Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν 5 δισ. δολάρια για επενδύσεις σε διαστημικά προγράμματα

Οι ΗΠΑ ετοιμάζουν 5 δισ. δολάρια για επενδύσεις σε διαστημικά προγράμματα
FLORIDA, UNITED STATES - SEPTEMBER 15: A Falcon 9 rocket with a Crew Dragon capsule launches from pad 39A at NASA’s Kennedy Space Center at Cape Canaveral, Florida, United States on September 15, 2021. The SpaceX Inspiration4 mission, the first all-private orbital mission, is carrying four civilians with a splashdown 3 days later off the coast of Florida. Paul Hennessy / Anadolu Agency (Photo by Paul Hennessy / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP) Photo: AFP
Ο οργανισμός εξαγωγικών πιστώσεων των ΗΠΑ ετοιμάζει ένα σχέδιο για αιτήσεις εταιρειών που συνδέονται με τη βιομηχανία του διαστήματος.

Ο οργανισμός εξαγωγικών πιστώσεων των ΗΠΑ (EXIM) ετοιμάζει ένα σχέδιο για αιτήσεις εταιρειών που συνδέονται με τη βιομηχανία του διαστήματος, ύψους 5 δισ. δολαρίων, όπως μετέδωσε το CNBC.

Το δημοσίευμα αναφέρει πως ο EXIM, δεν είναι άγνωστη στη χρηματοδότηση διαστημικών έργων, όπως δορυφορικά και πυραυλικά προϊόντα. Ο οργανισμός βλέπει γενικά περισσότερες αιτήσεις σε πιο δύσκολους οικονομικούς καιρούς, καθώς το προηγούμενο μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησής της για τον διαστημικό τομέα προήλθε μεταξύ του 2010 και του 2015.

«Στο σχεδιασμό μας που σχετίζεται με αυτόν τον κλάδο, περίπου 1,3 δισ. δολάρια είναι πιθανό να ωριμάσουν μέσα σε ένα χρόνο και άλλα 4 δισ. δολάρια που εξετάζουμε είναι λίγο πιο μακριά χρονικά», δήλωσε τη Δευτέρα η Τζούντιθ Πράιορ, αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του EXIM, στο συνέδριο 2023 World Satellite Business Week.

Ο EXIM έχει βοηθήσει τις αμερικανικές διαστημικές εταιρείες να κερδίσουν συμβάσεις για ξένους φορείς, ιδίως για να τους δώσει ένα επιπλέον πλεονέκτημα όταν ανταγωνίζονται την Κίνα.

Η Πράιορ δήλωσε ότι ο EXIM βλέπει όλο και περισσότερες αιτήσεις από εταιρείες που κατασκευάζουν δορυφορικά δίκτυα χαμηλής τροχιάς γύρω από τη Γη, γνωστά και ως αστερισμοί LEO, για υπηρεσίες όπως οι επικοινωνίες και οι εικόνες.

Ο EXIM ενεργεί ως εναλλακτικός δανειστής για την υποστήριξη των αμερικανικών εταιρειών και εξετάζει «κάθε μεμονωμένη συναλλαγή με βάση τα δικά της πλεονεκτήματα» αντί να εστιάζει σε συγκεκριμένους τομείς της διαστημικής βιομηχανίας, ανέφερε η Πράιορ.

«Δεν κάνουμε διακρίσεις. Δεν επιλέγουμε νικητές ή ηττημένους» συμπλήρωσε η Αμερικανίδα αξιωματούχος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: cnbc.com