλογές διεθνώς, καθώς και σε πρωτοβουλίες για στον τομέα της εκπαίδευσης.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ: