«Αν είναι απαραίτητο, να αφήσουμε τους Έλληνες να βγουν από το ευρώ»

«Αν είναι απαραίτητο, να αφήσουμε τους Έλληνες να βγουν από το ευρώ»

«Σε τεντωμένο σχοινί η κυβέρνηση Τσίπρα», γράφει η «Die Welt».

Δημοσίευμα με τίτλο «Αν είναι απαραίτητο, να αφήσουμε τους Έλληνες να βγουν από το ευρώ», φιλοξενεί η γερμανική εφημερίδα «Die Welt» στην ηλεκτρονική της σελίδα. Στο άρθρο σημειώνεται πως η οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση Τσίπρα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό περιορίζουν τις επιλογές της, την ώρα που η ρευστότητα στερεύει.

«Η ελληνική κυβέρνηση υπό τον Αλέξη Τσίπρα κινείται σε τεντωμένο σχοινί. Ιδεολογικά δεν μπορεί να ξεφύγει απ’ την ταυτότητα της. Μετά την τετράωρη συζήτηση Μέρκελ – Τσίπρα δημιουργήθηκε η ελπίδα ότι οι Έλληνες μπορούν να παρουσιάσουν ένα αλλαγμένο και βιώσιμο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο το αποτέλεσμα απογοητεύει», αναφέρει το δημοσίευμα που προσθέτει:

«Έχουν ήδη έχουν περάσει δύο εβδομάδες από τότε που ξεκίνησαν οι νέες διαπραγματεύσεις. Και επειδή οι Έλληνες ξεμένουν από ρευστό ενώ χρειάζεται να ανταποκριθούν στα δάνεια τους, οι δύο πλευρές ήθελαν μία γρήγορη συμφωνία. Μάλιστα η Γερμανίδα Καγκελάριος και ο Γάλλος Πρόεδρος είχαν καταστήσει ξεκάθαρο πόσο σημαντικό για την Ευρωζώνη είναι η παραμονή της Ελλάδας.Και γι’ αυτό συμφώνησαν στην αλλαγή του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων».

Το άρθρο της γερμανικής εφημερίδας καταλήγει πως: «Οι Έλληνες απλά θέλουν τα χρήματα μας, κάτι που δεν σκεφτόμαστε μόνο εμείς εδώ στο Βερολίνο (…) Δεν είναι μόνο μια έξοδος της Αθήνας από το ευρώ που θα μπορούσε, επομένως, να καταστρέψει το κοινό νόμισμα. Μια χαλαρή στάση απέναντι στη χώρα θα μπορούσε, επίσης, να οδηγήσει στο ίδιο αποτέλεσμα. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, θα ήταν καλύτερα να αφήσουμε τους Έλληνες να βγουν από το ευρώ. Μόνο που δεν πρέπει να τρέφει κανείς αυταπάτες. Η έξοδος της χώρας από το ευρώ δεν θα έχει οδυνηρές οικονομικές συνέπειες για την ευρωζώνη».