Αμέτρητοι Bρετανοί καλλιτέχνες χρησιμοποιήθηκαν για την εκπαίδευση λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης

Αμέτρητοι Bρετανοί καλλιτέχνες χρησιμοποιήθηκαν για την εκπαίδευση λογισμικού τεχνητής νοημοσύνης
Μια ομαδική αγωγή εικαστικών δημιουργών κατηγορεί τη Midjourney και άλλες εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης για «κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας».

Από την εμφάνιση της Midjourney και άλλων εταιρειών παραγωγής εικόνων, οι καλλιτέχνες παρακολουθούν και αναρωτιούνται αν η τεχνητή νοημοσύνη είναι μια μεγάλη ευκαιρία ή μια υπαρξιακή απειλή. Τώρα, μετά την εμφάνιση μιας λίστας 16.000 ονομάτων καλλιτεχνών, των οποίων το έργο φέρεται να χρησιμοποίησε η Midjourney για να εκπαιδεύσει την τεχνητή νοημοσύνη της – μεταξύ των οποίων οι Damien Hirst και Tracey Emin – ο κόσμος της τέχνης στρέφεται πλέον κατά των συγκεκριμένων εταιρειών.

Όπως σημειώνει ο Guardian, Βρετανοί εικαστικοί επικοινώνησαν με Αμερικανούς δικηγόρους για να συζητήσουν τη συμμετοχή τους σε μια ομαδική αγωγή κατά της Midjourney και άλλων εταιρειών τεχνητής νοημοσύνης, ενώ φημολογείται ότι άλλοι καλλιτέχνες ίσως αναλάβουν νομική δράση και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ενωθούμε», δήλωσε ο Tim Flach, πρόεδρος της Ένωσης Φωτογράφων και διεθνώς αναγνωρισμένος φωτογράφος, το όνομα του οποίου περιλαμβάνεται στη λίστα. «Η δημοσίευση αυτού του καταλόγου ονομάτων είναι ένας σπουδαίος ‘καταλύτης’ για να ενωθούν οι καλλιτέχνες και να αμφισβητήσουν αυτή την κατάσταση. Εγώ προσωπικά θα ήμουν έτοιμος να το κάνω αυτό».

Ο 24σέλιδος κατάλογος ονομάτων αποτελεί τεκμήριο σε μια ομαδική αγωγή που ασκήθηκε από 10 Αμερικανούς εικαστικούς στην Καλιφόρνια κατά των εταιρειών Midjourney, Stability AI, Runway AI και DeviantArt. Ο Matthew Butterick, ένας από τους δικηγόρους που εκπροσωπούν τους καλλιτέχνες, δήλωσε στον Guardian: «Είχαμε ενδιαφέρον από καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου».

Οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν προθεσμία μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου για να απαντήσουν στην αγωγή.

«Παρόλο που οι κατηγορούμενοι θέλουν να περιγράφουν τα προϊόντα εικόνων τεχνητής νοημοσύνης τους σε ένα θετικό πλαίσιο, η πραγματικότητα είναι πιο σύνθετη: Τα προϊόντα εικόνων τεχνητής νοημοσύνης καταλήγουν να λειτουργούν ως μηχανισμοί κλοπής πνευματικών δικαιωμάτων, υποσχόμενα στους πελάτες τα οφέλη της τέχνης χωρίς το κόστος αμοιβής των καλλιτεχνών», αναφέρει η καταγγελία.

Η υπόσχεση της τεχνητής νοημοσύνης είναι ότι θα δημιουργήσει την εικόνα στη φαντασία σας αν μπορείτε να την περιγράψετε. Ωστόσο, αυτή η υπόσχεση περιορίζεται από το αν κάποιος άλλος έχει ήδη δημιουργήσει μέρος της εικόνας που φανταστήκατε. Οι καλλιτέχνες έχουν ανακαλύψει ότι η Midjourney δημιουργεί μια εικόνα που μοιάζει πολύ με τα πρωτότυπα έργα τους, κάτι που θεωρούν ότι ισοδυναμεί με αντιγραφή. Και η Midjourney επιτρέπει – και ενθαρρύνει, σύμφωνα με την αγωγή – τους χρήστες του να προσδιορίζουν το στυλ ενός καλλιτέχνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: guardian