Aνακοινώθηκαν οι νικητές των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας

Aνακοινώθηκαν οι νικητές των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας
Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στον Δημήτρη Ραυτόπουλο το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων για το σύνολο του έργου του.

Ανακοινώθηκαν χθες οι νικητές των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας από τη Διεύθυνση Γραμμάτων της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Οι βραχείες λίστες για τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας του 2013 που αφορούν εκδόσεις του 2012 είχαν ανακοινωθεί με μεγάλη καθυστέρηση, σύμφωνα με όσα προέβλεπε ο νόμος 3905 του 2010 για τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας, μετά από επανειλημμένες συνεδρίες και μακρές συζητήσεις. και έφεραν στο προσκήνιο νέους δημιουργούς.

Στη τελετή ξεχώρισε ο Δημήτρης Ραυτόπουλος, ο οποίος έλαβε το μεγάλο βραβείο Γραμμάτων για το σύνολο του έργου του, καθώς και οι: Νίκη Αναστασέα, Γιάννης Παλαβός και Μάρκος Μέσκος.

Αναλυτικά τα βραβεία που ανακοίνωσε η Διεύθυνση Γραμμάτων της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού, έχουν ως εξής:

Μεγάλο βραβείο γραμμάτων:
Απονεμήθηκε ομόφωνα στον Δημήτρη Ραυτόπουλο για το σύνολο του έργου του. Οπως σημειώνει ο Αλέξης Ζήρας, πρόεδρος της Επιτροπής «Δεν είναι η πρώτη φορά που το Υπουργείο Πολιτισμού απονέμει το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων, μετά τη θέσπισή του το 1992, σε κριτικό λογοτεχνίας. Προηγήθηκαν η Νόρα Αναγνωστάκη και ο Αλέξανδρος Αργυρίου. Τη φορά όμως αυτή η επιτροπή που έχω την τιμή να είμαι πρόεδρός της αποφάσισε να απονείμει ομόφωνα το βραβείο σε έναν κριτικό που είναι στην κυριολεξία μαχόμενος: στον Δημήτρη Ραυτόπουλο…»

Βραβείο μυθιστορήματος:
Απονεμήθηκε ι, κατά πλειοψηφία, στη Νίκη Αναστασέα για το έργο της με τίτλο «Πολύ χιόνι μπροστά στο σπίτι», εκδόσεις Πόλις. Σύμφωνα με την επιτροπή: «Το πολυφωνικό μυθιστόρημα της Νίκης Αναστασέα με τον τίτλο Πολύ χιόνι μπροστά στο σπίτι, διακρίνεται για την τολμηρή διαπραγμάτευση του επίκαιρου θέματος της κοινωνικής βίας και των επιπτώσεών της στις ζωές μερικών εκ των εμπλεκομένων.».

Βραβείο διηγήματος – νουβέλας:
Απονεμήθηκε κατά πλειοψηφία στον Γιάννη Παλαβό για το έργο του με τίτλο «Αστείο», εκδόσεις Νεφέλη.

Βραβείο ποίησης:
Απονεμήθηκε, κατά πλειοψηφία, στον Μάρκο Μέσκο για το έργο του με τίτλο «Τα λύτρα», εκδόσεις Γαβριηλίδης.

Βραβείο δοκιμίου – κριτικής:
Απονεμήθηκε, κατά πλειοψηφία, στον Μιχάλη Χρυσανθόπουλο για το έργο του με τίτλο «Εκατό χρόνια πέρασαν και ένα καράβι. Ο ελληνικός υπερρεαλισμός και η κατασκευή της παράδοσης», εκδόσεις ‘Αγρα.

Βραβείο μαρτυρίας – βιογραφίας – χρονικού – ταξιδιωτικής λογοτεχνίας:
Απονεμήθηκε, κατά πλειοψηφία, στον Θοδωρή Καλλιφατίδη για το έργο του με τίτλο «Τα περασμένα δεν είναι όνειρο», εκδόσεις Γαβριηλίδης.

Βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα:
Απονεμήθηκε, κατά πλειοψηφία, στον Χρήστο Αρμάντο Γκέζο για το έργο του με τίτλο «Ανεκπλήρωτοι φόβοι», εκδόσεις Πολύτροπον.

Ειδικό βραβείο σε λογοτέχνη του οποίου το βιβλίο προάγει σημαντικά το διάλογο πάνω σε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα:
Απονεμήθηκε ομόφωνα στον Βασίλη Λαδά για το έργο του με τίτλο «Παιχνίδια Κρίκετ», εκδόσεις Γαβριηλίδης.

Διακρίσεις:
Η Επιτροπή εισηγήθηκε την απονομή τιμητικής διάκρισης για την συμβολή τους στη νεοελληνική λογοτεχνία στα περιοδικά «Η Παρέμβαση» και «Εμβόλιμον».

Την Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας αποτέλεσαν οι:  Αλέξανδρος Ζήρας, Κριτικός Λογοτεχνίας, πρόεδρος, Γεώργιος – Ιωάννης Ανδρειωμένος, καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, αντιπρόεδρος, Άννα Καρακατσούλη, επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Μιχαήλ Μπακογιάννης, λέκτορας Νεοελληνικής Φιλολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γεώργιος Ξενάριος, συγγραφέας, κριτικός Λογοτεχνίας, Διονύσιος Μαγκλιβέρας, δοκιμιογράφος, κριτικός Λογοτεχνίας, Ιωάννης Τζανής, ποιητής, δοκιμιογράφος, Μαρία Στασινοπούλου, συγγραφέας, κριτικός Λογοτεχνίας, Γεώργιος Συμπάρδης, συγγραφέας.

 

Διαβάστε ακόμα:

 Θεϊκή ελληνική απόλαυση στην καρδιά του Λονδίνου

Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Οι μεγάλοι νικητές

Οι δέκα κορυφαίοι CEOs τεχνολογικών εταιρειών στον κόσμο