«Αν η ΕΕ δεν συμφωνήσει για τους πρόσφυγες να δώσει πίσω το Νόμπελ Ειρήνης»

«Αν η ΕΕ δεν συμφωνήσει για τους πρόσφυγες να δώσει πίσω το Νόμπελ Ειρήνης»
(From L - R) European Council President Herman Van Rompuy, European Commission President Jose Manuel Barroso, and European Parliament President Martin Schulz are pictured with the Nobel diploma during the Nobel Peace Prize ceremony in Oslo City Hall, Oslo December 10, 2012. The European Union received the Nobel Peace Prize on Monday, an award which some past winners called unjustified but European leaders defended for recognising the stability and democracy brought to the continent after two world wars. Picture taken December 10, 2012. REUTERS/Cornelius Poppe/NTB scanpix /Pool (NORWAY - Tags: POLITICS) THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. NORWAY OUT. NO COMMERCIAL OR EDITORIAL SALES IN NORWAY. NO COMMERCIAL SALES - RTR3BHY9

Ξεσπάθωσε κατά της διαίρεσης της Ευρώπης ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών.

«Αν την επόμενη εβδομάδα η Ευρώπη δεν καταφέρει να συμφωνήσει σε μία δίκαιη κατανομή των προσφύγων σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, τότε πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να επιστρέψει το Νόμπελ Ειρήνης» δήλωσε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, Τόμας Όπερμαν.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε βραβευτεί από την νορβηγική επιτροπή Νόμπελ το 2012.

Η κατάσταση μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με μία κοινή πολιτική για τους πρόσφυγες, τόνισε ο κ Όπερμαν στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, αναφερόμενος στην άρνηση των χωρών της Βαλτικής, αλλά και πολλών χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, να συμμετάσχουν στο σχέδιο για την υποχρεωτική κατανομή των προσφύγων μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αντλίες νερού και χημικά κατά προσφύγων στην Ουγγαρία

Η ουγγρική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού υπό πίεση εναντίον μεταναστών στα σύνορα με τη Σερβία, μετέδωσαν το Γαλλικό Πρακτορείο και το Ρόιτερς.

Σύμφωνα με την αστυνομία, μια ομάδα μεταναστών «με επιθετικές διαθέσεις» παραβίασε μια συνοριακή πύλη από τη Σερβία και ήρθαν αντιμέτωποι με τις μονάδες αντιμετώπισης ταραχών που είχαν παραταχθεί λίγο νωρίτερα στο σημείο.

«Η αστυνομία λαμβάνει νόμιμα και αναλογικά μέτρα προκειμένου να προστατεύσει τα σύνορα του ουγγρικού κράτους και τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» επισήμαναν οι αρχές σε ανακοίνωση.

Oι μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της ουγγρικής αστυνομίας, με την υποστήριξη αντλιών νερού υπό πίεση, παρατάχθηκαν λίγο νωρίτερα σε ένα σημείο διέλευσης στο Ρόζκε όπου πρόσφυγες συγκεντρώθηκαν ζητώντας να τους επιτραπεί να διασχίσουν τα σύνορα με τη Σερβία, είχε γνωστοποιήσει στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ένας αξιωματούχος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που βρίσκεται στο σημείο.

Ο αξιωματούχος είπε ότι περισσότεροι από 100 αστυνομικοί με ασπίδες έχουν αναπτυχθεί.

Ένας εκπρόσωπος Τύπου της ουγγρικής κυβέρνησης δήλωσε:

«Υπάρχουν άνθρωποι που είναι οπλισμένοι με σωλήνες και ράβδους στη σερβική πλευρά των συνόρων οι οποίοι εκτοξεύουν πέτρες εναντίον των αστυνομικών και προσπαθούν να εισέλθουν σε ουγγρικό έδαφος. Μια ομάδα με επιθετικές διαθέσεις άγνωστων παράτυπων μεταναστών επιχειρεί να εισέλθει στην Ουγγαρία».

Η Σλοβακία δηλώνει ότι θα κάνει τα πάντα για να μη δεχτεί ούτε έναν πρόσφυγα

Η κυβέρνηση της Σλοβακίας θα χρησιμοποιήσει όλα τα νομικά μέσα τα οποία έχει στη διάθεσή της για να αντισταθεί στην υλοποίηση οιασδήποτε απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιβολή υποχρεωτικών ποσοστώσεων όσον αφορά την κατανομή των αιτούντων άσυλο στα κράτη μέλη της, διεμήνυσε σήμερα ο Σλοβάκος πρωθυπουργός Ρόμπερτ Φίτσο.

Ο Φίτσο είπε ενώπιον του κοινοβουλίου ότι η Σλοβακία δεν θα αποδεχθεί οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί με ειδική πλειοψηφία και τόνισε: «Ουδείς θα μας υπαγορεύσει τι να κάνουμε».

Χθες Τρίτη ο Ρόμπερτ Φίτσο είχε τονίσει ότι η Μπρατισλάβα δεν θα δεχθεί ποτέ την επιβολή υποχρεωτικών ποσοστώσεων, σκληραίνοντας ακόμη περισσότερο τη στάση της σλοβακικής κυβέρνησης, η οποία τη φέρνει σε σύγκρουση με άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.