Αναλογικότερο εκλογικό σύστημα και εκλογή ΠτΔ από τον λαό ζητά ο Καμμένος

Αναλογικότερο εκλογικό σύστημα και εκλογή ΠτΔ από τον λαό ζητά ο Καμμένος
Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Α) συνομιλε με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο (Δ) κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, με αντικείμενο τον εκλογικό νόμο και την συνταγματική αναθεώρηση, στο Μέγαρο Μαξίμου, Αθήνα Τρίτη 21 Ιουνίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Ξεκίνησε ο κύκλος επαφών του Αλέξη Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Μετά την αλλαγή του κλίματος που υπάρχει πλέον για την Ελλάδα στην Ευρώπη, είναι καιρός να προχωρήσουμε στη δημιουργία σταθερού εκλογικού συστήματος «που θα προβλέπει αναλογικότερη εκλογή» και σε αποφάσεις που ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έχουν πάρει πριν γίνουν κυβερνητικοί εταίροι, ανέφερε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου, με αντικείμενο την αλλαγή του εκλογικού νόμου και την συνταγματική αναθεώρηση.

Επ’ αυτού ανέφερε συγκεκριμένα το δικαίωμα ψήφου στα 17, την εκλογή βουλευτών εκ μέρους της ομογένειας, την απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, την κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, την αλλαγή της βουλευτικής ασυλίας, τη διασφάλιση σταθερού φορολογικού συστήματος, την παραμονή του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο χώρο της δικαιοσύνης, τη θέσπιση προστασίας της εθνικής ταυτότητας και την αλλαγή του άρθρου 28 παρ. 2 του Συντάγματος για την προστασία της εθνικής κυριαρχίας.

«Οι ΑΝΕΛ θα καταλήξουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ σε κοινή κυβερνητική πρόταση», συνέχισε και εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί κοινή συνισταμένη και με άλλες πολιτικές δυνάμεις, με εξαίρεση τη ΝΔ, όπως είπε, που ο πρόεδρος της έχει κάνει συγκεκριμένες σχετικές δηλώσεις.

Για το πλαφόν εισόδου στη Βουλή 3%, ο κ. Καμμένος είπε ότι θα πρέπει να παραμείνει, ενώ για το μπόνους των 50 εδρών είπε ότι θα πρέπει να μειωθεί αρκετά.

«Συμφωνούμε να είναι αναλογικότερο το σύστημα. Πιθανώς να δούμε για συνασπισμούς κομμάτων το μπόνους να μην είναι 50 έδρες, αλλά λιγότερο», σημείωσε.

Για το ενδεχόμενο να μην υπάρχει κανένα μπόνους εδρών, ο κ. Καμμένος απάντησε πως οι ΑΝΕΛ και ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξαν πως την εθνική συμφιλίωση την κάνουν πράξη και μπορούν να συνθέτουν.

«Αυτή η κυβέρνηση το απέδειξε. Μπορεί να γίνει και με άλλους πολιτικούς φορείς. Δεν καταλαβαίνω γιατί αντιδρά η αξιωματική αντιπολίτευση», συμπλήρωσε.

Οι προτάσεις των ΑΝΕΛ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση και τον εκλογικό νόμο

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έδωσαν στην δημοσιότητα τις προτάσεις τους για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Τονίζοντας οι ΑΝΕΛ την αναγκαιότητα επίτευξης “πραγματικού εκδημοκρατισμού της χώρας”, κατεύθυνση στην οποία μπορεί να συμβάλει ένα “Νέο Σύνταγμα”, προτείνουν, μεταξύ άλλων, για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αυξημένες ρυθμιστικές εξουσίες, όπως αυτές ίσχυαν πριν την Αναθεώρηση του 1986, καθιέρωση ανώτατου ορίου εκλογής βουλευτών για δύο τετραετίες, κατάργηση του άρθρου 86 του Συντάγματος, ώστε υπουργοί και υφυπουργοί να λογοδοτούν όπως όλοι οι πολίτες στα κοινά δικαστήρια χωρίς ανάμιξη της Βουλής και τροποποίηση άρθρων που αφορούν στις διαδικαστικές προϋποθέσεις για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες προτείνουν επίσης, την τροποποίηση των άρθρων 27 και 28 παρ. 3 τα οποία αναφέρονται στην μεταβολή των ορίων της Επικράτειας και σε περιορισμούς ως προς την άσκηση της Εθνικής κυριαρχίας, αντίστοιχα, για τα οποία προβλέπεται έκδοση νόμου με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Καθιέρωση σταθερού εκλογικού συστήματος.

Επιπλέον προτείνουν: Καθιέρωση σταθερού φορολογικού συστήματος, θέσπιση διατάξεων για την ενίσχυση της διαφάνειας και της αντικειμενικότητάς των ΜΜΕ, θέσπιση ρητής πρόβλεψης για την προστασία της εθνικής ταυτότητας και της ελληνικής γλώσσας, θέσπιση πλήρους διαφάνειας στα οικονομικά των κομμάτων, ανάθεση του ελέγχου του «πόθεν έσχες» των πολιτικών προσώπων σε ειδικό σώμα, αναθεώρηση της οργάνωσης και λειτουργίας των Ανεξάρτητων Αρχών, αναθεώρηση του άρθρου 16, για την ίδρυση και λειτουργία μη κρατικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, θεσμοθέτηση τεσσάρων (4) Μόνιμων Υφυπουργών: Εξωτερικών, Εθνικής Παιδείας, Προϋπολογισμού και Ναυτιλίας και αναθεώρηση του άρθρου 24 για την προστασία του περιβάλλοντος.