Αμερικανικές εκλογές: Και ο νικητής είναι…

Αμερικανικές εκλογές: Και ο νικητής είναι…
epaselect epa08797267 Supporters of Joe Biden and Kamala Harris watch as election results are broadcast on a big screen in McPherson Square near the White House in Washington, DC, USA, 03 November 2020. Americans vote on Election Day to choose between re-electing Donald J. Trump or electing Joe Biden as the 46th President of the United States to serve from 2021 through 2024. EPA/SHAWN THEW Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η έντονη ρευστότητα είναι το μόνο βέβαιο που θα χαρακτηρίσει στις επόμενες μέρες το κλίμα.

του David Meyer

Ο νικητής των αμερικανικών εκλογών …παραμένει άγνωστος. Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, ο Joe Biden έχει εξασφαλίσει 238 από τους 270 εκλέκτορες που χρειάζεται για να γίνει πρόεδρος, ενώ ο Trump έχει 213, σύμφωνα πάντα με το Associated Press.

Εν μέσω μιας τεράστιας συμμετοχής, και οι δύο πλευρές έχουν ήδη αυξήσει τον αριθμό των ψήφων τους, σε σχέση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση.

Ένα πράγμα είναι σίγουρο: παρόλο που οι Δημοκρατικοί κέρδισαν την Αριζόνα, δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να ισχυριστούν ότι θριάμβευσαν στις γειτονικές πολιτείες όπου αναμενόταν κάτι τέτοιο – το λεγόμενο Μπλε Κύμα. Επιπλέον, μοιάζει απίθανο να κερδίσουν οι Δημοκρατικοί την πλειοψηφία στη Γερουσία, ενώ έως τώρα φαίνεται να χάνουν και κάποιες θέσεις στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Με άλλα λόγια, το αποτέλεσμα των εκλογών μοιάζει αβέβαιο – όχι μόνο επειδή οι δύο μονομάχοι βρίσκονται πολύ κοντά από πλευράς εκλογικών επιδόσεων, αλλά και επειδή ο Πρόεδρος Trump λέει ότι έχει γίνει απάτη με τα εκλογικά αποτελέσματα, χωρίς όμως να αναφέρει στοιχεία. Ο ίδιος εμφανίστηκε μπροστά στις κάμερες λέγοντας ότι είναι ο νικητής των εκλογών και ότι θα πάει στο Ανώτατο Δικαστήριο επειδή «θέλουμε να σταματήσει η ψηφοφορία».

«Δεν θέλουμε να βρούνε ψήφους στις τέσσερις το πρωί και να τις προσθέσουν στα αποτελέσματα» είπε ο πρόεδρος, παρόλο που είναι συνηθισμένο φαινόμενο η καταμέτρηση να συνεχίζεται για μέρες μετά τις εκλογές.

Ρεπουμπλικάνοι όπως ο Chris Christie και ο Rick Santorum άσκησαν κριτική στα σχόλια του Trump, ενώ οι υπεύθυνοι της εκστρατείας του Biden τα χαρακτήρισαν «μια απροκάλυπτη προσπάθεια κατάπνιξης των δημοκρατικών δικαιωμάτων των Αμερικανών πολιτών».

Σε κάθε περίπτωση, και όπως δείχνει και η απρόβλεπτη πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς, ένα στοιχείο πρόκειται να χαρακτηρίσει τις επόμενες μέρες τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής: η έντονη ρευστότητα.

Πηγή: Fortune.com